Preafericitul Daniel îşi cere iertare şi cheamă „fiii” la rugăciune în Catedrala Patriarhală, începând cu ora 18.30

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Adevărul
FOTO Adevărul

Patriarhul Daniel a lansat un apel „la rugăciune pentru pace şi unitate”, în contextul evenimentelor recente care au produs frământare socială. Astfel, Preafericitul îi cheamă pe „fiii Bisericii” la Catedrala Patriarhală, în fiecare zi, de la 18.30. De asemenea, Patriarhul le cere iertare tinerilor, menţionând că „Biserica noastră îi iubeşte pe toţi tinerii, pe cei care vin la biserică şi pe cei care nu vin la biserică”.

„În aceste zile de durere, dar şi de frământare socială, Patriarhia Română cheamă pe fiii Bisericii la rugăciune pentru pace şi unitate, deoarece rugăciunea este izvor de lumină şi înţelepciune, de înnoire spirituală şi morală în viaţa Bisericii, dar şi în viaţa societăţii noastre. La Catedrala Patriarhală, rugăciunea pentru pace şi unitate se va desfăşura în fiecare zi începând cu orele 18.30”, a anunţat Patriarhia într-un comunicat de presă.

În contextul protestelor din ultimele zile la care au participat zeci de mii de oameni, generate de tragicul incendiu de la club Colectiv în care şi-au pierdut viaţa până acum 32 de tineri, furia mulţimii s-a îndreptat şi spre Biserica Ortodoxă Română, din cauza absenţei feţelor bisericeşti la locul tragediei şi a unor replici ale reprezentanţilor Patriarhiei.

Astfel, aseară, protestatarii din mai multe oraşe din ţară l-au huiduit şi pe Patriarhul Daniel, cu sloganuri ca „Daniel du-te după Viorel!”, „Jos Patriarhul!”, „Daniel la puşcărie!” şi „Vrem spitale, nu catedrale!”. De asemenea, de câteva zile circulă o petiţie online pentru demisia Preafericitului, semnată de 25.000 de oameni.

Preafericitul îşi cere iertare

Tot joi, cu câteva ore înainte de protestele care se anunţă din nou în Capitală, Patriarhul Daniel şi-a cerut iertare „dacă unele cuvinte ale noastre au fost insuficient de lămuritoare”. De asemenea, Patriarhul a mai menţionat că „Biserica noastră îi iubeşte pe toţi tinerii, pe cei care vin la biserică şi pe cei care nu vin la biserică”.

„În aceste momente de mare durere pentru moartea multor tineri nevinovaţi la Clubul Colectiv din Bucureşti, pentru familiile îndoliate care îşi plâng pe cei dragi ai lor, şi pentru cei răniţi care se află în spitale, dar şi în vreme de mare frământare socială, vă adresăm cuvânt părintesc de mângâiere şi de preţuire, de pace şi binecuvântare.

Ne cerem iertare dacă unele cuvinte ale noastre au fost insuficient de lămuritoare sau au fost răstălmăcite.

Înţelegem că tinerii de azi doresc nu numai socializare şi comuniune între ei, ci şi să fie ascultaţi şi încurajaţi în aspiraţiile lor.

Biserica noastră îi iubeşte pe toţi tinerii, pe cei care vin la biserică şi pe cei care nu vin la biserică, deoarece ei sunt darul lui Dumnezeu pentru familie şi pentru societate.

Până acum, Biserica, împreună cu tinerii din parohii, a organizat multe programe spirituale, culturale şi social-filantropice. Acum însă dorim să exprimăm mai multă afecţiune şi înţelegere pentru toţi tinerii din societate, respectând libertatea, demnitatea şi aspiraţiile lor.

Biserica este acum alături de tineri înţelegând dorinţa lor de înnoire spirituală şi morală a societăţii româneşti şi se roagă pentru prezentul şi viitorul poporului român, spre a trăi în pace şi unitate”, este mesajul Patriarhului transmis tinerilor printr-un comunicat de presă.

Patriarhul Daniel, după patru zile de absenţă: „Să vină lumea la biserică, nu la club“

Biserica Ortodoxă Română a fost marele absent în peisajul celei mai mari tragedii postdecembriste, în care şi-au pierdut viaţa până acum 32 de tineri, au remarcat în ultimele zile mai mulţi lideri de opinie. Reacţia Preafericitului n-a întârziat când a venit vorba de critici şi a declarat că este vorba despre o atitudine ostilă faţă de Biserică.

Cele trei zile de doliu naţional care au urmat tragediei de la club Colectiv, în care şi-au pierdut viaţa până acum 32 de tineri, în timp ce alţi 130 se luptă pentru viaţă în spitale, au fost marcate de un val de solidaritate nemainîtâlnit în România postdecembristă. Pe toată durata celor trei zile de doliu naţional a lipsit însă o voce: cea care trebuia să ne îndrepte privirea către Dumnezeu în aceste clipe de cumpănă.

Explicaţia Patriarhiei în legătură cu absenţa de la locul tragediei a Preafericitului Daniel sau a unui sobor de preoţi în aceste zile de doliu a fost aceea că „n-au fost invitaţi”. Abia marţi, în a patra zi de la tragicul eveniment, după ce societatea civilă a reproşat public Bisericii Ortodoxe Române (BOR) că a absentat în toate aceste zile, un sobor de preoţi a oficiat o slujbă în faţa clubului Colectiv în memoria victimelor incendiului.

Devotamentul salvatorilor care au ţinut piept coşmarului de vineri seară, spiritul voluntar al cetăţenilor care au aglomerat centrele de transfuzii de sânge, marşul emoţionant al celor 12.000 de oameni care au transformat locul tragediei într-un templu al suferinţei şi rugăciunii, acoperit de mii de lumânări au reprezentat în primele zile de la tragedie singurul pansament al victimelor şi familiilor acestora.

Biserica romano-catolică, singura prezenţă religioasă

Preşedintele Klaus Iohannis şi-a prezentat public regretele chiar în seara tragediei, iar a doua zi a vizitat locul incendiului şi răniţii la spital. Au aprins o lumânare în faţa clubului Colectiv reprezentanţii Casei Regale, mai mulţi ambasadori, iar luni seară chiar preşedintele Poloniei, aflat în vizită oficială în România. Tot luni, a aprins o lumânare şi arhiepiscopul romano-catolic Ioan Robu, care ne-a amintit pe loc că în tot acest peisaj a lipsit însăşi Biserica Ortodoxă Română.

„Ar trebui să ne fie ruşine nouă, tuturor, şi guvernelor, instituţiilor statului şi bisericilor că n-am schimbat ceva în ţara noastră în 25 de ani şi ne pare rău. Trebuie să le cerem iertare celor care au murit şi, după aceea, să ne rugăm. Cred că n-am lucrat îndeajuns, în 25 de ani, bisericile ca să schimbăm ceva în modul de a gândi, de a acţiona. Înghiţim foarte uşor neglijenţele, corupţia, minciuna, şmecheria şi acestea ni se par nimicuri. Circumstanţa ne-a arătat că acestea pot fi criminale”, a spus arhiepiscopul Ioan Robu, care s-a rugat la locul tragediei de la Colectiv.

Patriarhia: „Preotul nu putea veni neinvitat“

Gestul reprezentantului Bisericii Romano-Catolice a îndreptat imediat privirile către Patriarhia Română, iar reacţia a venit neîntârziat. În aceeaşi seară, invitat la o emisiune a canalului B1 TV, părintele Constantin Stoica, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, a spus: „Preotul nu putea veni neinvitat. Cei care doreau, puteau să meargă la biserică şi să ceară unui preot să se deplaseze pentru a ţine o mică slujbă. Preoţi au trecut în acea noapte pe acolo, dar nu se face rugăciune în context de haos şi de situaţie emoţionantă. Nu putem sfinţi ceva ce nu există. Nu se face slujbă într-un local. Rugăciunea se face într-un context, se face în biserică la Sfânta Liturghie”.

Întrebat cum se face totuşi că preoţii ajung să sfinţească maşini, dar nu merg la locul unei tragedii când este declarat doliu naţional părintele a replicat: „Maşina se sfinţeşte la solicitarea posesorului şi lângă lăcaşul de cult. Nu se autopropune preotul”. Cât despre absenţa Patriarhului Daniel la locul tragediei, părintele Constantin Stoica a precizat că Preafericitul s-a rugat la Sfânta Liturghie şi nu a umblat după imagine.

În plus, Patriarhul Daniel, care a participat marţi la slujba de înmormântare a femeii de serviciu care şi-a pierdut viaţa în incendiul de la club Colectiv, a avut o reacţie nervoasă la întrebările presei pe aceeaşi temă. „Dacă te duci, zice că de ce vin preoţii, dacă nu vin, de ce nu vin. Asta este atitudinea ostilă faţă de Biserică, notaţi. Nu învăţaţi dumneavoastră Biserica ce rol are ea. Învăţaţi mai bine ce e credinţa ortodoxă. Să vină lumea la biserică, nu la club”, a comentat Preafericitul.

Atitudinea BOR a stârnit furie

Atitudinea BOR în aceste clipe de grea încercare a atras oprobriul mai multor lideri de opinie. „Faptul că preşedintele director general al Godporaţiei BOR, Daniel, dă un comunicat şi aflăm că se roagă pentru morţi şi răniţi în cadru restrâns, la liturghie, nu mă abţin să-l consider o bătaie de joc. Cei care cred în el şi în ceea ce reprezintă au nevoie de rugăciunea patriarhului la vedere, ca să le întărească inimile, nu de comunicate şi slujbe secrete”, a scris jurnalistul Cristian Tudor Popescu într-un editorial.

Sociologul Mircea Kivu consideră că prin atitudinea sa, BOR demonstrează că este „departe de preocupările profunde ale societăţii, că nu ştie să fie lângă oameni”.

Evenimente


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri