Video LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024. Faza pe demisii: Ciolacu dă startul după eșecul din turul I. Ciucă îl urmează

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Procesul de vot pentru primul tur al alegerilor prezidențiale 2024 a început duminică, la ora 7. Secțiile de votare s-au inchis la ora 21,00. Deși toate sondajele îl plasau pe Marcel Ciolacu pe primul loc, ierarhia s-a schimbat la numărarea voturilor. Independentul Călin Georgescu a obținut cele mai multe voturi în primul tur, urmat de Elena Lansconi. Șeful PSD a demisionat după ce a fost declasat cu aproape 3 mii de voturi de candidatul USR. La scurt timp a anunțat și șeful PNL că părăsește șefia partidului.

Românii sunt chemați să aleagă astăzi președintele pentru următorii cinci ani FOTO: colaj Adevărul
Românii sunt chemați să aleagă astăzi președintele pentru următorii cinci ani FOTO: colaj Adevărul

UPDATE 19.30 Lasconi, mesaj pentru diaspora

Candidatul USR pentru alegerile prezidenţiale, Elena Lasconi, clasată pe locul doi în primul tur de scrutin, a transmis un mesaj pentru alegătorii din diaspora, față de care a subliniat că România are nevoie de ideile lor, de critica lor, dar şi de voturile lor pe 1 şi pe 8 decembrie.

„Toată lumea are pe cineva în diaspora. Vă spun că, indiferent unde v-aţi făcut casă, braţele noastre vor fi mereu deschise pentru voi. Vom face totul pentru a construi o Românie în care să vă întoarceţi, dragi români, cu drag. Dar avem nevoie şi de voi pentru această construcţie, de ideile voastre, de critica voastră, de voturile voastre”, a subliniat Elena Lasconi într-o primă declarați publică după finalizarea numărării voturilor. 

UPDATE 18.30 Victor Negrescu preia șefia interimară a PSD

Victor Negrescu, vicepreședinte al Parlamentului European, preia conducerea interimară a PSD.

Eurodeputatul social-democrat a afirmat că partidul său va continua să fie o formațiune pro-europeană. „PSD își propune să obțină din nou încrederea românilor la alegerile parlamentare. Vom intensifica eforturile pentru a le explica românilor ce dorim să facem pentru ei. Vom veni cu o noua abordare mult mai direct, mult mai frac. Aceste alegeri prezidențiale au transmis acest semnal pentru noi. Cred că împreuna cu colegii o să reușim până duminica să facem acest lucru”, a spus Victor Negrescu.

Social-democratul a mai subliniat că va exista o analiză ulterioară a ceea ce s-a întâmplat la alegeri.

UPDATE 18.10 Demisie în bloc la PNL

Toatǎ conducerea PNL urmează sǎ își anunțe demisia la ședință formațiunii de la ora 20.00, după ce Nicolae Ciucǎ a anunțat deja cǎ va face un pas în spate.

Printre cei care pleacă din funcție sunt: Rareș Bogdan, Gheorghe Flutur, Lucian Bode și Dan Motreanu. 

UPDATE 16.50 Nicolae Ciucă demisionează din conducerea PNL

Șeful PNL, Nicolae Ciucă, demisionează din conducerea partidului. Președintele liberalilor a susținut că partidul său a învățat lecția transmisă de electorat în urma votului din 24 noiembrie.

Partidul Național Liberal este conștient de greșelile pe care le-a făcut și va lupta până la capăt pentru ca România să rămână o țară liberă și democratică”, a mai afirmat Ciucă, punctând că „două chestiuni nu putem schimba” în România: „opțiunea noastră euroatlantică și protejarea a ceea ce suntem, noi, românii. Un popor credincios, care face industrie, IT și agricultură, se ocupă și de meșteșuguri, are o resursă de inteligență enormă, dorește să protejeze și să ridice capitalul autohton și nu și-a pierdut niciodată speranța”.

UPDATE 16.00 S-a încheiat numărarea voturilor. Călin Georgescu și Elena Lasconi, în turul II 

Rezultatele afișate prezenta.roaep.ro arată că după încheierea numărării voturilor din toate secțiile, pe primul loc s-a clasat candidatul independent Călin Georgescu, cu 22,94% din voturi, urmat de candidatul USR, Elena Lasconi, cu 19,18% din voturi. Lasconi a reușit să îl delaseze pe candidatul PSD, Marcel Ciolacu, la o diferență de 2.742 de voturi. 

UPDATE 15.30 Ciolacu demisionează din conducerea PSD

„Aș dori să felicit pe cei care s-au calificat conform votului românilor în turul 2, i-am și scris doamnei Lăsconi, am sunat-o , i-am și scris am felicitat-o, cum e normal. PSD nu va face nicio contestație chiar dacă diferența este foarte mică. (...) Aseară i-am dat secretarului general demisia. Azi am convocat un Consiliu Politic Național. O să rămân alături de colegii mei până duminică la alegeri”, a spus Marcel Ciolacu

Șeful PSD a mai precizat că va rămâne la conducerea Executivului până la încheierea mandatului, iar la viitoarele alegeri interne din partid nu va mai candida pentru o altă funcție de conducere. 

UPDATE 15.00 Șefii PSD și PNL, Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă, își pregătesc demisiile 

Potrivit surselor „Adevărul”, Nicolae Ciucă a luat decizia de părăsi conducerea partidului, după rezultatul dezastruos la alegerile din 24 noiembrie, acesta obținând mai puțin de 10% din voturi.

Demisia liderului liberal a fost cerută încă de la afișarea rezultatelor exit-poll. Încǎ de la ora 18.00, vestea că liderul partidului, Nicolae Ciucă, este pe locul 5, instaurase un doliu nedeclarat în sediul liberalilor din Capitală. 

După ce a fost declasat atât de candidatul independent, Călin Georgescu, cât și de candidatul USR, Elena Lasconi, devenind primul candidat PSD care nu intră în turul doi al alegerilor prezidențiale, și Marcel Ciolacu ar fi anunțat luni dimineața că va demisiona din funcția de președinte al partidului. Premierul a ratat turul doi la o diferență de aproape 2 mii de voturi. 

Decizia vine după o zi lipsită de stresul scrutinului în sediul social-democraților de pe Kiseleff. 

UPDATE 13.50 Elena Lasconi - avans de peste 2.000 de voturi față de candidatul PSD

Independentul Călin Georgescu a obținut cele mai multe voturi în primul tur, în timp ce Elena Lasconi (USR) l-a depășit cu 2.180 de voturi pe Marcel Ciolacu (PSD), după numărarea a 99,98% din voturi. Mai sunt de numărat voturile din trei secții.

Turul doi al alegerilor va avea loc pe 8 decembrie.

UPDATE 10.15 A crescut diferența dintre Lasconi și Ciolacu

Diferența dintre Lasconi și Ciolacu a crescut la 1.461 de voturi. Potrivit noilor date centralizate, 99,95% dintre procesele verbale, Elena Lasconi se află pe locul doi cu 1.770.629 voturi (19,17%), în timp ce Marcel Ciolacu se află pe locul 3 cu 1.769.168 voturi (19,15%). Pe primul loc se află candidatul independent Călin Georgescu, surpriza acestor alegeri, cu 2.119.020 voturi (22,94%).

UPDATE 9.23 Elena Lasconi l-a depășit pe Marcel Ciolacu

În acest moment, după ce au fost centralizate voturile din 99,93% dintre secțiile de votare, Lasconi l-a depășit cu 434 de voturi pe Ciolacu.

Lasconi l-a depășit pe Ciolacu Foto: AEP
Lasconi l-a depășit pe Ciolacu Foto: AEP

UPDATE 9.00 Lasconi, la câteva voturi de a disputa turul doi cu Călin Georgescu

În acest moment, Marcel Ciolacu mai are doar 44 de voturi în fața Elenei Lasconi. Potrivit datelor afișate de AEP, au fost centralizate voturile din 99,9% dintre secțiile de votare. Pe primul loc se află Călin Georgescu cu 2.117.409 voturi, fiind urmat de Marcel Ciolacu cu 1.769.015 voturi și Elena Lasconi cu 1.768.971 voturi.

UPDATE 8.15 Între Ciolacu și Lasconu există o diferență de 0,01%

Independentul Călin Georgescu a depășit 2,11 milioane de voturi și este câștigătorul primul tur al alegerilor prezidențiale. În schimb, între Ciolacu și Lasconu există o diferență de 0,01% (900 de voturi), după centralizarea a 99,87% din procesele verbale ale secțiilor de votare.

Conform datelor centralizate până la ora 08:00, Georgescu a obținut 22,92 % din voturile exprimate. El este urmat de Marcel Ciolacu (19,17%), Elena Lasconi (19,16%), George Simion (13,87%) şi Nicolae Ciucă (8,8%).

UPDATE 7.00 Lasconi s-a apropiat la sub 8.000 de voturi de Ciolacu

Diferența dintre locul doi și locul 3 scade de la un minul la altul în momentul în care numărul proceselor verbale ale secțiilor de votare se apropie de final.

După centralizarea a 99,69% din voturile exprimate la scrutinul de duminică, independentul Călin Georgescu și-a asigurat intrarea în turul doi, obținând cu 22,86% din voturile exprimate. Lasconi și Ciolacu se luptă pentru intrarea în turul doi.

Georgescu este urmat de Marcel Ciolacu (19,22%), care are avans de doar 7.595 de voturi față de Elena Lasconi (19,14%). 

UPDATE 06.00 Ciolacu are doar 21.000 de voturi în fața lui Lasconi

După centralizarea a 99,49% din procesele verbale ale secțiilor de votare din țară, lupta pentru locul doi este din ce în ce mai apropiată.

Călin Georgescu este pe locul întâi, cu 22,81% (2.087.782 voturi). Pe locul doi se află încă Marcel Ciolacu, cu 19,29 % (1.765.286 voturi), cu doar 21.351 voturi în fața Elenei Lasconi, care are 19,06 % (1.743.935 voturi). 

Este posibil să avem primul tur doi din istoria post-decembristă a României fără un candidat al PSD.

UPDATE 04.53 Lasconi, la un pas de a disputa turul doi cu Georgescu

După centralizarea a 99,4% din procesele verbale ale secțiilor de votare din țară, Călin Georgescu este pe locul întâi, cu 22,69 %  (2.054.793 voturi).

Locul doi îi revine lui Marcel Ciolacu, cu 19,43 % (1.759.543 voturi), iar Elena Lasconi (USR) este la foarte mică distanță de candidatul PSD, cu 18,94 % (1.715.708 voturi).

Lasconi și Ciolacu se luptă pentru intrarea în turul doi.

Procentele nu includ și situația din diaspora, care este în favoarea Elenei Lasconi.

UPDATE 03.30 Au fost centralizate 97,87 % din procesele verbale ale secțiilor de votare din țară.

Rezultatele îl arată primul pe Călin Georgescu - 22,45 %din voturi.

Pe locul doi apare Marcel Ciolacu, cu 19,75 %  din voturi, iar pe locul trei, Elena Lasconi (USR), cu 18,62 %.

Situația nu include votul din diaspora.

Situația după centralizarea a 97,87 % din procesele verbale. FOTO AEP
Situația după centralizarea a 97,87 % din procesele verbale. FOTO AEP

UPDATE 02.55 După centralizarea a 96,94% din procesele verbale ale secțiilor de votare din țară, Călin Georgescu este în continuare pe locul întâi, cu 22,29 % din voturi.

Pe locul doi apare Marcel Ciolacu, cu 19,99% din voturi, iar la mai puțin de două procente în spatele candidatului PSD, Elena Lasconi (USR), cu 18,37 %

image

UPDATE 01.15 După centralizarea a 18.465 procese verbale (dintr-un total de 20.059 secții), ceea ce reprezintă 92,05% din voturi, candidatul Călin Georgescu se menține pe locul 1, cu 22,06% din voturi. Pe locul 2 este Marcel Ciolacu, cu 20,9%, iar pe 3 – Elena Lasconi, cu 17,01% din voturi. În străinătate, la numărarea voturilor din puțin peste 40% din voturi, Călin Georgescu se situează de asemenea pe primul loc (cu 37,95%), Elena Lasconi pe 2, cu 28,67%, iar pe 3 este George Simion, cu 12,06%.

UPDATE 01.00 Liderul AUR, George Simion, care s-a îndepărtat de podium pe măsură ce numărarea voturilor a avansat, a declarat că este bucuros că aproximativ 40% dintre români (voturile sale și cele acordate lui Călin Georgescu) au mers către „opțiunea suveranistă”.

 „Mă voi duce să votez în turul 2 ca să sufere Marcel Ciolacu cum merită pentru genul de scheme de blaturi pe care le face (...) Noi vom susţine în turul 2 pe oricine intră acolo şi nu este Marcel Ciolacu. Cred că Marcel Ciolacu este cel mai mare rău care se poate întâmpla României în acest moment”, a declarat George Simion, potrivit news.ro.

UPDATE 00.20 Românii din străinătate au votat preponderent cu Elena Lasconi., au arătat rezultatele din primele secții în care s-au numărat voturile. Ierarhia s-a schimbat ulterior, la numărarea  voturilor în 316 secții  (din 950) Călin Georgescu trecând pe primul loc, Elena Lasconi pe 2, iar George Simion pe 3.  Voturile din diaspora la alegerile prezidențiale 2024 nu seamănă cu cele din țară, unde rezultate parțiale de la AEP îl plasează pe Călin Georgescu locul 1,pe Marcel Ciolacu pe locul 2, iar pe Elena lasconi pe 3.

UPDATE 24.00 Nicolae Ciucă și-ar fi dat demisia din funcția de președinte al PNL.

UPDATE 23.30 Rezultatele care vin din secții arată o luptă pe muchie de cuțit pentru accesul în turul II.

UPDATE 23.00 Au apărut primele voci din PNL care îi solicită candidatului PNL Nicolae Ciucă demisia, atât lui, cât și echipei actuale de conducere. Primarul Sectorului 1, George Tuță, dar și ministrul Energiei, Sebastian Burduja, au postat mesaje tranșante pe Facebook. 

Marea surpriză a acestor alegeri este candidatul Călin Georgescu. Rezultatul obținut până în prezent de Călin Georgescu nu a putut fi anticipat nici măcar de sondajele care arătau o creștere a acestui candidat în preferințele electoratului. Diferența în cazul lui Călin Georgescu au făcut-o rețelele sociale, modul în care a reușit să se promoveze eficient în această zonă în care tot mai mulți români își petrec majoritatea timpului liber, spun analiștii politic.

UPDATE 21.00  Două sondaje realizate de CURS și CIRA o plasează pe Elena Lasconi în turul 2.

Sondajul CIRA - AVANGARDE - INSOMAR: 

Marcel Ciolacu – 25%

Elena Lasconi – 18%

Călin Georgescu-16%

George Simion-15%

Nicolae Ciucă-14%

Mircea Geoană-5%

Kelemen Hunor - 4%

Cristi Diaconescu - 2%

Sondajul CURS: 

Marcel Ciolacu – 26%

Elena Lasconi – 18%

George Simion – 16%

Nicolae Ciucă – 13%

Călin Georgescu – 13%

Mircea Geoană - 5%

Kelemen Hunor – 4%

Cristian Diaconescu – 2%

UPDATE Ilie Bolojan, președintele Consiliului Județean Bihor îi cere lui Nicolae Ciucă să își asume scorul slab obținut la alegerile prezidențiale și insinuează că ar trebui să își dea demisia. 

UPDATE Declarațiile principalilor candidați

Imediat după ce au fost anunțate primele rezultate Elena Lasconi a transmis: 

„Vreau să le mulțumesc românilor care au ieșit la vot. Speranța este vie în România. Le mulțumesc celor care m-au votat. Fiecare vot este pentru mine o responsabilitate. Le mulțumesc colegilor mei care au bătut la sute de mii de uși. Mă înclin în fața voastră. Le mulțumesc delegaților. Scorul este foarte strâns. Mare atenție în toate secțiile de votare, Fiecare vot contează. Este esențial să rămâneți acolo și să apărați voturile românilor. Îi mulțumesc lui Ludovic Orban și partidelor Forța Dreptei, PMP și Reper.

Românii au arătat că nu doresc acest guvern PSD-PNL. Votul de astăzi e o moțiune de cenzură împotriva acestui guvern. 75% din români nu au votat PSD. Anul viitor va fi un an foarte greu. Săptămâna viitoare voi vorbi cu toate forțele de dreapta pentru a avea o majoritate parlamentară. Dragi români, nu mă lăsați singură”, este apelul Elenei Lasconi.

La rândul lui, Marcel Ciolacu, plasat pe primul loc in acest moment, a spus că „a fost un vot pozitiv, pentru echilibru si stabilitate”.

„A fost un semnal clar că democrația în România este puternică și mă bucur că votul s-a desfășurat fără incidente majore, mai ales că în acest moment sunt și prim-ministrul României. Mulțumesc mult tuturor celor implicați, Poliție, Jandarmerie, BEC, Ministerului de Externe pentru această organizare, cum pot spune, fără nicio reținere, nu a mai fost în România.

Le mulțumesc tuturor celor care mi-au acordat votul și încrederea lor astăzi. Votul lor a fost un vot pozitiv pentru echilibru și stabilitate. A fost un vot pentru lucruri care contează. Și, mai ales, aș dori să le mulțumesc tuturor românilor care au depășit această campanie și nu au fost descurajați de această campanie.

În ceea ce privește rezultatul votului de astăzi, un lucru este extrem de clar pentru mine: în spatele rezultatului obținut de fiecare dintre candidați sunt românii, indiferent de opțiunea lor politică. Și voi ține cont de opinia românilor. Eu cred că în perioada următoare va trebui să stau de vorbă cu fiecare candidat pentru a aduna toate propunerile bune din programele lor electorale.

Am încercat și am dus împreună cu colegii mei o campanie fără ură și voi continua și în turul 2 în același mod. Vreau să le mulțumesc tuturor colegilor mei prezenți aici și celor din țară că au fost și sunt alături de mine. Fără ei, nu aș fi fost astăzi aici. Rezultatul acesta ne confirmă că am făcut ceea ce trebuie pentru țară, de la creșterea veniturilor la autostrăzi, spitale regionale, iar mai nou, aderarea la Spațiul Schengen”.

George Simion refuză să creadă exitpoll-urile:Revendicăm în această seară intrarea în turul doi al alegerilor prezidențiale. O să vă rog să închideți televizoarele, mai ales pe cele ce dau un necunoscut înaintea noastră. Toată manipularea făcută de Florian Coldea și de unii rezerviști o să se sfârșească. O să îi rog pe toți să observe orice mișcare ciudată în zona secțiilor de vot. O să rog ca cei din organizare să fie serioși. În 1989 am ieșit în stradă să strigăm că vrem să fim liberi.

Pe lângă faptul că în această seară intrăm în turul doi, pleacă acasă definitiv domnul Florian Coldea! Suntem cea mai mare amenințare pentru acest sistem care a încălcat normele electorale. Am văzut toată ziua sondaje date la televizor, oameni care intrau doi câte doi în cabinele de vot... Mulțumesc fiecărui român care a fost alături de mine în această campanie!

Am fost în mijlocul românilor, i-am ascultat, i-am ajutat și am încercat să mă îmbunătățesc ca ei să fie mândri de mine. Le mulțumesc pentru că în număr foarte mare mi-au dat votul lor. Le mulțumesc românilor din țară și din diaspora!

O să vă rog să revenim la ora 23.00 când o să aflăm că manipularea toxică prin sondaje nu poate să dureze. Avem o bătălie câștigată astăzi în sfânta zi de duminică, 24 noiembrie. Va mai trebui să câștigăm încă două pentru a fi victorioși”.

Mircea Geoană: „Pentru mine, prea mulți ani de politică nu fac bine sănătății”

„...(Susținătorii – n. red.) au rezistat unui foc încrucișat extrem de dur împotriva mea, a reputației mele, a familiei mele, și vreau să le mulțumesc că au rămas alături de mine și că m-au votat.

Sunt momente foarte complicate pentru România, sper din inimă și mă rog la Dumnezeu ca în turul doi românii și româncele să aibă înțelepciunea să aleagă o variantă care să ne țină cât de cât pe un drum bun. Și situația de securitate, situația economică, suntem probabil în cel mai vulnerabil și fragil moment din ultimii 35 de ani ca națiune. Am venit cu inima deschisă înapoi în politica românească, am încercat țării mele ceea ce am învățat în acești mulți ani de experiență internațională, de experiență politică, probabil nu a fost fost suficient, dar, încă o dată, vreau să mulțumesc celor care mi-au dat încredere și mai ales acestei frumoase-frumoase, superbe echipe de voluntari, de oameni care n-au mai făcut politică sau au făcut puțină politică și vreau să-i încurajez să meargă mai departe. Să nu se dea bătuți, să nu creadă că un scor mai puțin favorabil este sfârșitul lumii. Este o lecție învățată de noi toți, iar celor mai tineri decât mine vreau să le predau ștafeta încercării de a face politică cuviincioasă, o politică competentă, o politică respectuasă față de oameni.

Sper să fi reușit mai mult, am sperat la un anumit moment că eram într-o situație mai bună, în continuare o seară surprinzătoare și ușor dezamăgitoare pentru noi. Hai să aștteptăm mâine dimineață scorul din secțiile de votare și vom face noi comentarii către presă, inclusiv cu privire la pașii următori. Oricum, pentru mine, prea mulți ani de politică nu fac bine sănătății și de aceea sunt absolut hotărât să continui să sprijin orice proiect bun, orice inițiativă, orice cauză furmoasă, pentru că țara aceasta merită mult-mult mai bun decât ceea ce ne oferă sistemul politic actual.

Votul masiv împotriva sistemului politic actual, din această seară, cred că trebuie să fie un semnal de alarmă pentru cei care fac politică tradițională. Este un mesaj de foarte mare supărare și frustrare și furie împotriva sistemului actual de partide. Și cine nu înțelege acest mesaj cred că se joacă cu focul.

Și candidatul PNL la președinția României, Nicoale Ciucă a făcut declarații imediat după exitpoll-uri: „Vreau să le mulțumesc tuturor românilor care au ieșit la vot, le mulțumesc tuturor celor care m-au votat sau nu m-au votat. Avem un exercițiu de democrație care arată că pe scena politică este loc pentru toată lumea. În momentul de față avem doar estimări. Le cer celor din secții să fie serioși și să finalizeze procesul până la capăt. Le mulțumesc liderilor PNL de la fiecare filială. Le mulțumesc tuturor care au fost implicați în campanie și în tot ce a însemnat proces electoral. Vreau să rămânem cu imaginea unei campanii electorale prin care românii au putut să facă diferența între ce înseamnă un vot pentru onestitate si dedicare în a sluji țara și mă bucur că n-au căzut pradă acelor mașinațiuni și instrumente în ce privește votul lor. După ce avem rezultate finale vom lua decizii”, a transmis Nicolae Ciucă.

În timpul discursului și la finalul lui, mai multe persoane i-au cerut demisia. 

Candidatul Călin Georgescu a făcut un apel la responsabilitate spunând că ceea ce s-a întâmplat acum a fost „o trezire uluitoare a conștiinței”. „La liturghie, esența este următoarea. Cât ai fi de bogat, degeaba ești, dacă nu îl ai pe Dumnezeu. Al doilea lucru este că poporul român a trecut astăzi prin urechile acului, iar sistemul oligarhic nu. Cu alte cuvinte bogații sistemului, astăzi, în România au sărăcit, iar săracul popor român s-a îmbogățit. Avem o datorie să refacem România și asta este cel mai important. Indiferent ce s-a întâmplat poporul român a înțeles că familia este coloana vertebrală a societății românești. Și indiferent ce s-ar întâmpla, ne iubim familia mică și eu iubesc familia mare – care înseamnă poporul meu, țara”.

Ce s-a mai întâmplat în cursul zilei

Puteți citi mai multe despre prezența la vot aici: LIVE TEXT Alegeri prezidențiale, prezența la vot

În ceea ce privește votul pentru referendumul inițiat în București de primarul Nicușor Dan, puteți afla mai multe aici: LIVE TEXT Referendum în București

UPDATE 20.20 Incident grav într-o secție de votare din județul Timiș. Un bărbat de 60 de ani, fost cadru militar, a pătruns într-o secţie de votare, având asupra sa o armă deţinută legal. El s-a ales cu dosar penal.

UPDATE 19.50 Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a votat, duminică seară, la turul I al alegerilor prezidenţiale. Și-a exercitat dreptul electoral în jurul orei 17:30, la Secția de votare nr. 661 din cadrul Școlii Gimnaziale „Ienăchiță Văcărescu” din Capitală, potrivit Basilica.

UPDATE 18.45 Procesul electoral la alegerile prezidențiale organizate duminică, 24 noiembrie, poate fi prelungit, cu acordul președinților secțiilor de votare, până când ultimul dintre alegători și-a exprimat votul, însă doar în anumite condiții, transmite Autoritatea Electorală Permanentă (AEP).

UPDATE 18.30 De la începerea votării în țară, la Alegerile prezidențiale 2024, au fost înregistrate 208 posibile incidente electorale, dintre care 107 sunt confirmate, 42 sunt în curs de verificare şi 59 neconfirmate, potrivit Ministerului Afacerilor Interne (MAI). Conform raportării de la ora 17,00, au fost aplicate 80 de sancţiuni contravenţionale (56 de avertismente şi 24 de amenzi). Totodată, se efectuează cercetări cu privire la 25 de posibile infracţiuni.

UPDATE 18.20 Toate sondajele venite pe surse politice îl plasează pe primul loc pe Marcel Ciolacu, cu cifre cuprinse între 24% și 28% (până la ora 17.00). Locul 2 este disputat de Elena Lasconi și George Simion, unele sondaje plasând-o pe reprezentanta USR pe locul 2, iar altele pe liderul AUR. Surpriza vine de la Călin Georgescu, acesta fiind plasat în unele cercetari sociologice pe locul 4, cu 13%-17%, peste Ciucă și Geoană.

UPDATE 18.05 PSD Slatina reclamă că directorul Serviciului Județean de Pază Olt (instituție afaltă în subordinena Consiliului Județean Olt) ar fi fost agresat în fața unei secții de votare din reședința județului Olt, iar responsabil ar fi primarul municipiului Slatina. Acuza este că „primarul Mario De Mezzo a scos clanul sportivilor în stradă, în ziua votului”.

UPDATE 17.55 Noi incidente în secțiile de votare. Polițiștii au întocmit un dosar penal pentru fraudă în cazul unei persoane care a votat atât în Belgia, cât și la o secție din comuna Răcăciuni, județul Bacău.

În acest caz, Centrul Național de Conducere Integrată anunță că „polițiștii din Bacău au întocmit un dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunii de fraudă la vot”.

UPDATE 17.35 Până la ora 15:00, Coaliția VotCorect a centralizat o serie de nereguli și incidente semnalate de observatori și cetățeni prin intermediul aplicației Vote Monitor, call center 0800 460 002, care a înregistrat aproape 180 de apeluri, și al platformei online www.votcorect.ro. Lista integrală de sesizări primite pe platforma Vot Corect este disponibilă la https://votcorect.ro/prezidentiale-parlamentare-2024/sesizari.

Cele mai multe sesizări sunt legate de limitarea sau îngreunarea accesului la vot pentru alegătorii din București pentru referendum. Au fost identificate și alte nerereguli care țin de nerespectarea procedurilor electorale, înțelegerea limitată a procedurilor de vot, accesul dificil al observatorilor acreditați în secții de votare, implicarea directă a observatorilor acreditați de alte organizații în procesul electoral, continuarea campaniei electorale și publicarea de posibile exit polluri.

Potrivit datelor colectate prin aplicaţia VoteMonitor, deschiderea secţiilor a fost evaluată pozitiv (bună sau foarte bună) în 97% din cele aproape 200 de secţii observate, inclusiv în zilele de vineri şi sâmbătă în străinătate. Cele mai frecvente probleme semnalate de observatori au fost prezenţa persoanelor neautorizate în 5% din cazuri şi deschiderea secţiei cu întârziere în 6% din cazuri.

Până la ora 13:30 desfăşurarea votării a fost evaluată ca bună şi foarte bună în 95% dintre cele peste 300 de secţii de votare vizitate de observatorii Vot Corect. Observatorii au semnalat aglomeraţie la 20% din secţiile vizitate şi atmosferă tensionată în 5%. Persoane neautorizate au fost prezente în 7% din secţiile observate, iar în 3% persoane din afara BESV au intervenit în activitatea acestuia. În opt cazuri observatorii au semnalat că alegătorii au primit mai multe buletine de vot decât aveau dreptul, iar în două cazuri că li s-a permis să voteze fără documente de identitate corespunzătoare. În 2,5% din cazuri observatorii au considerat că procesul a fost lipsit de transparenţă. În 12% din secțiile observate a existat cel puțin un caz în care alegătorilor domiciliaţi în alte localităţi nu li s-a permis să voteze la alegerile prezidenţiale. În Bucureşti, nu toate comisiile de votare au aplicat corect procedurile privind desfăşurarea referendumului, iar în 14 cazuri alegători care nu au avut reședința sau domiciliul în localitate au putut vota la referendum. În mod regretabil, 25% dintre secţiile vizitate nu sunt accesibile pentru persoanele cu dizabilităţi.

Printre cele mai frecvente probleme raportate sunt cele de la alegători care au dificultăți în a vota în București cu viza de reședință. Au fost cazuri în care alegători care și-au exercitat dreptul de vot la alegerile prezidențiale au fost împiedicați să voteze la referendum pe motiv că actele lor de identitate nu aveau adresa completă (carte de identitate provizorie), că au viză de reședință sau că aceasta fusese obținută recent. Printre secțiile unde au fost raportate astfel de probleme se numără 1148, 405, 410, 1080, 397, 112, 71, 564, 203, 83, 463 sau 96. Unele dintre aceste situații au fost soluționate după înaintea de sesizări sau contactarea birourilor electorale superioare. Am solicitat Biroului Electoral Central să emită instrucțiuni pentru birourile secțiilor de votare din București pentru a informa președinții acestora să permită votarea dacă se îndeplinesc condițiile administrative. Reamintim că potrivit Hotărârii BEC 6/2024 alegătorii pot vota în localitatea unde au domiciliul sau reședința, indiferent de vechimea acesteia.

Observatorii au semnalat și dificultăți în accesul la secțiile de votare. În unele secții din București, Torino și Viena, accesul acestora a fost îngreunat prin solicitări nejustificate de documente suplimentare, cum ar fi copii după cartea de identitate sau acreditări în format diferit de cel cerut de lege. Printre secțiile unde au fost raportate astfel de probleme se numără și 321 (B) sau secția 253 din Rogova (Mehedinți). În secția 400 din Bolduț, Cluj, observatorul a fost intimidat, iar în acest caz a fost sesizat și biroul electoral județean.

La secția 411 (Mischii) din Dolj, observatori acreditați de organizații neguvernamentale (Millenium for Human Rights și Organizația pentru Apărarea Drepturilor Omului (OADO), s-au prezentat inițial din partea PNL și PSD. Un astfel de observator a fost văzut gestionând listele electorale, o practică nepermisă.

Problemele de organizare au fost de asemenea semnalate. Sunt raportate cozi semnificative la mai multe secții de votare, dintre care și 484, 81 sau 167 (București). La secțiile 36, 40 și 41 din Bruxelles s-a raportat că mai mulți alegători au fotografiat buletinele de vot.

Au fost transmise mai multe sesizări privind continuarea campaniei electorale în ziua alegerilor, care se regăsesc pe pagina votcorect.ro. În unele cazuri, au fost transmise sesizări legate de alegerile parlamentare, unde campania este permisă.

UPDATE 16.51 Sportivii nu au stat departe de alegerile pentru președinția României. Una dintre vocile puternice ale ”noului val”, David Popovici, a avut un mesaj pentru români, după ce a votat. După ce a fost la urne, campionul olimpic la înot i-a încurajat pe conaționalii săi să meargă la vot și să nu rămână indiferenți la viitorul țării.

UPDATE 16.50 Sunt cozi la mai multe secții de votare din Capitală. În unele secții de votare, oamenii stau și câte 30-40 de minute la coadă.

Coada la o secție de vot din Capitală FOTO Facebook/Diana Gulan
Coada la o secție de vot din Capitală FOTO Facebook/Diana Gulan

UPDATE 16.45 Poliţiştii din Satu Mare au deschis, duminică 24 noiembrie, în ziua alegerilor prezidențiale 2024, un dosar penal pentru nerespectarea regimului urnei de vot, în cazul unei femei, vicepreşedinte al unei secţii de votare, care s-a deplasat cu urna mobilă fără să fie însoţită de cadre ale Ministerului Afacerilor Interne.

UPDATE 16.10 Un scandal a avut loc duminică, într-o secție de votare din Capitală. Un alegător a fost amenințat de către o altă persoană, fiind chemată Poliția. „Duminică, 24 noiembrie 2024, în jurul orei 09.50, polițiștii Direcției Generale de Poliție a Municipiului București- Secția 18 Poliție au fost sesizați, cu privire la faptul că, o persoană ar fi fost amenințată de către altă persoană, în cadrul unei secții de votare din Sectorul 5”, a transmis Poliția Capitalei.

Polițiștii au ajuns la fața locului și au constatat că cele sesizate se confirmă, persoanele implicate în eveniment fiind identificate.

UPDATE 13.50 Poliţia a demarat o anchetă după ce un deputat român a postat pe reţelele de socializare un filmuleţ făcut în cabina de vot, în timp ce desena un chenar, în care a scris numele Dianei Şoşoacă, pe care a pus ştampila VOTAT. Potrivit unui comunicat al Poliţiei Capitalei, s-a deschis o anchetă împotriva deputatului neafiliat Ciprian Ciubuc, după ce a fost exclus din AUR, care riscă să fie amendat pentru încălcarea legii în cadrul unei secţii de votare la alegerile parlamentare 2024.

UPDATE 13.35 Primele estimări ale votului, conform unor surse politice contactate de Digi24, din datele culese până la ora 10.00, arată că Marcel Ciolacu (PSD) ar fi obținut un procent de 33% din voturile exprimate. Liderul social-democrat este urmat de Elena Lasconi (USR) cu 14%, aceasta fiind la egalitate cu George Simion (AUR) - 14%. Supriza, la ora 10, potrivit estimărilor, ar veni de la Călin Georgescu (independent), cotat cu 12%. Alte estimări ale voturilor nu îl plasează pe Georgescu în primii patru, dar îl situează pe George Simion în fața Elenei Lasconi. Mai PRECIS, surse politice din altă tabără, estimează, la ora 10.00, că Marcel Ciolacu ar avea 26% din voturi, George Simion ar avea 20%, în timp ce Elena Lasconi ar fi la egalitate cu Nicolae Ciucă, ambii cu 15%. Pe locul cinci, potrivit acestor estimări, s-ar afla Mircea Geoană (independent) cu 6%.

UPDATE 12.20 Controversatul Marian Ceauşescu a ajuns duminică dimineaţa la Secţia 5 de Poliţie din Bucureşti şi a fost amendat, pentru că în ziua alegerilor prezidenţiale l-a aşteptat pe preşedintele încă în funcţie, Klaus Iohaniss, în faţa secţiei de votare, unde l-a huiduit în stilu-i caracteristic: „Borfaşule, dă banii înapoi!”.

UPDATE 12.15 Un video care circulă pe TikTok arată cum fosta candidată la alegerile prezidențiale, Diana Iovanovici-Șoșoacă, ar fi instruit mai mulți cetățeni să pună ștampila pe o căsuță cu denumirea S.O.S, partidul acesteia, deși aceasta a fost scoasă din cursa prezidențială. Poliția Capitalei efectuează cercetări în acest caz.

UPDATE 11.45 Mircea Geoană, candidat independent la alegerile prezidențiale, a declarat, la ieșirea de la vot, că duminică românii nu își vor alege doar viitorul președinte, ci și direcția pe care va fi România.

UPDATE 11.30 Elena Lasconi, candidata USR la alegerile prezidențiale din 2024, și-a exprimat opțiunea de vot, marcând momentul cu o notă de umor. Aceasta a precizat că nu a venit cu mâinile goale la secția de votare, oferindu-le membrilor comisiei cafea, ceai și prăjituri „fără blat”. „E important asta, fără blat!”, a subliniat Lasconi, făcând aluzie la corectitudine și transparență.

”Am votat cu încrederea că 1116 români nu au murit degeaba în 1989 și că putem să continuăm ce am început atunci”, a declarat Elena Lasconi.

UPDATE 11.20  Candidatul UDMR, Kelemen Hunor, a votat în localitatea sa natală din Harghita, pentru un „preşedinte protector”, care reprezintă „vocea raţiunii”.  

UPDATE 11.00 Președintele PNL Bihor, Ilie Bolojan, curtat de liderii a trei mari partide pentru funcţia de viitor premier al României, a fost primul politician din Bihor care a votat.

UPDATE 10.50 Mircea Geoană a votat la Colegiul Național ”I.L. Caragiale” din Capitală. Acesta a spus că îi așteaptă pe românii din diaspora să vină în număr mare la vot.

”Alegeți cei mai competenți oameni de pe buletinele de vot”, a spus Mircea Geoană, care a adăugat că va merge la mai multe secții de votare.

UPDATE 10.45 Elena Lasconi, candidata USR la alegerile prezidențiale, le-a adus ceai, cafea și prăjituri membrilor din secțiile de votare.

Klaus Iohannis nu a vrut să vorbească cu jurnaliștii

Klaus Iohannis, președintele României, a votat la ora 10:00, la Liceul Jean Monnet din București. Acesta a votat și prentru referendumul local inițiat de primarul Nicușor Dan. Klaus Iohannis a avut un singur mesaj pentru români: „Să poftească toţi la vot”.

La ieşirea din secţia de votare, aflat la final de mandat, Klaus Iohannis nu a răspuns niciuneia dintre întrebările adresate de jurnalişti.

A votat şi candidatul independent Călin Georgescu

„Nu am votat pentru mine, ci pentru cei umiliți, care simt că nu contează în această lume. Votul nu e doar un simbol al democrației, e credință în oameni. Vreau să apăr linia neamului, uniți putem avea o lucrare unii cu alții și toți cu Dumnezeu", a spus la ieşirea din secţia de votare candidatul independent Călin Georgescu.

„O Românie în care românii să aibă un trai decent”

Şi candidatul PSD, premierul Marcel Ciolacu, pentru funcţia de preşedinte şi-a exercitat dreptul de vot la alegerile parlamentare, declarând că o face pentru „o Românie în care românii să aibă un trai decent”.

UPDATE 9.30 Potrivit BEJ Argeş, ministrul Justiţiei, Alina Gorghiu, a continuat să facă în mediul online campanie electorală, după încheierea perioadei în care se putea face acest lucru.

Alina Gorghiu a contestat decizia BEJ Argeş şi afirmă că nu a încălcat legea, ci a postat o fotografie cu preşedintele şi candidatul PNL Nicolae Ciucă împreună cu familia, fără a îndemna pe cineva să-l voteze.

„Să nu cumva să mă votaţi!"

Ludovic Orban a votat astăzi în jurul orei  8, precizând că, aşa cum a promis, nu s-a votat pe el, ci susţine un alt candidat. De asemenea, el i-a îndemnat pe susținătorii lui să facă același lucru ca el şi să nu îl voteze, pentru că s-a retras din cursa pentru fotoliul de preşedinte.

UPDATE 9.00

Ministerul Afacerilor Interne anunță cǎ, în contextul desfășurării votului în diaspora, politiștii au primit mai multe sesizări privind continuarea propagandei electorale.

Astfel, pe parcursul nopții și în cursul zilei de ieri, au fost semnalate 306 sesizări cu privire la posibile incidente electorale, unele dintre ele neconfirmate, altele în curs de anchetare. cert este că până la această oră au fost deschise trei dosare penale, s-au dat 43 de amenzi, în valoare de aproape 70.000 de lei și 110 avertismente pentru contravenții referitoare la procesul electoral. 

UPDATE 8.30

Candidatul PNL la funcţia de preşedinte, Nicolae Ciucă, a votat, ca şi soţia sa, la o secţie din comuna Baloteşti.

„Este o zi importantă pentru România. Este o zi în care eu personal am votat pentru prosperitate, securitate şi democraţie. Este o zi în care îmi pun speranţa că votul util merge către acel candidat care are onestitatea, decenţa şi pregătirea necesare să poată să gestioneze tot ceea ce ţine de responsabilităţile acestei funcţii. Am votat util pentru acel candidat care poate să reprezinte toate aceste valori ale democraţiei româneşti. Sper ca astăzi să vină la vot cât mai mulţi români pentru vorba de viitorul nostru, este vorba de viitorul copiilor noştri”, a declarat Nicolae Ciucă la ieşirea din secţie de votare.

UPDATE 8.00

Până la 8, cele mai multe voturi s-au înregistrat în Capitală, unde s-au prezentat deja la urme peste 16.000 de bucureşteni.

UPDATE 7.45

La ora 7 a zilei de 22 noiembrie, în ţară s-au deschis, în mod oficial, toate secţiile de votare pentru primul tur al alegerilor prezidenţiale. În plus, în Capitală, bucureştenii vor vota şi pentru referendumul local, în cadrul aceloraşi secţii.

În primele 10 minute de la deschidere, aproximativ 40.000 de cetăţeni români au votat deja pentru alegerile prezidenţiale.

Sâmbătă, cu o zi înaintea alegerilor, poliţiştii din Botoşani au aplicat mai multe amenzi, după ce s-a constatat difuzarea în mediul online a unor anunţuri cu caracter electoral, lucru interzis prin lege. S-a deschis o anchetă în cinci astfel de cazuri.

Ştirea iniţială

Peste 18 milioane de alegători înscriși în listele permanente sunt așteptați să-și exprime, în țară, votul în primul tur al Alegerilor prezidențiale 2024. Sunt organizate 18.968 secții de votare în cele 41 județe și în București.

Alegătorii au de ales între 14 candidați înscriși pe buletinul de vot, chiar dacă unul dintre aceștia, candidatul din partea formațiunii Forța Dreptei, Ludovic Orban, și-a anunțat între timp retragerea din cursă în favoarea candidatei Elena Lasconi.

Cine sunt candidații de la Alegerile prezidențiale 2024

În primul tur al alegerilor se confruntă 14 candidați, particularitatea acestor alegeri, după cum au arătat sondajele de opinie pe toată perioada ccampaniei electorale, fiind aceea că adevărata luptă se dă pentru locul al doilea, fiind greu de anticipat cine va accede în turul II alături de candidatul care s-a menținut constant pe prima poziție.

Ordinea candidaților pe buletinul de vot este următoarea:

  1. Elena-Valerica Lasconi – Uniunea Salvați România
  2. George-Nicolae Simion – Alianța pentru Unirea Românilor
  3. Ion-Marcel Ciolacu – Partidul Social Democrat
  4. Nicolae-Ionel Ciucă – Partidul Național Liberal
  5. Hunor Kelemen – Uniunea Democrată Maghiară din România
  6. Mircea-Dan Geoană – candidat independent
  7. Ana Birchall – candidat independent
  8. Alexandra-Beatrice Bertalan-Păcuraru – Alternativa pentru Demnitate Națională
  9. Sebastian-Constantin Popescu – Partidul Noua Românie
  10. Ludovic Orban – Forța Dreptei 
  11. Călin Georgescu – candidat independent
  12. Cristian Diaconescu – candidat independent
  13. Cristian-Vasile Terheș – Partidul Național Conservator Român
  14. Silviu Predoiu – Partidul Liga Acțiunii Naționale

Al doilea tur al Alegerilor prezidențiale 2024,  în cazul în care niciunul dintre candidaţi nu va întruni majoritatea de voturi, are loc pe 8 decembrie. Românii vor avea atunci de ales între primii doi candidați stabiliţi în ordinea numărului de voturi obţinute în primul tur. 

În istoria alegerilor de după 1989 s-a întâmplat o singură dată ca președintele să fie ales încă din primul tur. Este vorba de alegerile prezidențiale din 1990, câștigate atunci de Ion Iliescu. În 1990 s-a înregistrat și cea mai mare participare la vot, prezentându-se la urne 14,8 milioane alegători, reprezentând 86%.

La ora 21, exit poll-uri care cu cei doi candidaţi pentru turul 2

Biroul Electoral Central pentru alegerea preşedintelui României a decis acreditarea a patru case de sondare pentru efectuarea de exit-poll-uri, la nivel naţional, pe 24 noiembrie, la primul tur de scrutin, şi pe 8 decembrie, la cel de-al doilea tur al prezidenţialelor.

Potrivit unor decizii BEC, au fost acreditate să efectueze sondaje de opinie la ieşirea de la urne, la nivel naţional, la alegerile pentru preşedintele României:

- Centrul de Sociologie Urbană şi Regională - CURS

- Grupul de Studii Socio-Comportamentale AVANGARDE

- The Center for International Reserch and Analyses

- ARA Public Opinion SRL  

Cum decurge procesul de votare

În țară, votarea la cele 18.968 de secții de votare începe duminică, 24 noiembrie 2024, ora 7:00 și se încheie la ora 21:00 (cu posibilitatea prelungirii până la ora 23:59 pentru cetățenii care, la ora 21:00, se află în sediul secției de votare, precum și pentru cei care se află la rând în afara sediului secției de votare pentru a intra în localul de vot).

Duminică, 24 noiembrie 2024, secțiile de votare din străinătate sunt deschise în intervalul orar 7.00 - 21.00.

Datele privind prezența la vot pot fi vizualizate în timp real, prin afișarea pe pagina de internet a Autorității Electorale Permanente - https://prezenta.roaep.ro, pentru fiecare secție de votare, a numărului de alegători care s-au prezentat la vot pe categorii de vârstă, mediu și gen. Rezultatele înscrise în procesele-verbale întocmite de către birourile electorale ale secțiilor de votare vor putea fi consultate pe aceeași pagină, imediat după încheierea și transmiterea digitală a  acestora.

Cine are dreptul să voteze și cine nu

•            Au dreptul să voteze cetăţenii români care au 18 ani împliniți până în ziua alegerilor inclusiv.

•            Nu au dreptul de vot debilii sau alienaţii mintal, puşi sub interdicţie, şi nici persoanele condamnate la pierderea drepturilor electorale, prin hotărâre judecătorească definitivă.

Unde votează alegătorii?

Alegătorul votează la una dintre următoarele secţii de votare:

•            în cazul în care se află în unitatea administrativ-teritorială unde îşi are domiciliul sau reşedinţa, poate vota numai la secţia de votare la care este arondată strada sau localitatea unde îşi are domiciliul ori reşedinţa, conform legii;

•            în cazul în care se află în altă unitate administrativ-teritorială decât cea unde îşi are domiciliul sau reşedinţa, poate vota la orice secţie de votare din cadrul acesteia;

•            în cazul în care se află în străinătate, poate vota la orice secție de votare organizată în străinătate;

•            în cazul în care îndeplineşte funcţia de membru al biroului electoral al secţiei de votare sau de operator de calculator al biroului electoral al secţiei de votare ori asigură menţinerea ordinii, votează la secţia de votare unde îşi desfăşoară activitatea;

•            în cazul în care are mobilitate redusă poate vota la orice secţie de votare care îi asigură accesul la vot.

Cu ce acte de identitate se votează

Alegătorii votează cu un act de identitate valabil în ziua votării, emis de statul român, respectiv:

- cartea de identitate;

- cartea electronică de identitate;

- cartea de identitate provizorie;

- buletinul de identitate;

- paşaportul diplomatic;

- paşaportul diplomatic electronic;

- paşaportul de serviciu;

- paşaportul de serviciu electronic;

- carnetul de serviciu militar (în cazul elevilor din școlile militare).

IMPORTANT! Paşaportul simplu, paşaportul simplu electronic și paşaportul simplu temporar pot fi folosite pentru exercitarea dreptului de vot numai de cetăţenii români care votează în străinătate sau de cetăţenii români cu domiciliul în străinătate care votează în România.

Cum votezi

•            Alegătorii îşi prezintă actele de identitate operatorilor de calculator, care preiau şi introduc datele personale ale alegătorilor în Sistemul informatic de monitorizare a prezenţei la vot şi de prevenire a votului ilegal (SIMPV).

•            SIMPV semnalează dacă:

-             persoana care s-a prezentat la vot nu a împlinit vârsta de 18 ani până în ziua votării inclusiv;

-             persoanei care s-a prezentat la vot i s-a interzis exercitarea dreptului de vot;

-             alegătorul care s-a prezentat la vot este arondat la secţia de votare respectivă;

-             alegătorul care s-a prezentat la vot este arondat la altă secţie de votare;

-             alegătorul care s-a prezentat la vot este omis din lista electorală permanentă;

-             alegătorul care s-a prezentat la vot figurează că şi-a mai exercitat dreptul de vot la acelaşi scrutin;

-             alegătorul care s-a prezentat la vot figurează că a votat prin corespondenţă, votul prin corespondenţă transmis de acesta fiind recepţionat de biroul electoral competent.

• Alegătorii votează separat în cabine închise, aplicând ştampila cu menţiunea "VOTAT" înăuntrul patrulaterului care cuprinde numele candidatului pentru care optează.

• Alegătorul care, din motive temeinice, constatate de preşedintele biroului electoral al secţiei de votare, nu poate să voteze singur are dreptul să cheme în cabina de votare un însoţitor ales de el, pentru a-l ajuta. Acesta nu poate fi din rândul persoanelor acreditate, al membrilor biroului electoral al secţiei de votare sau al candidaţilor.

• După ce a votat, alegătorul are obligaţia de a introduce buletinul de vot în urnă.

• Ștampila încredințată pentru votare se restituie președintelui sau acelor membri ai biroului electoral al secției de votare desemnați de acesta.

Alegeri prezidențiale 2024



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite