Mii de români au protestat pentru a treia zi consecutiv în marile oraşe: mesaje împotriva clasei politice corupte, dar şi agitatori infiltraţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mii de oameni au ieşit, joi seară, în stradă, în marile oraşe din ţară, pentru a treia zi de proteste. Cu o zi înainte, miercuri, în jur de 70.000 de oameni protestat faţă de întreaga clasă politică din România.

GALAŢI Gălăţenii au protestat şi în joi seară pe străzile oraşului

Peste o mie de gălăţeni au ieşit, joi seară, pe străzile oraşului pentru a protesta antisistem. Aceştia au ajuns la Prefectură şi scandează lozinci precum „Toate partidele, aceeaşi mizerie”, „Ruşine, ruşine să vă fie!”. „Vrem să scăpăm de hoţi. Abia am împlinit 18 ani şi nu vreau să votez pe unul care ne fură”, a spus un tânăr.
 

În asentimentul său este şi un părinte care ne-a spus că nu vrea să îşi crească copiii în aceste condiţii. „Niciun partid nu este mai breaz ca altul. Voi continua să ies în stradă până când voi vedea o schimbare”, a spus un protestatar.

HUNEDOARA Sute de oameni în stradă au ocupat centrul oraşului 

Protestele antisistem au continuat în această seară în oraşele hunedorene. Peste 500 de oameni au ieşit în stradă la Hunedoara, iar în Petroşani numărul celor care au manifestat a fost la fel de mare. Timp de două ore, tinerii au mărşăluit pe străzile Hunedoarei şi au scandat aproape neîntrerupt împotriva autorităţilor de care, susţin ei, s-au simţit trădaţi în ultimii ani.

image

BOTOŞANI: ”Dacă renunţăm la luptă, moartea lor va fi în zadar

Începând cu ora 19.00, sute de botoşăneni au început să se adune în Piaţa Unirii. Joi a fost a treia zi consecutivă de proteste şi au participat aproape aceeaşi tineri care au scandat şi în zilele precedente împotriva sistemului din România. Majoritatea sunt elevi, dar şi tineri cu vârste până la 35 de ani. Urmând acelaşi scenariu ca şi ieri, flutură steaguri şi pancarte cu sloganuri. Îndemnuri urlate la portavoce şi ” Nu vă fie frică, poporul se ridică”

În mijlocul tinerilor înarmaţi cu pancarte, se distinge Bogdan Cărăuşu, tânărul care a aprins pe reţele sociale scânteia revoltei la Botoşani. Înarmat cu o porta-voce, acesta strigă sloganuri, care sunt repetate mai apoi de toţi cei prezenţi. ”Dacă renunţăm la luptă, moartea lor va fi în zadar. Păcat de sângele vărsat”, 

SUCEAVA Circa 1.000 de suceveni au strigat: ”Singura soluţie, încă o revoluţie”

Peste 1.000 de suceveni, care s-au anunţat unii pe alţii pe Facebook, au fost prezenţi, joi seară, în municipiul Suceava. Aceştia s-au adunat în faţa Primăriei Suceava, de unde vor pleca organizat către Prefectura judeţului Suceava, loc în care se vor opri şi îşi vor exprima nemulţumirile. Protestatarii au ocupat intersecţia de la Universitate. La ora 19,15, protestatarii au pătruns pe carosabil şi au ocupat intersecţia de la Universitatea din SUceava, blocând traficul în partea centrală a oraşului.

image

Miercuri seara, în municipiul Suceava, a avut loc un marş de doliu pentru victimele de la clubul Colectiv din Bucureşti. Bucovinenii s-au urnit mai greu din loc faţă de ceilalţi protestatari din ţară şi astfel, puţin peste 250 de persoane s-au adunat în faţa Primăriei municipiului Suceava, de unde au pornit într-un marş al tăcerii spre Prefctura judeţului Suceava.

RÂMNICU VÂLCEA Oamenii sunt nemulţumiţi de sistemul politic corupt, acuzând că acesta a dus şi la tragedia din Club Colectiv

Zeci de persoane s-au strâns joi seara în faţa Tribunalului Vâlcea, la monumentul închinat eroilor Revoluţiei din 1989, în semn de solidaritate cu românii care protestează în  Capitală. Râmnicenii au ţinut un moment de reculegere şi au aprins lumânări în memoria victimelor incendiului de la Clubul Colectiv.

Râmnicenii sunt aşteptaţi în stradă şi  vineri seara, la un marş de protest pe traseul Tribunalul Vâlcea-Bulevardul Nicolae Bălcescu-Strada Mihai Viteazul-Parcul din faţa Teatrului Anton Pann- Gară-Pod Ostroveni-Espalanada Casa Stiinţei. Cateva sute de persoane au confirmat pana acum, pe reţelele de socializare,  prezenta la protest. 

TÂRGU JIU Protestatarii au scandat şi mesaje ămpotriva primarului din Târgu JIu, care este şi liderul PSD Gorj 

Aproximativ 300 de tineri au protestat, joi, în centrul municipiului Târgu Jiu. Scandări în faţa sediului Protestatarii s-au oprit în centrul Primăriei Târgu Jiu, unde s-a scandat împotriva primarului Florin Cârciumaru, care este şi preşedintele PSD Gorj. Oamenii au mers şi în faţa sediului Prefecturii Gorj, după care s-au deplasat într-un marş pe străzile din centrul oraşului oraşului.

PIATRA NEAMŢ Circa 100 de oameni au protestat la Turnul lui Ştefan 

Circa 100 de persoane s-au adunat joi, 5 noiembrie 2015, la Turnul lui Ştefan din Piatra Neamţ, pentru a doua zi de proteste. Atmosfera a fost foarte liniştita, semănând mai degrabă cu o plimbare. Manifestanţii au avut doar câteva pancarte mici, iar sloganurile obişnuite au fost strigate destul de sporadic.   

     

IAŞI Beizadea de şef la UNPR, printre liderii grupurilor de tineri care au protestat în Capitala Moldovei. Suspiciuni de diversiune 


Cei aproximativ 1.000 de ieşeni care s-au adunat, joi seară, în Piaţa Unirii pentru a protesta împotriva sistemului s-au divizat în două grupări. Una dintre ele, alcătuită în majoritate de liderii studenţilor care au ieşit noaptea trecută în stradă, a rămas în Piaţa Unirii, în timp ce cealaltă, compusă din ieşeni mai în vârstă, s-a deplasat prin oraş, spre Tudor Vladimirescu. În ciuda strigătelor de „unitate naţională”, manifestanţii nu şi-au reunit mesajele şi s-au despărţit. Ora 22.00 Grupurile de protestatari din această seară, de la Iaşi, s-au împărţit în două. Mai ales pe reţelele sociale, tinerii îşi reproşează reciproc că manifestarea ar fi fost una divizată din acest punct de vedere.

Fiul unui şef din cadrul UNPR Iaşi, Ştefan Manolache (foto jos), este blamat de tinerii ieşeni pentru implicarea sa în organizarea protestului. Manolache a fost implicat, în urmă cu câţiva ani, într-un scandal, atunci când a ameninţat cu pistolul un taximetrist. Tatăl său este patronul unei firme da taximetrie din oraş. „Nu înţeleg un lucru. Ne-am unit în Piata Unirii pentru protest. La un moment dat s-au făcut două grupuri: unul să rămână în piaţă altul să meargă în marş. Care este scopul? Este cineva ascuns care încearca să manipuleze aceste proteste în Iaşi? Lumea a fost indignata să vadă că grupul mare se desparte!”, a scris un tânăr.

image

Ieşenii şi-au exprimat solidaritatea faţă de victimele incediului din Capitală, ieşind în stradă şi marţi, şi miercuri seara.  

FOCŞANI Tinerii din Focşani, împiedicaţi de jandarmi să se plimbe în Piaţa Unirii: ”Oprişan, la puşcărie”

Protestatarii, în număr de 300, au pornit, joi seară, într-un  marş pe străzile din Focşaniului. Ei au trecut pe lângă sediul PSD şi au strigat "Oprişan, la puşcărie". Oamenii şi-au continuat drumul spre Gara Focşani şi au revenit în centru. Printre manifestanţi s-a aflat şi preotul Petrea Petrea, care a participat şi la Revoluţia din Decembrie 1989. 

Joi, în cea de a doua seară de proteste la Focşani, jandarmii au încercat prin toate mijloacele să-i împiedice pe tineri să ajungă în centrul oraşului, acolo unde aveau loc manifestaţiile. La fiecare punct de intrare în Piaţa Unirii, s-au postat foarte mulţi jandarmi, care-i legitimează pe oameni şi le spun la ce riscă dacă protestează neautorizat. Practic, au fost oameni care au renunţat să mai intre în Piaţa Unirii şi s-au întors acasă. Este o acţiune clară de intimidare. Cu toate acestea, tinerii continuă să vină în centrul oraşului.La ora 20.00, în Piaţa Unriii erau 100 de oameni care scandau împotriva autorităţilor.

TURNU SEVERIN. Proteste antisistem. Tinerii au mărşăluit pe străzile oraşului

Circa 100 de tineri severineni s-au adunat joi seară în faţa Prefecturii Mehedinţi, la a doua seară de protest. Tinerii vor schimbarea întregii clasei politice şi eliminarea corupţiei din România. Tinerii s-au adunat şi joi seara în urma apelului lansat pe Facebook şi au continuat protestul împotriva sistemului, a actualei clase politice şi a nedreptăţilor din România. Au scandat liniştiţi lozinci antisistem, au mărşăluit pe străzile Severinului,  înarmaţi cu pancarde şi steaguri. Pe tot traseul au fost însoţiţi de un echipaj al Jandarmeriei Mehedinţi. Pe traseu s-au oprit  în faţa monumentului Eroilor Revoluţiei de pe strada Crişan, unde au ţinut un moment de reculegere.
 

BACĂU Protestele împotriva clasei politice continuă şi în acestă seară

Băcăuanii par hotărâţi să nu renunţe la proteste, ca şi alţi români din clelalte oraşe, mai ales după ce, miercuri seară, agenda protestelor a luat o nouă turnură, oamenii contestându-i vehement pe aleşii locali, respectiv pe primarul Bacăului şi pe preşedintele Consiliului Judeţean. Joi seară, oamenii şi-au dat întâlnire în Piaţa Tricolorului, pentru o nouă serie de manifestaţii. 

image

Potrivit primelor informaţii, protestul de joi seară va avea loc tot în Piaţa Tricolorului, de la ora 19.00.

SLOBOZIA Un singur protestatar, şi ăla consilier local 

Consilier local din Slobozia, singurul protestatar al oraşului. În vreme ce în alte oraşe ale ţării mii de oameni se adună de câteva zile pentru a protesta împotriva sistemului, la Slobozia doar un singur consilier local, Cezar Zamfir, şi-a făcut curaj să iasă în stradă joi seară. Ţinând în mână o pancartă, acesta a protestat împotriva edilului oraşului.
 

CLUJ-NAPOCA Circa 500 de oameni şi-au anunţat prezenţa în stradă


Victor Maghiar, un bătrân venit la protest, a spus: ”Până nu pleacă clasa politică nu pot zâmbi”. Florin Bădiţă, tânărul care a organizat momentul comemorativ de duminică, de la Cluj, a declarat că vor trimite la Cotroceni un laptop cu toate propunerile manifestanţilor.

Clujenii au anunţat că joi, 5 noiembrie, vor mărşălui pe străzile oraşului începând de la ora 18.00. punctul de întâlnire este Piaţa Unirii, se arată pe pagina de Facebook dedicată acestui eveniment organizat de Ioan-Francisco Velichi. Circa 500 de oameni au anunţat că vor participa la eveniment.

Ieri au ieşit în stradă aproximativ 4.000 de oameni la Cluj. Au scandat lozinci împotriva clasei politice şi împotriva ÎPS Daniel, patriarhul Bisericii Ortodoxe Române. Protestul a început la ora 18.00 şi a durat aproape patru ore. S-a strigat ”Toate partidele, aceeaşi mizerie”, ”Bucureşti, nu uita, Clujul e de partea ta”, ”O singură soluţie, înc-o revoluţie”, ”Ghinion, ghinion, Clujul s-a trezit din somn”, ”Parlament penal, marş la tribunal”.

VASLUI Sute de tineri la protest: ”Nu staţi la balcoane, că muriţi de foame”

Câteva sute de tineri s-au adunat joi seara în Piaţa Civică a municipiului Vaslui. După ce au aprins din nou lumânări în memoria victimelor care au pierit în tragedia de la Clubul Colectiv, au pornit în marş pe străzile din oraş: ”Fraţii noştri au murit noi în stradă am ieşit!”. Mulţimea a plecat în marş din centru spre gară. Tinerii au scandat împotriva clasei politice şi îndeamnă vasluienii ieşiţi la balcoane să coboare în stradă: ”Ieşiţi din casă, dacă vă pasă”, ”Nu staţi la balcoane, că muriţi de foame”. Tinerii au scandat şi împotriva politicienilor, cerându-le să plece: ”Toate partidele, aceeaşi mizerie!”, ”Să vă fie frică, ţara se ridică!”.

image

BRAŞOV Protest organizat de Radu Hossu, membru al M10 

Radu Hossu este membru al grupului M10 (înfiinţat de Monica Macovei) şi a fost cel care a lansat pe Facebook apelul la protest. Joi a fost a treia zi de proteste la Braşov. Aseară, la Braşov s-au adunat peste o mie de persoane, printre care şi membri ai galeriei FC Braşov,  care au scandat „Mor îngeri în spitale de atâta nepăsare”, „Şpaga ucide, jos corupţia!”, „Vrem siguranţă la noi acasă”, „Toate partidele, aceeaşi mizerie”. 

BÂRLAD Generaţia Facebook cere să trăiască într-o ţară fără corupţie: ”Statul îl trimite pe tati în ţări străine”

Protest antisistem, joi seara, la Bârlad. Sute de tineri au traversat oraşul şi au scandat "România trezeşte-te"
Peste 250 de tinei au ieşit joi seara la protestul anisistem scandând aceleaşi lozinci ca şi în prima seară. Majoritatea celor care au participat sunt elevi de liceu şi nu au avut până acum dreptul să voteze niciodată.
Cea mai tânără protestară, o fetiţă de numai 2 ani însoţită de părinţi, avea un afiş ataşat pe piept şi un tricolor în mână. Mesajul de pe mica pancartă vorbeşte de la sine:"Statul îl trimite pe tati în ţări străine".

Mitingul s-a desfăşurat pe traseul Piaţa Civică - Confecţii - Centru - Grădina Publică şi la final s-au oprit în faţa Primăriei. Nu au fost incidente. În jurul orei 21 protestatarii s-au împrăştiat la casele lor şi au promis că vor ieşi şi vineri seara.

BRĂILA Aproximativ 500 de oameni au ieşit şi joi în stradă: ”Cinste pompierilor!” 

O coloană formată din 500 de brăileni a trecut prin faţa sediului ISU de pe bdul. Dorobanţilor, din Brăila, în timpul manifestaţiilor din stradă, scandând "Cinste lor, cinste pompierilor!". Coloana şi-a continuat marşul, pe Str. Gării şi Str. Griviţei, îndreptându-se spre Piaţa Independenţei.

image

ALBA Circa 300 de oameni la protest: ”Nu plecăm acasă, morţii nu ne lasă”

La Alba Iulia, joi, după ora 19.00, s-au strâns circa 300 de oameni în faţa Instituţiei Prefectului, acelaşi loc în care, cu o zi înainte, a început alt protest, la care au participat, în final, peste o mie de localnici. Pe una dintre pancartele purtate de manifestanţi era scris mesajul „Vrem multe, dar cu alţi oameni, neafiliaţi politic, în toate instituţiile”. Majoritatea celor care au fost prezenţi în jurul orei 19.30 în Piaţa I.I.C Brătianu sunt tineri, însă sunt şi oameni trecuţi de prima tinereţe.

Mesajele manifestanţilor sunt aceleaşi, printre care: „Nu plecăm acasă, morţii nu ne lasă” sau „Vrem spitale, nu catedrale”. Înainte de ora 20.00, oamenii au plecat în marş, pe străzile din Alba Iulia. S-au strâns peste 250 de oameni. Cel mai probabil, continuă pe acelaşi traseu de miercuri seara: strada Ardealului – Calea Moţilor – Bulevardul Horea – Bulevardul 1 Decembrie 1918 – Bulevardul Transilvaniei – Bulevardul Revoluţiei. Pe traseu s-a cântat Imnul naţional „Deşteaptă-te române!” şi au fluturat steaguri tricolore.

BAIA MARE Băimărenii anunţă un nou protest în această seară

Circa 300 de băimărenii au protestat şi joi seară în faţa Prefecturii Maramureş, de unde s-a plecat într-un marş prin oraş. Manifestanţii s-au întors în faţa Prefecturii după ce au măşăluit pe câteva artere importante din oraş. La fel ca şi aseară, în jurul orelor 22.00, lumea a început să se împrăştie în toate direcţiile, dar cu promisiunea ca mâine seară, vineri, se întâlnesc în acelaşi loc. La fel ca şi miercuri, majoritatea manifestanţilor au fost tineri, care au strigat lozinci antisistem. Cel mai adesea s-a auzit: ”Vrem spitale nu catedrale!” şi ”Ieşiţi din casă, dacă vă pasă!”.

BUZĂU Circa 1.000 de oameni au ieşit pe străzile oraşşului: ”România! România”

Buzoienii au ieşit în stradă şi joi seară, în urma mobilizării pe Facebook. Circa 1.000 de oamenii s-au strâns pe platoul din centrul oraşului, apoi au plecat într-un marş pe bulevardele municipiului. Manifestanţii au aprins mai întâi candele lângă monumentul Revoluţiei din 1989, acolo unde de câteva seri este improvizat un altar din flori şi lumânări în memoria victimelor din clubul Colectiv.

Dotaţi cu steaguri tricolore, pancarte scrise cu pixul şi câteva vuvuzele, manifestanţii au pornit la 19.30 într-un marş pe itinerariul: Bulevardul Nicolae Bălcescu, Strada Stadionului, Bulevardul Unirii. Pe traseu, coloana s-a mai îmbogăţit cu câteva sute de persoane, astfel că la revenirea pe platoul din centru grupul număra cel puţin o mie de participanţi. Pe tot drumul, care a durat aproximativ o oră şi jumătate, protestatarii au scandat lozinci împotriva corupţiei, "Singura soluţie, înc-o revoluţie", ”Jos parlamentul”, ”Noi suntem puterea”, ”Colectiv, Colectiv”, dar şi mesaje din repertoriul galeriilor de fotbal, precum ”România, România“ şi „Ole, ole“.

image

SATU MARE Cer demisia tuturor politicienilor corupţi:"Jos coruptia!"
 

Manifestare înăbuşită la Satu Mare. Liberalii şi-au găsit duşmanii în jurnalişti prezenţi la protest. ncă din prima zi, presa a fost alături de protestari, însă se pare că nu a fost de ajuns, cei puţin pentru cei care au fost prezenţi azi în centrul nou al municipiului Satu Mare. La instigările lui Cristian Matos, membru în PNL, tinerii sătmăreni au început să arunce vina a tot ce se întâmplă pe presă. Liberaulul a început să strige că " Presa e cumpărată!", " Presa e coruptă! ", " Jos presa!" , " Daţi-vă demisia!". Acesta este un exemplu prin care se vede cât de uşor pot fi unele proteste controlate şi cum profită politicienii (opoziţie), cel puţin la nivel local, de tot ce s-a întâmplat în Clubul Colectiv din Bucureşti, pentru a manipula masele. Politicienii liberali se pare că nu au înţeles nici în al doisrprezecelea ceas care este schimbarea pentru care iese lumea în stradă.

Cristian Matos este consilierul lui Romeo Nicoară, preşedintele PNL Satu Mare, iar după starea în care era s-a prezentat în stare de ebrietate la proteste şi ieri şi azi, însă nici el, cum nici alţi colegi de-ai lui de partid nu au înţeles mesajul sincer al tinerilor care nu mai tolerează ipocrizia politicienilor.

SIBIU Aproximativ 1.500 de sibieni, protest pe străzile oraşului: ”Zece mii de satanişti îi dăm jos pe securişti”

Aproape 1.500 de persoane s-au adunat, joi seară, în centrul Sibiului. Printre lozincile scandate este şi "10.000 de satanişti îi dăm jos pe comunişti". Protestul a fost anunţat pe pagina de Facebook Colectiv Sibiu, însă un anunţ a fost făcut în faţa miilor de protestatari şi miercuri seara, la încheierea marşului, când s-a scandat ”Mâine la 7”. 

TIMIŞOARA: Aproxmativ 2.000 de oameni au manifestat pe străzile oraşului:  „Joi, ziua doi”

image

Manifestanţii au trecut pe lângă Catedrala Ortodoxă din Timişoara, iar apoi şi-au continuat marşul pe Bulevardul Vasile Pârvan. Oamenii au scandat şi împotriva preşedintelui Klaus Iohannis. În jurul orei 20.00, protestatarii au ajuns în Complexul Studenţesc şi s-a strigat: "Haideţi cu noi!". Din acest moment, numărul manifestanţilor a crescut simţitor. În jurul orei 22.00, protestul a luat sfârşit.
 

CONSTANŢA „Corupţia ucide!“

Peste 3.000 manifestanţi au scandat şi au cântat la Constanţa pentru schimbarea sistemului. Mulţimea de protestatari a ajuns şi prin în faţa Prefecturii, unde a strigat: „Clasa politică e sub orice critică“, „Fără propagandă“, „Nu furaţi protestul“.
 

TULCEA Marş de solidaritate la Tulcea, în memoria tinerilor morţi la Clubul Colectiv

Protestatarii s-au întâlnit în Piaţa Mircea cel Bătrân şi au aprins o lumânare în memoria victimelor din Clubul Colectiv, apoi au plecat în mars. Pe drum, au cerut demisia parlamentarilor şi au intonat imnul României.

Duminică, după tragedia de la ucureşti, mai mulţi tineri din Tulcea au depus, duminică, la statuia lui Mircea cel Bătrân din Piaţa Civică flori şi lumânări aprinse în memoria tinerilor care au murit în incendiul de la clubul Colectiv din Bucureşti.

CĂLĂRAŞI "Dacă în Diaspora au fost atâţia, noi de ce nu ne-am strânge mai mulţi?"

A doua zi de proteste pe malul Borcei. Tinerii, mai hotărâţi ca oricând:"Ieşiţi din casă, dacă vă pasă!" sau "Noi am câştigat, Guvernul a clacat! Sute de călărăşeni şi-au dat iar întâlnire în stradă, pentru a doua zi consecutiv, în semn de solidaritate cu celelalte oraşe din ţară care au protestat împotriva corupţiei care face victime.

În memoria celor 32 de morţi şi 134 de răniţi în incendiul din club Colectiv din Capitală, oamenii au ieşit să manifeste paşnic în faţa Prefecturii, de la ora 19.00. Mobilizarea s-a făcut pe reţelele de socializare.
"Eroi in halate, nu şpăgari cu halate!", "Ieşiţi din casă, dacă vă pasă!", "Noi am câştigat, Guvernul a clacat!", acestea au fost doar câteva din sloganurile car ei-au animat pe tinerii din Călăraşi la protestul împotriva corupţiei. 

image

Tinerii au aprins lumânări în memoria victimelor tragediei din club Colectiv şi s-au plimbat prin tot oraşul, strigând să se facă dreptate, iar corupţii să plece de la putere.

CRAIOVA Număr redus de protestatari în capitala Olteniei 

La Craiova, joi seară, au fost circa 100 de manifestanţi adunaţi în centrul oraşului. Protestatarii au fost paşnici şi au avut aceleaşi revendicări ca şi în restul ţării. Tinerii au scandat lozinci împotriva guvernului, însă au recunoscut că au fost trimişi de profesori la acest eveniment.   
 

ALEXANDRIA Peste 100 de tineri au strigat ”Vrem dreptate!”

Apelul lansat pe Facebook a reuşit să adune astă seară în faţa Casei de Cultură din Alexandria peste 100 de tineri alexăndreni. A fost o premieră pentru reşedinţa de judeţ Alexandria, municipiu în care doar mitingurile electorale şi scos, până acum, oameni în stradă. Pe tinerii adunaţi astă seară în faţa Casei de Cultură i-a scos din case solidaritatea şi empatia pentru victimele de la Colectiv, revolta faţă de actuala clasă politică şi speranţa că lucrurile în România se pot îndrepta.

”Acum e vremea noastră. Mă nemulţumeşte ceea ce se întâmplă în România. Am ieşit în stradă pentru că noi vrem să trăim aici, noi vrem să avem copii aici, noi vrem să fim aici.  Nu mai vrem corupţie. Vrem să trăim fără frică, să învăţăm fără frică şi în cele mai bune cazuri să învăţăm aici”, ne-a spus una dintre participantele la protestul de la Alexandria.

PLOIEŞTI A treia seară de proteste: ”România, trezelte-te!”

Ca şi în ultimele două seri, câteva sute de ploieşteni s-au strâns în centrul Ploieştiului în semn de solidaritate cu victimele din club Colectiv şi pentru proteste antisistem, similare celor care se desfăşoară în toate oraşele ţării.

Şi de această dată, tinerii au format majoritatea protestatarilor din Ploieşti, aceştia cerând schimbarea întregii clase politice, a sistemului corupt din ţară, subliniind că „a fost nevoie de o tragedie pentru a trezi o întreagă Românie“. Participanţii la proteste au scandat şi au afişat bannere cu „România, trezeşte-te!“, „Focul naşte foc“, „Noi suntem generaţia care nu tace“.

image

Mobilizarea tinerilor din Ploieşti se face prin intermediul reţelelor de socializare.

PITEŞTI  ”Piteşti, trezeşte-te din somnul cel de moarte””

Pagina “Pitesti, trezeşte-te din somnul cel de moarte!”, este una dintre cele care au atras atenţia că Piteştiul este mort când vine vorba de mobilizare! Poate tocmai acest lucru i-a trezit pe tinerii din municipiu care, încă de miercuri, când au protestat şi au aprins candele în memoria victimelor tragediei din clubul Colectiv, strigând „Păcat, păcat, de sângele vărsat!” şi „Corupţia ucide!”, joi seară au reluat mişcările stradale. 

De la ora 18.00, oamenii au început să se adune în zona centrală a Piteştiului, mobilizaţi şi de mesajul preşedintelui Klaus Iohannis, care i-a invitat pe reprezentanţii protestatarilor din stradă şi ai societăţii civile la consultările pe tema desemnării viitorului Guvern, consultări care urmează să aibă loc vineri la Palatul Cotroceni.

image

TÂRGOVIŞTE Hai să ne luăm ţara înapoi

A doua zi de proteste la Târgovişte. Sute de persoane s-au rugat în faţa Catedralei şi au cerut dizolvarea clasei politice. Peste 300 de târgovişteni au ieşit din nou din case pentru a protesta împotriva actualei clase politice. Protestatarii s-au alăturat, astfel, celor 17.000 de persoane care protestează joi seara în toată ţara.

"Vom protesta până vor pleca toţi de la putere. Avem nevoi de cineva capabil pentru a conduce ţara asta". "Protestăm şi astăzi şi mâine şi poimâine, până pică tot. Cât vor rezista? Trebuie dizolvat tot: Parlament, Guvern, Camera, primăriile. Să zboare toţi şi să lase locul celor tineri care pot şi vor". Oamenii au mărşăluit pe principalele bulevarde din centrul oraşului scandan lozinci împotriva clasei politice, dar şi-au manifestat şi solidaridatea cu victimele incendiului din clubul Colectiv.

ARAD „Ne vedem diseară şi în fiecare dintre serile următoare”

Aproximativ 150 de arădeni au ieşit în stradă joi seară, la proteste. şi au transmis „un mesaj clar leprelor de ieri care vor să preia puterea mâine”. Protestatarii arădeni l-au luat în vizor pe primarul Gheorghe Falcă, la adresa căruia au huiduit. De asemenea, şi vineri sunt anunţate proteste, începând cu ora 19.30.

În jurul orei 22.00, la final protestului, manifestanţii au prezentat o listă cu revendicări pe care era trecut faptul că nu se doresc alegeri anticipate, ci un guvern format din tehnocraţi, ca alegerea primarilor şi preşedinţilor de consilii judeţene să se facă în două tururi de scrutin. În faţa Primăriei au fost aproximativ 150 de persoane. În jurul orei 20.00 s-a plecat în marş pe traseul Primarie-Teatru-Podgoria-Primarie.

SLATINA „Veniţi cu toţii şi strigaţi tare, să plece hoţii de la guvernare!“

În cea de-a treia seară de proteste la Bucureşti, a doua pentru slătineni, tinerii au preluat comanda. Aproape 150 de persoane au venit în faţa Prefecturii Olt, după o mobilizare pe reţelele de socializare, fiind de trei ori mai mulţi protestatari decât miercuri-seară. La ora programată, 18,00, părea că aceeaşi oameni vor rosti acelaşi discurs prea puţin mobilizator de cu o seară înainte. Pentru o bună bucată de vreme chiar s-a întâmplat aşa, până când unul dintre tineri, cunoscut mai mult pentru interesele fotbalistice pe care le reprezintă (este administratorul clubului de fotbal Inter Oltul), a preluat portavocea şi a început prin a li se adresa tinerilor pe limba lor. Zecile de elevi din mai toate liceele slătinene  au readus discuţia în punctul Colectiv, amintind că tineri asemeni lor au pierit într-un incendiu imputabil autorităţilor, tineri al căror mesaj a fost constant ignorat şi că această stare de fapt trebuie să se schimbe.

„PSD, PNL, aceeaşi corupţie!“ a fost un prim mesaj prin care tinerii au simţit nevoia să se delimiteze de întreaga clasă politică, deşi printre „spectatori“ s-au numărat şi membri tineri de partid. „Plecaţi cu toţii, lăsaţi-ne, România nu-i afacere!“, „Indignaţi, nu manipulaţi!“, „România-i ţara mea şi nu vreau să plec din ea!“, „Cine nu sare, nu vrea schimbare!“, „Tineretu’ n-a murit, a fost numai umilit!“ sunt doar câteva dintre scandările tinerilor.
După o oră şi jumătate de scandări şi rare luări de poziţie, şi după ce au concluzionat că „trebuie să punem Slatina pe harta protestelor“,  tinerii au hotărât că altceva trebuie să se întâmple.
 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite