Proteste antisistem. Mii de oameni au ieşit în stradă. Momente tensionate între manifestanţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Peste 10.000 de oameni au protestat, joi seara, în Piaţa Universităţii, scandând „Colectiv“, „Solidaritate“ şi „Singura soluţie, înc-o revoluţie“. Prin mulţime au circulat multe liste cu revendicări ale străzii, însă protestatarii nu şi-au desemnat lideri, iar atmosfera a fost marcată de informaţiile conform cărora în mulţime s-ar fi infiltrat persoane cu rol de agitatori.

adevarul.ro a transmis LIVE TEXT de la manifestarea la care şi-au anunţat prezenţa pe Facebook mii de oameni. Atenţie, protestatari! Cum îi recunoaşteţi pe provocatori şi cum vă feriţi de ei

Proteste şi în marile oraşe ale României: „Până nu pleacă clasa politică nu pot zâmbi“

UPDATE 0.40 Ultimii protestatari au părăsit Piaţa Universităţii. Astfel, se încheie a treia zi consecutivă de proteste în Bucureşti, dar oamenii anunţă că se vor întoarce şi în zilele următoare. 

UPDATE 0.00

Marea majoritate a protestatarilor au părăsit Piaţa Universităţii, iar circulaţia s-a reluat în rond şi pe Bulevardul Magheru. Câţiva zeci de protestatari au rămas în zonă, ei fiind grupaţi în faţa Facultăţii de Geografie. Oamenii din piaţă nu şi-au desemnat reprezentanţi pentru consultările de vineri, de la Palatul Cotroceni, până la ora 23.59, termenul pe care Administraţia Prezidenţială l-a oferit pentru trimiterea propunerilor în acest sens.


UPDATE 23.00

În jur de 3.000 de protestatari au rămas în Piaţa Universităţii, circulaţia în rond fiind în continuare blocată. Digi24 informează că prin mulţime circulă diverse liste, atât cu reprezentanţi pentru consultările anunţate de preşedintele Klaus Iohannis, cât şi cu doleanţele oamenilor.

Una din listele cele mai circulate are denumirea „Începutul. #Revoluţie2015” şi centralizează mare parte dintre doleanţele protestatarilor. 

UPDATE 21.28

Încurajaţi de Hans Klemm, ambasadorul Statelor Unite ale Americii, să-şi exercite spiritul civic, românii stau în continuare în Piaţa Universităţii. Sunt prezenţi peste 10.000 de oameni. Ei scandează „Indignaţi, nu manipulaţi“ şi „Demisia, demisia”. Mulţimea se uneşte adesea într-o frumoasă concordie naţională mai ales atunci când se scandează „Hoţii, hoţii!

Fondul sonor este, însă, dominat de protestatarii care au venit în Piaţă „înarmaţi“ ca pentru un meci de fotbal: se suflă mult în vuvuzele, se ţine ritmul cu pet-urile şi se strigă „România, România“ şi „Ole, ole“.

UPDATE 21.00

Numărul protestatarilor a ajuns la aproximativ 10.000 de persoane. În piaţă au apărut şi mesaje creştine precum „Unde nu e credinţă, e corupţie. #coruptiaucide“ sau „Fără mine nu puteţi face nimic (Ioan 15. 5)“

Mesajele scandate de manifestanţi la protestul antisistem din Bucureşti


UPDATE 20.40

Un nucleu de studenţi a ajuns în Piaţa Universităţii. Studenţii au venit dinspre zona Regie. În timp ce se apropiau de Piaţa Universităţii ei strigau „Avem studii superioare şi nu suntem de vânzare!“. Sunt trataţi cu indiferenţă. Concomitent, un grup de suporteri ai unei echipe de fotbal le acoperă scandările cu mai pitorescul „România e ţara noastră şi ne p.... pe politica voastră“. În piaţă sunt aproximativ 100 de suporteri ai echipelor de fotbal, care îşi fac simţită prezenţa din ce în ce mai puternic.

image

Apariţia bannerelor cu „Basarabia e solidară“ este întâmpinată cu aplauze în Piaţă.

UPDATE 20.30

Piaţa Univeristăţii se animă, întrucât mulţi cetăţeni ies de la serviciu. Pasajul de la Universitate este plin de tineri care îşi confecţionează pancarte pentru protest. În acest moment, în piaţă se află aproximativ 6.000 de oameni.

Încercând să speculeze lipsa de organizare din piaţă, un cetăţean împarte formulare pentru a strânge semnături în vederea înfiinţări unui partid. Partidul ar urma să se numească Partidul Popular din Stradă.


Urmăriţi live video desfăşurarea protestului din această seară


UPDATE 19.55

- Ivan Filtchev, ziarist bulgar, se declară surprins de ceea vede în Piaţa Universităţii şi speră că aceste mişcări de stradă vor fi un exemplu şi pentru concetăţenii săi.

- Uneori, între manifestanţi se iscă mici conflicte care se sting, însă, de la sine, după ce combatanţii se îndepărtează înjurându-se reciproc.

Momente tensionate la protestele antisistem din Bucureşti

- Reprezentantii miscarii Anonymous, prezenţi în piaţă, spun  că scopul iniţial al manifestaţiei lor era acela de a le reaminti decidenţilor politici că există în România o societate civilă puternică.

UPDATE 19.40: Dezorganizarea de ieri, din Piaţa Universităţii, continuă şi în această seară. În lipsa unui lider, cei 4.000 de oameni prezenţi în centrul Capitalei nu reuşesc să se facă auziţi. Fiecare are câte o revendicare pe care încearcă să o propage.

- se cântă şi imnul naţional, şi refrenul piesei The day we die, a formaţiei Goodbye to Gravity

- se strigă şi jos Iohannis, şi jos Parlamentul (vrem un Legislativ cu 300 de parlamentari)

- în piaţă sunt şi bătrâni revoluţionari, şi tineri revoltaţi de tragedia de la clubul Colectiv.

- se cere demisia lui Victor Ciorbea, avocatul poporului, dar şi demisia Laurei Georgescu, de la Consiliul Naţional al Audiovizualului.

UPDATE 19.20 Moment de tensiune în Piaţa Universităţii, unde a apărut un grup de agitatori care scanda „Jos DNA“, “Jos SRI“, „Jos Iohannis“. 

Unul dintre bărbaţii din grup a fost întrebat de un reporter ProTv ce scrie pe pancarta lui şi a trebuit să se uite pe ea să vadă că scrie „Jos Iohannis“. Lumea din jur a început să huiduie şi să-l îmbrâncească, să-l scoată din mulţime. Ceilalţi din grupul lui au intervenit şi s-a creat o busculadă. 

În Piaţa Universităţii sunt pacarte cu mesajul „Atenţie la agitatori“.

Singurul mesaj în jurul căruia cei aproximativ 4.000 de oameni se unesc este „Colectiv“ 

UPDATE 19.10 Un grup de manifestanţi spune că mai aşteaptă jumătate de oră şi, dacă nimic nu se întâmplă, pleacă. 

Se scandează mesaje din două părţi în mulţimea de aproximativ 3.000 de oameni, iar cei care se află la mijloc râd. Unii spun că „degeaba există voinţă, dacă nu e putinţă“. 

Tinerii scandează „Nu mai vrem corupţie în sistem“, „Nu tot pe voi, vrem oameni noi“. 

Un domn scandează „Jos Iohannis“ şi este huidui de oameni: „Pleacă la Antena 3“, strigă oamenii care au început să îl îmbrâncească. 

UPDATE 19.00 Manifestanţii din Piaţa Universităţii au blocat bulevardul Nicolae Bălcescu, iar numărul acestora creşte, acum fiind în jur de 2.000 de oameni. 

image

Manifestanţii strigă ”Corupţia ucide!”, ”Parlament penal, marş la tribunal!”, iar unii dintre ai agită steaguri tricolore.

Oamenii îşi dresc o clasă politică mai „omenoasă“, dar cei mai mulţi aşteaptă să vadă ce se întâmplă, pentru că simt că nu sunt organizaţi, nu reuşesc să facă o listă comună de revendicări. 

În plus, sunt oameni care se tem că în această seară lucrurile vor degenera.

image

UPDATE 18.30 Aproximativ 1.000 de persoane s-au strâns deja în Piaţa Universităţii şi au început să ocupe strada, scandând „Jos corupţia“ şi „Colectiv“. 

Printre manifestanţi se află mai multe persoane care ţin discursuri la portavoci despre corupţia din sistemul politic. Tinerii, însă, sunt nemulţumiţi că nu există unitate în mesaje, şi că fiecare cere altceva. Ei încearcă să facă rost de o portavoce să se facă auziţi. 

Protestatar din Piaţa Universităţii: „Politicienii vor să ne conducă, dar nu ştiu cât costă o pâine”

Se scandează „Nu schimbăm un nume, schimbăm un sistem“, „Jos Parlamentul“. 

„Important e ca toată lumea să strige că vrem să schimbăm sistemul. Nu suntem mulţumiţi cu două demisii, trebuie să se producă o schimbare“, spune o tânără de 18 ani, în aplauzele mulţimii care o numeşte „viitorul ţării“. Fata îi sfătuieşte pe oamenii din stradă să nu se lase manipulaţi de alţi oameni cu portavoci.

Discursul unei tinere de 18 ani, aplaudat în Piaţa Universităţii: „Ne-am săturat ca lumea să îşi bată joc de noi”

Bătrânii scandează „Veniţi cu noi ca pe 22“ şi „Afară cu mafia din ţară“

image

În Bucureşti, principalul eveniment  se numeşte „apel „la rugăciune pentru pace şi unitate”, în contextul evenimentelor recente care au produs frământare socială. Astfel, Preafericitul îi cheamă pe „fiii Bisericii” la Catedrala Patriarhală, în fiecare zi, de la 18.30.

Dacă la începutul săptămânii cei care participau la proteste cereau demisia premierului Victor Ponta, a vicepremierului Gabriel Oprea şi a lui Cristian Popescu Piedone de la Primăria Sectorului 4, manifestanţii nu se mulţumesc acum doar cu demisiile acestora, ci cer schimbarea întregii clasei politice.

   

„Ţelul nostru este evitarea altor evenimente în genul acelora din Colectiv, Apuseni şi aşa mai departe. Împreună vom încerca să înlăturăm corupţia pentru o Românie mai bună! Peste 30.000 de oameni au ieşit marţi, 3 noiembrie, 35.000, miercuri, 4 noiembrie, haideţi să ne alăturăm lor!”, este îndemnul unui mesaj de pe una dintre paginile create pe Facebook pentru a invita bucureştenii în stradă.

Pe o altă pagină de Facebook, organizatorii transmit următorul mesaj:

Ieşim în stradă şi nu renunţăm până nu vedem rezultate! Lista finală de cereri va fi realizată împreună cu toţi cei care vor veni la protest. Ce vrem?

1. Vrem anchetă rapidă, corectă şi transparentă în investigarea tragediei! Vrem să li se comunice cetăţenilor rezultatul anchetei.

2. Vrem ca toţi cei care au participat la operaţiunile de salvare să poată vorbi liber, fără să fie ameninţaţi!

3. Vrem revizuirea de urgenţă a planurilor de intervenţie pentru situaţii de urgenţă, pentru incendii şi pentru cutremure, care în Bucureşti ar putea produce zeci de mii de victime! Activităţile comerciale în clădiri neconsolidate şi care prezintă risc de prăbuşire trebuie interzise!

4. Vrem ca toate cluburile, pub-urile, restaurantele din ţară care găzduiesc evenimente similare să fie verificate în regim de urgenţă pentru a se asigura că deţin infrastructura necesară în caz de incendiu. Vrem ca utilizarea materialelor fono- şi termoizolante care nu sunt ignifuge să fie interzisă!

5. Vrem minim 10% din PIB pentru sănătate, acest procent fiind media europeană a finanţării pentru acest domeniu!

6. Vrem să nu se mai închidă spitale, ci, dimpotrivă, să se construiască altele noi! Vrem ca personalul să fie bine remunerat şi instruit, atât medicii cât şi auxiliarii! Vrem demisii la vârful Ministerului Sănătăţii pentru amânarea dării în folosinţă a Unităţii Moderne pentru Arşi de la Spitalul Floreasca!

7. Vrem echipament modern pentru pompieri şi pentru toţi cei care lucrează DIRECT pentru salvarea oamenilor! Vrem ca salariile lor să crească, iar condiţiile lor de lucru să le fie îmbunătăţite. 

8. Vrem introducerea în programa şcolară obligatorie, clasele I-XII, a Educaţiei Comunitare, care să cuprindă instrucţie de prim ajutor, exerciţii pentru situaţii de urgenţă (cutremure, incendii, inundaţii), educaţie rutieră şi de prevenire a incendiilor!

9. Vrem simplificarea şi clarificarea cadrului legislativ privind funcţionarea spaţiilor comerciale, în acest moment plin de lacune, neclarităţi şi neconcordanţe. Responsabilităţile trebuie să fie clare, la fel şi sancţiunile”.

De asemenea, o parte dintre oameni cer şi schimbarea patriarhului Daniel.

„Biserica creştin ortodoxă română, în frunte cu Patriarhul Daniel, mi se pare compromisă, şi cred că are şi ea nevoie de curăţenie generală în interior. Şi tot în interior există nu puţini preoţi minunaţi - credincioşi, deştepţi şi cu bun simţ, adevăraţi îndrumători spirituali şi psihologi fini, care chiar ar putea să facă treabă bună şi ca administratori ai instituţiei din care fac parte. Pe de altă parte, câţi dintre preoţii cu har ar renunţa la misiunea lor ca să se apuce de church management?! Un asemenea om, întrebat în chestiunea orelor de religie din şcoli, ne spunea că nu i se pare că acestea ar ajuta cu adevărat. Din păcate, nu prea aflăm despre aceşti oameni - ci doar de cei al căror comportament ne scandalizează, aşa cum se întâmplă întotdeauna, aşa cum s-a întâmplat şi cu românii plecaţi în străinătate - ani de zile s-a vorbit aproape exclusiv despre cei care ne făceau de ruşine! Poate şi pentru că scandalul vinde!”, potrivit unui comentariu de pe pagina de Facebook. 

Zeci de mii de oameni în stradă

Zeci de mii de persoane au ieşit în stradă de la începutul acestei săptămâni, cei mai mulţi fiind în Bucureşti. Manifestanţii au avut loc însă şi în Cluj, Timişoara, Constanţa, Galaţi, Sibiu, Braşov, Târgu Mure, dar şi în alte oraşe. Românii au ieşit în stradă şi în Paris şi Londra.

Proteste antisistem în mai multe oraşe din ţară: 

ALBA IULIA: Pe Facebook s-a comunicat organizarea, de la ora 19.00, în Piaţa IC Brătianu, a unui miting urmat de un marş. Ieri au ieşit în stradă în jur de 1.000 de locuitori ai oraşului.

ARAD: Arădenii sunt aşteptaţi de la ora 19:00 în faţa Primăriei Arad: „Nu mărşăluim, ne adunam în faţa Primăriei cât mai mulţi şi stăm pe loc, ne organizam şi citim revendicările“, se arată în mesajul postat pe Facebook. 

BACĂU: Băcăuanii par hotărâţi să nu renunţe la proteste, după ce, miercuri seară, oamenii i-au contestat vehement pe primarul Bacăului şi pe preşedintele Consiliului Judeţean.Protestul de joi seară va avea loc tot în Piaţa Tricolorului, de la ora 19.00.

BAIA MARE: Băimărenii şi-au anunţat din nou prezenţa la protestul ce va avea loc de la ora 19.00. Ca şi ieri, locul de întâlnire este în faţa Prefecturii, de unde se va pleca într-un marş prin oraş.

BOTOŞANI: Botoşănenii vor continua protestele împotriva clasei politice. Locul de întâlnire este în faţa Primăriei Botoşani, de la ora 19.00.

BRĂILA: Chiar dacă pe Facebook nu s-a mai creat eveniment, oamenii spun că vor îşi vor da întâlnire la 19:00 pe Platoul din faţa Palatului Administrativ. 

BRAŞOV: Organizatorul protestului, Radu Hossu, a invitat braşovenii mai târziu, la ora 20.00, la locul clasic de întâlnire: Prefectura Braşov.

BUZĂU: Zeci de tineri se mobilizează pe Facebook pentru cea de-a doua zi de proteste: aceştia sună adunarea pentru ora 19.00 şi vor să includă în marşul lor o oprire în faţa catedralei Ariepiscopale.

CĂLĂRAŞI: Călărăşenii îşi dau întâlnire în faţa Prefecturii, de la ora 19.00."Dacă în Diaspora s-au strâns atâţia, noi de ce nu ne-am strânge mai mulţi în Patria Mamă?“. Acesta este mesajul care circulă pe reţelele sociale.

CLUJ: Pe Facebook s-a comunicat organizarea, de la ora 18.00, în Piaţa Unirii, a unui marş, la care şi-au anunţat participarea circa 500 de oameni. Ieri au ieşit în stradă în jur de 4.000 de clujeni.

CONSTANŢA: Constanţa a trăit în seara de miercuri cea mai mare manifestaţie de stradă din ultimii ani. Acţiunile civice continuă şi joi, de la ora 18.00, cu punct de adunare Harta arheologică - Prefectura Constanţa.

CRAIOVA: Craiovenii se organizează pentru un nou miting, joi, începând cu ora 18.00. Protestatarii vor pleca într-un marş pe un traseu care cuprinde centrul oraşului, Universitatea din Craiova şi Mitropolia Oltenia.


FOCŞANI: De la ora 19.00, focşănenii sunt aşteptaţi din nou în stradă pentru a protesta faţă de autorităţile locale.

GALAŢI: Gălăţenii au anunţat pe reţelele sociale că vor ieşi în stradă şi joi. Cu toţii sunt revoltaţi că în ţara noastră oamenii sunt sacrificaţi în numele şpăgii.

HUNEDOARA: Tinerii care au iniţiat acţiunea anunţă că întâlnirea va avea loc în faţa Casei de Cultură a municipiului.

IAŞI: Ieşenii care au ieşit în stradă în ultimele două seri scandând împotriva întregii clase politice revin în stradă, pentru noi proteste. 

PIATRA-NEAMŢ: Joi seară ar putea fi o nouă seară de proteste la Piatra Neamţ. Chiar dacă mobilizarea nu mai este atât de mare, tinerii îşi dau din nou întâlnire în centrul oraşului de la ora 19.00.

PLOIEŞTI: Mitingurile de solidaritate de vor continua la Ploieşti în fiecare seară a acestei săptămâni. Tinerii se mobilizează pe Facebook pentru continuarea protestelor

RÂMNICU VÂLCEA:  Pentru joi seară, protestatarii au anunţat noi mişcări de stradă.

SATU MARE: Al doilea protest din Satu Mare este programat azi de la ora 20:00 Sub sloganul „România iese în stradă! Marş colectiv în toate oraşele”.

SIBIU: Sibiul iese în strada pentru a treia zi consecutiv pentru a protesta faţă de actualul sistem din România. Locul de întâlnire este Piaţa Mare din centrul Sibiului, la ora 19:00.

SUCEAVA: Peste 1.500 de suceveni şi-au anunţat pe Facebook prezenţa în faţa Primăriei Suceava, de unde vor pleca organizat către Prefectură..

TÂRGOVIŞTE: Locul de întâlnire va fi Platoul Prefecturii, de la ora 18.00.

TÂRGU-JIU: Şi în această seară, tinerii târgujieni şi-au dat întâlnire în Piaţa Prefecturii, din centrul oraşului, pentru a protesta faţă de clasa politică.

TIMIŞOARA: Timişoreanii se organizează pentru un nou miting, începând cu ora 18.00. Conform organizatorilor, în jurul orei 20.00 se va pleca într-un marş.

    

Pe aceeaşi temă:

Revoltă antisistem. Românii, nemulţumiţi doar cu demisiile lui Ponta şi Piedone. Patriarhul Daniel, vizat şi el de proteste

Starea răniţilor din Colectiv. Medic: „Când sunt conştienţi, pacienţii cred că se află în club şi devin agitaţi“

Un organizator de concerte explică cum a ajuns trupa „Goodbye to Gravity” să-şi lanseze albumul în Colectiv

Revoltă antisistem. Românii, nemulţumiţi doar cu demisiile lui Ponta şi Piedone. Patriarhul Daniel, vizat şi el de proteste

Incendiu în Clubul Colectiv. Ponta şi Piedone au demisionat. 80 de răniţi, în continuare în stare critică şi gravă. Unul din ei, transferat la o clinică din Israel

Victor Ponta a demisionat, Guvernul a picat. Ce variante de premieri propun partidele

Depoziţia lui Adi Despot în faţa procurorilor, despre incendiul de la clubul Colectiv

Rapperul Butch, unul dintre patronii de la Colectiv, în faţa procurorilor: „Stau cu capul plecat în faţa judecăţii“

FOTO VIDEO Peste 30.000 de oameni au cerut demisia lui Ponta, Oprea şi Piedone. Mesajul lui Iohannis

Incendiu în Clubul Colectiv. Patronul de la Expirat anunţă închiderea clubului: Am pus viaţa a mii de oameni în pericol. Nu mai pot să-mi asum vieţi

Incendiu în Clubul Colectiv. Revolta unui tânăr pe care l-a ocolit moartea: Cei care mergeau în Colectiv nu sunt boschetari care trăiau de pe o zi pe alta

EXCLUSIV Incendiu în Clubul Colectiv. Administratorul firmei care a izolat fonic tavanul clubului: „Le-am oferit varianta ignifugă, dar au ales ce era mai ieftin“

Incendiu în Club Colectiv. Vlad Ţelea şi Mihai Alexandru, chitariştii Goodbye to Gravity, au murit

Incendiu Club Colectiv. Mărturiile cutremurătoare: „Mă căţăram pe cadavre şi încercam să ies“. Asistentă de la Salvare: „Săreau arşi pe mine, urlau“

Mărturiile părinţilor victimelor de la incendiul din club Colectiv: „A deschis ochii şi mi-a spus: «am văzut iadul, mam㻓

Reacţii oficiale după incendiul de la Club Colectiv. Klaus Iohannis: „Nu mai putem continua pe principiul «lasă că merge şi aşa»“

Incendiu în Clubul Colectiv. Când se activează planul de cod roşu pentru dezastre. Neregulile depistate în actele de funcţionare a clubului

Incendiu la Clubul Colectiv din Bucureşti. Generaţia Facebook „atacă“ din nou: „Nimeni în cluburi! Astăzi nu ieşim în club!“

Incendiu în Club Colectiv Bucureşti. Solistul trupei care concerta în momentul incendiului se zbate între viaţă şi moarte. Tânărul a câştigat Megastar în 2008

    

Incendiu în Club Colectiv. Mărturiile unui prieten al trupei Goodbye to Gravity: „Au făcut concertul cu banii lor. Unul dintre băieţi are mâinile arse“

Incendiu club Bucureşti: Colectiv, unul dintre cele mai renumite localuri de concert din Capitală. În seara tragediei, intrarea a fost liberă

Incendiu în Clubul Colectiv: Cine sunt Goodbye to Gravity, trupa care a concertat în momentul producerii tragediei

Incendiu Colectiv. Cine este Alin Anastasescu, acţionarul principal al firmei care deţine Clubul Colectiv

Incendiu la Club Colectiv. Liste cu răniţii tragediei din Capitală, internaţi la diverse spitale din Bucureşti

Incendiu în Club Colectiv. Ce s-a întâmplat, de fapt, în Colectiv, clubul în care zeci de tineri au ars de vii

Incendiu Club Colectiv. Este nevoie de sânge! Unde puteţi dona chiar acum

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite