Legătura dintre epilepsie şi trăirile religioase. În urma unei crize, epilepticii pot avea „conversaţii cu Dumnezeu“

Legătura dintre epilepsie şi trăirile religioase. În urma unei crize, epilepticii pot avea „conversaţii cu Dumnezeu“

Cum poate explica ştiinţa viziunile în care apar îngeri, coversaţii cu Dumnezeu şi pacturi încheiate cu Diavolul? De peste un secol, există studii referitoare la legătura dintre epilepsie şi trăirile religioase. O nouă cercetare arată că există o relaţie neurologică între religie, procesele neuropsihice şi epilepsie. Studiul a fost publicat în  Mental Health, Religion and Culture, relatează Iflscience.com.

De ce nu mai rezistă cuplurile în era comunicării

De ce nu mai
rezistă cuplurile în era comunicării

Se mai poate vorbi astăzi despre o relaţie de cuplu care să reziste pe termen lung fără a isca zâmbete condescendente? E limpede că pentru cei mai mulţi dintre noi nu mai e ca pe vremea bunicii: suntem mai superficiali, vrem să ardem etape, să schimbăm roluri, sexul devine o descărcare de frustrări sau motiv de laudă, idealuri comune cu celălalt nu mai avem şi, poate, nici nu mai vrem. Rezultatul?

Trei savanţi britanici au câştigat un premiu de 1 milion de euro pentru decoperirea unor „mici diavoli“ din creier

Trei savanţi britanici au câştigat un premiu de 1
milion de euro pentru decoperirea unor „mici diavoli“ din creier

Trei savanţi în ştiinţe neuronale au câştigat ieri cel mai valoros premiu din domeniul studiilor pe creier, în valoare de 1 milion de euro, pentru cercetări asupra mecanismelor cerebrale de recompensare. Acest sistem joacă un rol vital pentru supravieţuirea oamenilor şi a animalelor, dar şi în cazul unor maladii precum dependenţa şi obezitatea, potrivit Reuters.

Prof.dr. Cătălina Tudose, psihiatru: „Nu există senilitatea dată de vârstă“. De ce e importantă diagnosticarea precoce a demenţei Alzheimer

Prof.dr. Cătălina
Tudose, psihiatru: „Nu există senilitatea dată de vârstă“. De ce e importantă
diagnosticarea precoce a demenţei Alzheimer

Prof.dr. Cătălina Tudose, preşedinta Societăţii Române Alzheimer, a explicat riscurile pe care le aduce diagnosticul în criză al bolii Alzheimer şi implicaţiile devastatoare pe care această afecţiune  neurodegenerativă le are asupra pacientului, a familiei acestuia şi asupra instituţiilor medicale de urgenţă, în condiţiile în care este depistată tardiv. Ce soluţii a oferit universitarul.

SPECIAL A fi sau a nu fi singur? Elogiile şi capcanele singurătăţii

SPECIAL A fi sau a nu fi singur? Elogiile şi capcanele singurătăţii

Am adunat, în acest text, mai multe singurătăţi – de la cea a bătrânilor la cea a scriitorului; de la izolarea într-un profil de Facebook la apăsătoarea „singurătate în doi“, precum şi câteva explicaţii necesare despre singurătate, acest flagel al vieţii din zilele noastre: despre cum prea marea solitudine dăunează grav sănătăţii, dar şi despre nuanţele pozitive pe care puţină izolare le poate aduce.

Îţi vine să te închizi în casă şi să nu mai vezi pe nimeni? Alte semne că te afli în pragul unei căderi nervoase

Îţi vine să te
închizi în casă şi să nu mai vezi pe nimeni? Alte semne că te afli în pragul
unei căderi nervoase

Desele evadări în fantezie, refuzul de a ieşi cu prietenii, atacurile de panică, dificultatea de a lua decizii minore precum este aceea de a alege cerealele pentru micul dejun sunt cele mai comune semne că te-au lăsat nervii şi începi să o iei razna. Ce putem face şi cui trebuie să cerem ajutor atunci când nu ne descurcăm singuri.

Frica de dentist are leac

Frica de dentist are leac

Numai gândul că trebuie să mergi la dentist îţi stârneşte repulsia? Mirosul tipic de cabinet stomatologic îţi reaminteşte experienţele dureroase din trecut? Este posibil să te numeri printre cei 25% de persoane care suferă de ceea ce se numeşte dentofobie sau teamă de dentist.

Despre epidemia de singurătate, o nouă boală modernă, la Adevărul Live | facebook

Despre epidemia de singurătate, o nouă boală modernă, la Adevărul Live

Suntem în epoca în care suntem mai conectaţi ca oricând şi, totodată, mai singuri ca oricând, spun specialiştii. Resimţim singurătatea mai ales în perioada sărbătorilor de iarnă şi de zilele în care se celebrează iubirea, de Sfântul Valentin şi de Dragobete. Cât de periculoasă este însingurarea şi ce e de făcut ne spune psihoterapeutul Constantin Cornea, la Adevărul Live.

În urmă cu două luni am început să mă simt rău. În mod previzibil, înainte să las anxietatea generată de incertitudine să mă domine, am încercat, ca oricine, să găsesc o cauză şi un sens în ceea ce mi se întâmplă. Ca să putem exista avem nevoie de liniaritate, coerenţă, dar mai ales de sens.

acum 1 an · comentarii (0)

A făcut treabă bună cu Facebook-ul tinerelul ăsta, Zuckerberg, sau cum i-o fi mai zicînd! S-o fi dus pe la miezul nopţii la tualet, prea multă bere studenţească după meciul de cricket cu universitatea vecină, iar la întoarcerea în camera de cămin, perechea din patul de-alături făcea treburi. Din politeţe s-a dus la sala de lectură şi a inventat chestia asta care-mi mănîncă cinci-şapte ore pe zi.

acum 4 luni · comentarii (0)

În domeniul psihoterapiei şi al consilierii, în SUA există practica videoconferinţelor de peste 15 ani, sub denumirea de „telepractice”. Această nevoie a apărut în momentul în care Departamentul care se ocupa de veteranii de război a realizat că aceştia, cei mai mulţi invalizi, au nevoie de asistenţă psihologică şi nu pot beneficia de ea din motive de mobilitate, distanţă etc.

acum 7 luni · comentarii (0)

Gândirea (fals) pozitivă este un imperativ social pe care ne forţăm să îl impunem atunci când emoţiile noastre, de regulă negative, sunt în contradicţie cu ceea ce afişăm. Gândirea (fals) pozitivă este un relativism cultural. În SUA, de pildă, oamenii se simt obligaţi să afişeze o mină optimistă, veselă, pusă pe treabă, atunci când, de fapt, se simt demotivaţi, trişti sau chiar deprimaţi.

acum 9 luni · comentarii (5)

Psihoterapia cu ajutorul realităţii virtuale nu mai este un subiect science fiction. Terapia în virtuo, cum a fost denumită, este folosită cu succes încă din anii ’90 în SUA, iniţial ca un proiect al armatei pentru soldaţii care se întorceau de pe front şi sufereau de Stres Post Traumatic.

acum 10 luni · comentarii (0)

În anii 60, Stanley Milgram, un psiholog american, a efectuat un experiment social care, deşi a fost îndeajuns de contestat de-a lungul vremii, arată un lucru cert: oamenii sunt capabili să îi pedepsească pe alţii fără să fie constrânşi. S-a luat în calcul, în timpul procesului de la Nurenberg (sau filme precum A Few Good Men), scuza legală: „Eu nu am vrut, doar ascultam ordine”.

acum 11 luni · comentarii (3)

Depresia postpartum (DPP) afectează în jur de 10-15% dintre proaspetele mămici. Unii doctori sunt de părere că aceasta apare din cauza modificărilor de ordin biologic din corpul mamei. În timpul sarcinii, ca şi după naştere, sunt tot felul de fluctuaţii ale nivelului de hormoni care pot induce stări emoţionale instabile.

acum 2 ani · comentarii (1)

Cam la aşa ceva se reduce orice discuţie despre subiectele care polarizează societatea. Orice e permis până în momentul în care încalci libertatea celuilalt. Aşa cred că se pune problema când vine vorba mai ales de vaccinuri, pentru că asistăm la un adevărat trend anti-vaccinare condus de amazoane maternale. Până mai deunăzi, pe primul loc în alegerea extremă era vegetarianismul, dezbătut la fel de intens şi de interesant ca vaccinarea.

acum 2 ani · comentarii (19)

M-am abţinut să scriu despre ce s-a întâmplat la Paris, în urmă cu o lună, pentru că orice altceva ar fi fost spus era oarecum de prisos. Se pare că s-a spus tot. Analişti profesionişti sau simpli opinologi au analizat pe toate părţile cele întâmplate. Charlie Hebdo a despărţit apele, iar partizanii au fost la fel de vehemenţi de ambele părţi.

acum 2 ani · comentarii (3)

Există un film cu Al Pacino, numit „88 de minute”,  în care personajul, Jack Gramm, este un profesor de psihologie care încearcă să prindă un criminal inteligent. Personajul lui Pacino spune la un moment dat că „nebunia este un concept legal şi nu un termen psihiatric; şi, în ciuda faptului că este doar un termen legal, nu înseamnă că cineva nu este bolnav”.

acum 2 ani · comentarii (5)
Postari Recente