VIDEO Canalul Bîstroe, motiv de tensiuni între România și Ucraina încă din 2004

0
Publicat:
Ultima actualizare:

UPDATE 7 martie: Ucraina a anunțat că va înceta orice acțiune de dragare a Canalului Bîstroe, au anunțat marți reprezentanți ai Ministerului Transporturilor, în urma unei întâlniri cu partea ucraineană și Comisia Europeană. 

***

Povestea Canalului Bîstroe din Delta Dunării nu este deloc nouă, însă a fost readusă în atenția publică după ce Ucraina a demarat, în februarie 2023, a serie de lucrări aici. România se opune proiectului, considerând că va afecta întreaga Deltă a Dunării, aflată în patrimoniul UNESCO.

Ucraina a început recent o serie de lucrări la Canalul Bîstroe din Delta Dunării, însă dragarea lui ar afecta întreaga arie protejată, care face parte din patrimoniul UNESCO.  

Proiectul Bîstroe a fost demarat de Kiev în 2004 și trebuia finalizat în 2011, însă lucrările au fost întrerupte. 

Încă din 2004, România s-a declarat împotriva proiectului, considerând că va afecta biosfera Deltei. 

Canalul Bîstroe se află în totalitate pe teritoriul Ucrainei. FOTO: captură Google Maps
Canalul Bîstroe se află în totalitate pe teritoriul Ucrainei. FOTO: captură Google Maps

Acum, autoritățile ucrainene susțin că lucrările sunt strict de „întreținere” și nu de dragare. Ucraina și-a pierdut o bună parte din punctele de ieșire la Marea Neagră de la izbucnirea războiului cu Rusia. 

Efectele s-au putut observa în special în vara lui 2022, când exporturile de produse agro-alimentare ale Ucrainei au trebuit redirecționate către alte porturi, printre care și Constanța

Adevărul în 60 de secunde



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite