Raport EFOR: Cheltuieli de 11 milioane de lei pentru campania la europarlamentare și 3,8 pentru locale. Cele mai mari sume, la PSD și PNL

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un raport al Expert Forum arată că, potrivit datelor AEP privind finanţarea campaniei electorale din 16 mai, au fost înregistrate cheltuieli de 11 milioane de lei pentru alegerile europarlamentare şi peste 3,8 milioane de lei pentru locale, cele mai mari fiind ale partidelor de la guvernare, PSD și PNL. 

Un raport EFOR arată sumele primite și cheltuite de candidați FOTO Shutterstock
Un raport EFOR arată sumele primite și cheltuite de candidați FOTO Shutterstock

Potrivit raportului publicat de Expert Forum, partidele aflate la guvernare, PSD și PNL au înregistrat cele mai mari cheltuieli pentru campania la europarlamentare și cea la locale. 

Veniturile raportate pentru alegerile locale 

La capitolul venituri în cazul alegerilor locale, candidații PSD au declarat 31,5 de milioane de lei. Liberalii au declarat 18 milioane de lei. Candidații AUR au declarat 2,3 milioane lei, cei ai PMP 1,8 milioane de lei, UDMR a declarat 1,6 milioane din partea candidaților, dar și 180 mii lei din partea partidului. La USR s-au înregistrat venituri de 0.8 milioane de lei, dar și un milion de lei transferuri ale partidului.  

Tot pentru campania la alegerile locale, un număr de 225 de candidații independenți au declarat 1.9 milioane de lei. Candidatul care a declarat cele mai multe fonduri este primarul Capitalei Nicușor Dan, fiind vorba despre 180.000 de lei. 

Cheltuielile pentru locale 

Până la 16 mai, partidele au cheltuit 3,5 milioane de lei, la care se adaugă 345 de mii de lei pentru candidații independenți. 

Partidele de guvernare au avut cele mai mari cheltuieli înregistrate. Cea mai mare sumăa fost de 865 de mii de lei pentru printuri de afișe și materiale promoționale, respectiv 786 mii pentru promovare online.

PNL a cheltuit 400 de mii de lei pentru servicii, protocol și consultanță. PSD a cheltuit cel mai mult pe afișe și broșuri (220 mii), propagandă online 202 mii lei și închirieri/consultanță/vestimentație/mf 260 mii lei.

La USR cei mai mulți bani s-au cheltuit pe propagandă online (270 mii lei), apoi pe materiale de promovare tipărite – 72 mii lei.

UDMR a cheltuit cea mai mare parte a banilor - 227 mii de lei – pe afișe și alte tipărituri.

AUR a înregistrat doar cheltuieli pentru comisioane bancare – 1983 lei. 

Veniturile raportate pentru europarlamentare

Potrivit sursei citate, cele mai mari contribuții sunt cele ale social democratului Florin Cârciu – 2.457.000 lei din venituri proprii și ale liberalului Ciprian Epure, care a declarat un împrumut de 2.475.000 lei, urmată de contribuția de 2 milioane de lei din venituri proprii a senatorului social democrat Vasile Dîncu -  2.000.000 lei. 

PNL a declarat o singură contribuție, iar PSD a înregistrat cei mai mulți bani - 33 de milioane. AUR a declarat 3,2 milioane de lei, iar UDMR și USR au transferat fonduri de la partid.  

Cheltuielile pentru europarlamentare

Pentru campania la alegerile europarlamentare au fost înregistrate cheltuieli de 11 milioane de lei, cele mai mari cheltuieli, fiind de la PSD, adică 9.333.162,38.

USR a dedicat 411.343,96 lei pentru producția și difuzarea materialelor de propagandă electorală online și 135 mii pentru diverse cheltuieli, iar AUR a dat 1.190.000 lei pentru propagandă online.

Ceilalți competitori electorali nu au declarat încă cheltuieli.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite