Masajul mâinilor te scapă de stres

Masajul mâinilor te scapă de stres

Te afli într-o perioadă destul de aglomerată şi stresantă? Ai multe de făcut şi nu ştii de unde să te apuci? Opreşte-te din tot ce faci şi uită-te la mâinile tale. Întotdeauna masajul a fost o modalitate plăcută de a te relaxa şi de a te regăsi pe tine însuţi. Tocmai două mâini îţi pot oferi această plăcere infinită. Dar ce ai zice dacă, masându-ţi mâinile, ai scăpa de stres?

ANALIZĂ Jumătatea plină a paharului, într-o lume cu veşti proaste. V. Mihăilescu, A. Liiceanu, un preot şi un psihoterapeut vorbesc despre optimism

ANALIZĂ Jumătatea plină a paharului, într-o lume cu veşti proaste. V. Mihăilescu, A. Liiceanu, un preot şi un psihoterapeut vorbesc despre optimism

Proteste în ţară şi în străinătate, atacuri teroriste, tensiuni politice şi sociale. Trecem printr-o perioadă acoperită de tot soiul de umbre, aşa că am încercat să răspundem la întrebarea: „Mai putem să fim optimişti?“. Ca să înţelegem ce este şi ce nu este optimismul, am vorbit cu antropologul Vintilă Mihăilescu, cu Aurora Liiceanu, scriitoare şi doctor în psihologie, precum şi cu preotul Eugen Tănăsescu şi cu psihoterapeutul Livia Căciuloiu.

„Mami, vreau şi eu pentru că şi X are“. Cum faci faţă situaţiei?

„Mami, vreau şi eu pentru că şi X are“. Cum
faci faţă situaţiei?

Părinţii de astăzi sunt siliţi să se confrunte cu o sumedenie de provocări, multe dintre ele venite din mediul exterior. Una din ele este tentaţia de a avea „ceea ce are şi alt copil“, fie că e vorba de telefon, tabletă sau o simplă jucărie. Nu puţini sunt părinţii care privesc cu groază această perioadă a cerinţelor şi nu ştiu care este metoda cea mai potrivită de a reacţiona.

Prof. dr. Dafin Mureşanu: „Somnul resetează sistemele creierului“. Semnele bolii Parkinson care, la 200 de ani de la descriere, nu este încă vindecabilă

Prof. dr. Dafin
Mureşanu: „Somnul resetează sistemele creierului“. Semnele
bolii Parkinson care, la 200 de ani de la descriere, nu este încă vindecabilă

Preşedintele Societăţii de Neurologie din România, prof. dr. Dafin Mureşanu, a explicat de ce este importantă cantitatea de somn pe care ne-o administrăm, ce rol joacă alimentaţia, precum şi modul în care ne ducem viaţa în prevenirea bolilor neurodegenerative. El a evidenţiat ultimele noutăţi legate de diagnosticul şi tratamentul bolii Parkinson.

Psiholog: „Neînţelegerile apar atunci când oamenii nu conştientizează că fiecare are un istoric de experienţe la care se raportează mereu“

Psiholog: „Neînţelegerile
apar atunci când oamenii nu conştientizează că fiecare are un istoric de
experienţe la care se raportează mereu“

Psihologul Andra Tănăsescu explică faptul că este foarte normal ca două persoane să vadă acelaşi eveniment în mod diferit. Motivele sunt multiple: diferenţele de mediu, tipul familiei în care au fost crescuţi, diferenţele dintre învăţăturile extrase din religii şi credinţe până la experienţa de viaţă, genul biologic şi multe altele, aspecte care ne formează şi ne conferă unicitatea.

În urmă cu două luni am început să mă simt rău. În mod previzibil, înainte să las anxietatea generată de incertitudine să mă domine, am încercat, ca oricine, să găsesc o cauză şi un sens în ceea ce mi se întâmplă. Ca să putem exista avem nevoie de liniaritate, coerenţă, dar mai ales de sens.

acum 1 an · comentarii (0)

A făcut treabă bună cu Facebook-ul tinerelul ăsta, Zuckerberg, sau cum i-o fi mai zicînd! S-o fi dus pe la miezul nopţii la tualet, prea multă bere studenţească după meciul de cricket cu universitatea vecină, iar la întoarcerea în camera de cămin, perechea din patul de-alături făcea treburi. Din politeţe s-a dus la sala de lectură şi a inventat chestia asta care-mi mănîncă cinci-şapte ore pe zi.

acum 5 luni · comentarii (0)

În domeniul psihoterapiei şi al consilierii, în SUA există practica videoconferinţelor de peste 15 ani, sub denumirea de „telepractice”. Această nevoie a apărut în momentul în care Departamentul care se ocupa de veteranii de război a realizat că aceştia, cei mai mulţi invalizi, au nevoie de asistenţă psihologică şi nu pot beneficia de ea din motive de mobilitate, distanţă etc.

acum 8 luni · comentarii (0)

Gândirea (fals) pozitivă este un imperativ social pe care ne forţăm să îl impunem atunci când emoţiile noastre, de regulă negative, sunt în contradicţie cu ceea ce afişăm. Gândirea (fals) pozitivă este un relativism cultural. În SUA, de pildă, oamenii se simt obligaţi să afişeze o mină optimistă, veselă, pusă pe treabă, atunci când, de fapt, se simt demotivaţi, trişti sau chiar deprimaţi.

acum 10 luni · comentarii (5)

Psihoterapia cu ajutorul realităţii virtuale nu mai este un subiect science fiction. Terapia în virtuo, cum a fost denumită, este folosită cu succes încă din anii ’90 în SUA, iniţial ca un proiect al armatei pentru soldaţii care se întorceau de pe front şi sufereau de Stres Post Traumatic.

acum 11 luni · comentarii (0)

În anii 60, Stanley Milgram, un psiholog american, a efectuat un experiment social care, deşi a fost îndeajuns de contestat de-a lungul vremii, arată un lucru cert: oamenii sunt capabili să îi pedepsească pe alţii fără să fie constrânşi. S-a luat în calcul, în timpul procesului de la Nurenberg (sau filme precum A Few Good Men), scuza legală: „Eu nu am vrut, doar ascultam ordine”.

acum 1 an · comentarii (3)

Depresia postpartum (DPP) afectează în jur de 10-15% dintre proaspetele mămici. Unii doctori sunt de părere că aceasta apare din cauza modificărilor de ordin biologic din corpul mamei. În timpul sarcinii, ca şi după naştere, sunt tot felul de fluctuaţii ale nivelului de hormoni care pot induce stări emoţionale instabile.

acum 2 ani · comentarii (1)

Cam la aşa ceva se reduce orice discuţie despre subiectele care polarizează societatea. Orice e permis până în momentul în care încalci libertatea celuilalt. Aşa cred că se pune problema când vine vorba mai ales de vaccinuri, pentru că asistăm la un adevărat trend anti-vaccinare condus de amazoane maternale. Până mai deunăzi, pe primul loc în alegerea extremă era vegetarianismul, dezbătut la fel de intens şi de interesant ca vaccinarea.

acum 2 ani · comentarii (19)

M-am abţinut să scriu despre ce s-a întâmplat la Paris, în urmă cu o lună, pentru că orice altceva ar fi fost spus era oarecum de prisos. Se pare că s-a spus tot. Analişti profesionişti sau simpli opinologi au analizat pe toate părţile cele întâmplate. Charlie Hebdo a despărţit apele, iar partizanii au fost la fel de vehemenţi de ambele părţi.

acum 2 ani · comentarii (3)

Există un film cu Al Pacino, numit „88 de minute”,  în care personajul, Jack Gramm, este un profesor de psihologie care încearcă să prindă un criminal inteligent. Personajul lui Pacino spune la un moment dat că „nebunia este un concept legal şi nu un termen psihiatric; şi, în ciuda faptului că este doar un termen legal, nu înseamnă că cineva nu este bolnav”.

acum 2 ani · comentarii (5)
Postari Recente