Inflația, creștere-surpriză în februarie. INS: Rata scumpirilor a fost de 15,5%

0
Publicat:

După o scădere moderată în ianuarie, rata inflației a început iar să crească în februarie. Prețurile au fost cu 15,5% mai mari luna trecută, arată datele Institutului Național de Statistică (INS). 

Avansul s-a produs în ciuda așteptărilor că scumpirile se vor tempera în acest an. Inclusiv Banca Națională a României și-a revizuit în scăderea prognoza privind rata inflației la finalul lui 2023 de la 11,2% la 7%. 

Deocamdată însă, rata scumpirilor din România rămâne una dintre cele mai ridicate din UE, cu mult peste media europeană. 

Scumpirile în România sunt mai mari decât în restul UE

În 2022, media UE a fost de 9,2%, un record pentru Uniune. În România, însă, rata anuală a inflației a fost de 12%.

Analiștii români anunțau că inflația a intrat într-o fază de „platou”, adică urma să stagneze și apoi să scadă. Datele INS arată acum că există riscul ca inflația galopantă să persiste și în 2023.

În ciuda optimismului de la începutul anului, oficialii europeni au avertizat că este posibil ca traiectoria inflației să fie alta. 

„Există riscul ca inflația să se dovedească a fi mai persistentă decât ceea ce este estimat în prezent”, spune Isabel Schnabel, membră în consiliul guvernator al Băncii Centrale Europene. 

Adevărul în 60 de secundePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite