Portret de candidat. Cine e Cristian Terheș, preotul care a devenit europarlamentar

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cristian Terheș este un politician român, candidat la alegerile prezidențiale din acest an susținut de PNCR, ale cărui opțiuni ideologice și acțiuni publice au stârnit controverse de-a lungul carierei sale.

Cristian Terheș
Cristian Terheș. Foto: Arhivă Adevărul

Studii și formare profesională

Cristian Terheș, născut pe 4 decembrie 1978 în Zalău, Sălaj, a început studiile universitare în România, la Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Facultatea de Teologie Greco-Catolică, departamentul Oradea, unde a obținut licența în teologie greco-catolică.

În 2002 a emigrat în Statele Unite, unde a studiat jurnalism și comunicare, obținând un master în comunicare la California State University, Fullerton. 

A lucrat în SUA ca SQL database analist, programator, director de IT și Business Intelligence Director. Potrivit propriei descrieri, a fost președintele Romanian Community Coalition, un ONG care s-a implicat activ în promovarea României în SUA și în chestiuni de apărare a statului de drept și democrației în România. 

În 2006 a fost hirotonit preot greco-catolic și a fost administratorul Misiunii Sf. Ioan Botezătorul din Tustin, California.

Cariera politică

Terheș a început să se implice activ în politica românească în 2012, în contextul referendumului pentru demiterea președintelui Traian Băsescu, când a condamnat acțiunile USL-ului pe motiv că încalcă statul de drept. 

Deși la început s-a aflat în opoziție cu PSD, acesta va ajunge să fie ales europarlamentar în 2019 pe lista social-democraților. Candidatura a venit în urma unui protocol între PNȚCD și PSD. În 2020 a revenit în PNȚCD și s-a alăturat grupului „Conservatorilor și Reformiștilor Europeni” (ECR). 

Din 2021 a conlucrat cu George Simion și AUR pentru construirea unei alianțe a partidelor suveraniste. 

În decembrie 2023, din cauza faptului că PNȚCD era blocat printr-o serie de procese în instanțe, s-a înscris în Partidul Național Conservator Român (PNCR), unde a fost ales președinte. Acest traseu politic, marcat de migrarea de la un partid la altul, a ridicat întrebări legate de motivațiile și principiile care stau la baza schimbărilor sale.

La alegerile europarlamentare din iunie 2024, PNCR a făcut o alianță electorală au partidul AUR și Partidul Republican din România sub numele de “Alianța AUR”. La alegerile locale din iunie 2024 PNCR a candidat pe cont propriu.

Controverse

Cariera politică a lui Cristian Terheș a fost marcată de o serie de controverse legate de pozițiile sale publice și declarațiile sale pe teme sensibile.

  1. Atacuri la adresa PSD și schimbările ideologice: Deși a fost ales pe lista PSD, erheș nu a ezitat să critice partidul acuzându-l de corupție și trădare a intereselor naționale. Totodată, criticile sale privind influența externă asupra României au fost accentuate, în special în ceea ce privește vânzarea resurselor naturale ale țării către entități străine.
  2. Poziții controversate privind drepturile LGBTQ+: Un alt punct de controversă majoră a fost implicarea sa în referendumul din 2018 pentru redefinirea căsătoriei în Constituție, un referendum care viza interzicerea căsătoriilor între persoane de același sex. Terheș a susținut în mod public această inițiativă, declarând că un vot negativ ar duce la o „agenda homosexuală” tot mai agresivă în România. Aceste afirmații au fost dur criticate de organizațiile pentru drepturile omului și de susținătorii egalității de gen.
  3. Declarații anti-UE și naționalismul economic: Începând din 2022, Terheș a fost vocal împotriva blocajului impus de Austria și Țările de Jos asupra aderării României la Spațiul Schengen. În opinia sa, aceste state europene foloseau veto-ul pentru a „jefui” România, acuzându-le de exploatarea resurselor naturale ale țării. Terheș a continuat să critice UE și structurile internaționale, denunțând, în mod repetat, trădarea intereselor naționale ale României în fața marilor puteri economice.
  4. Legătura cu mișcările politice radicale: Alianța cu AUR la alegerile europarlamentare și pozițiile exprimate în numele PNCR au consolidat imaginea lui Terheș ca o figură de extremă dreapta, cu poziții radicale în ceea ce privește identitatea națională și suveranitatea României. După ce “Alianța AUR” s-a dizolvat, PNCR și-a continuat propriul drum politic diferit de AUR. După apariția mai multor înregistrări că PSD ar fi făcut o înțelegere cu AUR pentru a se ajuta reciproc, Terheș a criticat acest lucru, acuzându-l pe George Simion că a tradat cauza suveranistă.
Politică

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite