Revoltă antisistem. Românii, nemulţumiţi doar cu demisiile lui Ponta şi Piedone. Patriarhul Daniel, vizat şi el de proteste

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Victor Ponta a demisionat. Demisiile anunţate în ultimele ore, cea a premierului Victor Ponta şi cea a primarului Sectorului 4 Cristian Popescu Piedone, se pare că nu sunt de ajuns pentru români, astfel că aceştia au anunţat că nu vor încheia protestele, aşa că peste 30.000 de oameni au ieşit şi miercuri seară în stradă.

adevarul.ro transmite LIVE TEXT de la manifestarea la care şi-au anunţat prezenţa pe Facebook peste 10.000 de persoane care vor cere şi schimbarea conducerii Biserii Ortodoxe Române

    

UPDATE Ultimii protestatari au plecat din Piaţă în jurul orei 00.00. Anterior, câteva sute de manifestanţi au pornit spre Clubul Colectiv, pentru a încheia seara aducând un omagiu victimelor incendiului.

UPDATE 23.45 Metrorex a anunţat prelungirea programului de circulaţie a trenurilor până la ora 1.30.

Protestatarii din Piaţa Universităţii au eliberat rondul, la cererea jandarmilor, pentru a pemite reluarea circulaţiei auto pe bulevardele Elisabeta, Carol şi I.C. Brătianu. Oamenii au eliberat rondul, imediat ce jandarmii le-au solicitat acest lucru. Ulterior, s-a reluat circulaţia înspre şi dinspre Piaţa Unirii, pe bulevardul I.C. Brătianu, precum şi pe bulevardele Elisabeta şi Carol.

Protestul din Bucureşti, văzut din dronă

UPDATE 23.30 După mai bine de cinci ore de proteste, oamenii au început să plece acasă. În Piaţa Universităţii se mai află, totuşi, câteva mii de oameni, care continuă să scandeze. 

UPDATE 22.05 De patru ore Piaţa Universităţii este ocupată de oameni care scandează împotriva corupţiei şi a clasei politice.

„Nu mă cumperi cu două demisii" şi "Nu ne puteţi manipula", apare scris pe două dintre bannerele din mulţimea estimată la 35.000 de oameni. Oamenii cântă imnul, dar sunt şi momente de linişte, în care nu se scandează nimic, vorbind între ei despre ce şi-ar dori să se întâmple în ţară pe viitor. 

image

UPDATE 22:00 O dronă care survola piaţa a căzut peste mulţime, transmite Hotnews. 

UPDATE 21.55 Aproximativ 200 de români protestează şi în centrul Parisului, în zona Trocadero, pe lângă Tour Eiffel, strigând "Diaspora e cu voi" şi "Corupţia ucide".

Participanţii la manifestaţia din centrul Parisului au vrut să protesteze la Ambasada României, dar au obţinut autorizaţie la Trocadero. Ei scandează "Diaspora e cu voi", "Corupţia ucide" şi "Dacă vă schimbaţi între voi, vă duceţi la gunoi".

Un protest similar are loc şi la Londra, în zona Ambasadei României în Marea Britanie.

UPDATE 21.25 Protestatarii s-au reunit la Universitate, unde zona rondului este plină, până la Intercontinental. Grupul de manifestanţi care s-a întors a fost primit cu ovaţii. Se estimează că în ţară şi în Bucureşti au ieşit, miercuri seară, în jur de 65.000 de oameni.

 

image

UPDATE 21.00 În Piaţa Universităţii, oamenii manifestează, de peste trei ore, împotriva corupţiei şi a clasei politice. Protestarii din Piaţa Constituţiei pornesc înapoi spre Universitate. Numărul total al manifestanţilor este estimat la 30.000. 

Imagini de la mitingul din Bucureşti 

image

UPDATE 20.50 Cei aproximativ 25.000 de manifestanţi care au ieşit în stradă în Bucureşti sunt scindaţi în două locuri: unii au rămas la kilometrul 0, iar alţii sunt în Piaţa Constituţiei din faţa Parlamentului. O parte dintre manifestanţii de la Parlament decid să se întoarcă la Universitate, în timp ce un alt grup de la Universitate se îndrepta spre Parlament. Pe drum s-au întâlnit cele două grupuri şi au convenit să meargă împreună spre Piaţa Universităţii. 

image
image

UPDATE 20.25 La o portovoce mulţimea a fost îndemnată să plece din faţa Parlamentului spre Cotroceni, dar oamenii au refuzat şi au huiduit iniţiativa: Se strigă „Nu plecăm, nu plecăm“ „Egalitate, nu imunitate“ şi „Anticipate“. Sunt mici contre între protestatarii care insistă ca mulţimea să plece spre Cotroceni, dar majoritatea refuză. 

„În fruntea instigatorilor se afla o brigadă de băieţi bine făcuţi (foto dreapta), înconjuraţi de mai mulţi copii care miros a aurolac. I-au căţărat pe gard şi le spun ce să scandeze.

Se ceartă cu oamenii care îi întreabă ce urmăresc, îmbrâncesc lumea şi când iese scandal încep să urle lozinci precum "Am pus cruci la Universitate să nu facă moscheea."

Ei spun că sunt "din Ilfov". A venit televiziunea să le ia interviu şi au declarat că sunt "reprezentanţi ai diasporei". „Apoi au început să urle "Mergem la Cotroceni!", m-au împins din calea lor şi au plecat cu un pâlc de oameni. Forţele de ordine au dispărut. Mai mulţi oameni mi-au spus că jandarmii i-au încurajat să fie "răi" în seara asta. Unii protestatari au sărit gardul Parlamentului şi se plimbă pe pajiştea din faţă, iar paznicii nu se mişcă de lângă clădire“, a scris Vlad Ursulean pe Facebook

Numărul manifestanţilor depăşeşte 20.000: În faţa Parlamentului sunt peste 15.000, iar alţi circa 10.000 au rămas în Piaţa Universităţii, unde numărul oamenilor creşte considerabil.

Instigatori în faţa Parlamentului, în timpul mitingului din Bucureşti  

UPDATE 20.10 Mii de protestatari au ajuns la Palatul Parlamentului, unde se află un cordon de jandarmi. Zeci dintre manifestanţi s-au urcat pe gardurile instituţiei, de unde strigă "Ruşine să vă fie!" şi "Dizolvare, dizolvare".

Protestatarii de la Parlament strigă "Afară, afară, cu mafia din ţară", "Vă rugăm să ne scuzaţi, nu producem cât furaţi", "Plecaţi cu toţii", "Dizolvare, dizolvare", "Singura soluţie, înc-o revoluţie" şi "Păcat, păcat, de sângele vărsat".

Piaţa Constituţiei este aproape plină şi alţi protestatari continuă să vină.

Alte mii de oameni au rămas să protesteze în Piaţa Universităţii, care s-a umplut de asemenea, chiar şi după plecarea convoiului la Parlament. Numărul protestatarilor fiind estimat la 18.000. 

image

UPDATE 20.00 Protestarii au pornit în marş spre Parlament în timp ce scandează "Haideţi cu noi", "Hoţii", "Ruşine să vă fie", "Peste tot corupţie, nicăieri justiţie", "România, trezeşte-te", "Corupţia ucide", "Jos sistemul mafiot" şi "Anticipate".

Manifestanţilor le-au fost împărţiţi fluturaşi în care oamenii sunt îndemnaţi să aplice pe o platformă online pe care să facă nominalizări şi să voteze persoane în diferite funcţii de conducere şi administrare. "Degeaba îi dăm jos pe ăştia de acum dacă nu găsim pe alţii mai buni care să le ia locul. Nu trebuie lăsaţi oameni incompetenţi să ajungă la putere pe spinarea noastră. Împreună putem găsi şi susţine oameni corecţi, care merită acele funcţii. Oamenii care îşi asumă responsabilităţi în faţa poporului, nu a partidelor politice", scrie pe fluturaşi.

image

Cei 15.000 de protestatari sunt mai organizaţi decât aseară: ei au venit cu fluiere, vuvuzele, PET-uri cu pietricele înăuntru şi portavoci.

Pe pancarte au scrise mesaje precum: "Eu cred în România", "The day we give in is the day we die" (Ziua în care cedăm este ziua în care murim, versuri Goodbye to Gravity, n.r.), "Vreau o Românie în care să-mi doresc să trăiesc", "Nu mă cumperi cu două demisii", "România curată, corupţia ucide", "Jos labele de pe justiţie", "Bunicii la război, părinţii la revoluţie, noi căutam o altă soluţie".

Proteste în Bucureşti: marşul oamenilor dinspre Universitate spre Parlament 

La acestea se adaugă mesaje împotriva tuturor politicienilor: "Nu vrem PNL, nu vrem PSD, nu vrem USL, nu pentru asta s-a ieşit ieri în stradă. Plecaţi toţi", "Dacă vă schimbaţi între voi, generaţia noastră vă duce la gunoi", "Iohannis, atenţie. Ai o singură şansă. Fără securişti, fără mafioţi", "DNA, nu răspunzi decât în faţa românilor, iar românii spun: Rade-i pe toţi", "Nou partid, nou început", "Jos mafia politică", "Pentru crime şi hoţie, noi vă vrem la puşcărie".

Pe un banner de mari dimensiuni stă scris "De 26 de ani furaţi prin rotaţie!!! Groparii României", iar pe un altul - "Nu ne puteţi manipula".

image

UPDATE 19.30  Tot mai multe persoane se strâng în rondul de la Piaţa Universităţii. Din mulţimea de 9.000 de oameni s-a rupt un grup de 2.000-3.000 de persoane care se îndreaptă spre Piaţa Unirii, deşi în portavoce se striga „Nu plceaţi! Rămânem uniţi!“ Ei se îndreaptă spre Patriarhie, scandând „Jos Patriarhul“ şi „Daniel la puşcărie“

image

UPDATE 19.25 Un grup de vreo 50 de pensionari s-a strâns ca o contramanifestaţie în faţa Teatrului Naţional, bătrâni care erau şi la protestele dintre tururi şi strigau mesaje anti-Iohannis. Ei scandează „DNA apără Mafia“, „Jos Iohannis“ şi „Jos Băsescu“.

image

UPDATE 19.15 - Numărul protestatarilor din Piaţa Universităţii este în creştere, numărul lor depăşind 7.000, oamenii manifestând împotriva corupţiei din sistem şi cerând dreptate şi alţi lideri politici.

UPDATE 19.05 Proteste în mai multe oraşe din ţară 

UPDATE 19.00 Aproximativ 5.000 de persoane au blocat bulevardul Nicolae Bălcescu din Capitală şi scandează mesaje anticorupţie: "Peste tot corupţie, nicăieri Justiţie", "Toate partidele, aceeaşi mizerie", "Vrem schimbare, nu catedrale", "Corupţia ucide" şi "Jos sistemul mafiot", cerând totodată alegeri anticipate.

Pe pancarte au scrise mesaje precum: "Nu vrem PNL, nu vrem PSD, nu vrem USL, nu pentru asta s-a ieşit ieri în stradă. Plecaţi toţi",  "Dacă vă schimbaţi între voi, generaţia noastră vă duce la gunoi", Nou partid, nou început", "Bunicii la război, părinţii la revoluţie, noi căutam o altă soluţie"

Mesajul manifestanţilor: „Corupţia ucide“

UPDATE 18.45 În jur de 3.000 de oameni strânşi în centrul Bucureştiului scandează mesaje anticorupţie, împotriva tuturor partidelor şi pentru alegeri anticipate: „Vrem anticipate, nu asasinate“, „Vrem 300, nu 600“.

Gurile de metrou sunt ca nişte conducte din care ţâşnesc necontenit oameni. Se mai circulă doar pe ruta Carol- Bulevardul Elisabeta şi spre IC Brătianu. 

Multe grupuri strânse în Piaţa Universităţii discută evenimentele de astăzi, când Guvernul Ponta şi-a dat demisia, dar şi declaraţiile lui Dragnea. „Presa îl întreba dimineaţă pe Dragnea dacă vrea anticipate, cine va urma după Ponta, el ocolea răspunsul. La absolut toate întrebările el ocolea răspunsul."

Proteste în Bucureşti: oamenii scandează mesaje anticorupţie

UPDATE 18.35 Peste o mie de persoane s-au strâns şi în Timişoara cu mesajele „Noi murim. Voi sunteţi OK?” sau „Noi la datorie, voi la puşcărie!”

În semn de solidaritate cu manifestările din Bucureşti, peste 500 de persoane s-au strâns şi la Cluj.

UPDATE 18.30 Aproximativ 1.000 de persoane sunt deja în Piaţa Universităţii, unde a ajuns un grup mai compact de tineri conduşi de un lider cu portavoce. Deocamdată circulaţia nu este afectată. Atmosfera este calmă, oamenii vorbesc între ei: „Trebuie şi azi să ne strângem măcar 10.000. Intenţionez să stau până târziu", vorbeau doi manifestanţi. 

În jur de 200 de persoane au venit şi în faţa clubului Colectiv pentru a aduce un omagiu victimelor incendiului de vineri seară, 

UPDATE 18.15 Aproximativ 500 de persoane s-au adunat în Piaţa Universităţii. Iniţiatorii manifestaţiei au anunţat că acum bucureştenii trebuie să meargă la Palatul Cotroceni ”să ceară un guvern bazat pe oameni specializati, nu politici”.

De asemenea, tinerii spun că îşi doresc un stat responsabil, care să îşi facă bine şi corect treaba şi o clasă politică dispusă să lucreze pentru cetăţeni, nu pentru propriile interese.

Oamenii au venit pregătiţi cu mesaje scrise pe bannere, manifestarea fiind una antisistem: „Iohannis, atenţie, ai o singură şansă: fără securişti, fără mafioţi. Ori scoţi România din sărăcie şi corupţie alături de noi, ori ajungi la gunoiul istoriei alături de Ponta, Băsescu, Oprea, Iliescu“, este unul dintre mesaje. 

image
image

UPDATE 17.45 Primii manifestanţi au început să se strângă în faţa fântânii de la Universitate şi în faţa Teatrului Naţional Bucureşti. 

Proteste sunt anunţate în această ţară şi în Londra şi în Paris. Protestul din Londra este anunţat pentru ora locală 19,00, în Palace Green London, la Ambasada României.

„E frustrant să nu fii acum în ţara, hai la ambasadă!", se arată pe pagina de Facebook a evenimentului.

image

UPDATE 16.25 Pe Facebook a fost creat o pagină de eveniment în care oamenii sunt invitaţi să protesteze pentru schimbarea conducerii Biserii Ortodoxe Române. În doar câteva ore, peste 700 de persoane au anunţat că vor participa la protest.

De asemenea, în mediul online circulă o petiţie prin care se cere demisia Patriarhului Daniel, aceasta fiind semnată deja de aproape 5.000 de persoane.

Peste 10.000 de oameni au anunţat că vor ieşi şi miercuri în stradă şi se vor întâlni la ora 18.00 în Piaţa Universităţii.

„Ponta îşi dă demisia!! Nu este destul... dar este un început. Nu trebuie să ne oprim... Trebuia schimbată toată clasa politică şi corupţia ... Trebuie ca toţi hoţii să intre în puşcării... Trebuie ca justiţia să-şi facă treaba... Trebuie să se confişte toate averile obţinute prin fraudă, corupţie şi hoţie. Strada ne chemă... Dacă vă pasă ieşiţi din casă”, se arată într-un mesaj postat pe Facebook.

„Trebuie să ieşim în continuare! În faţa Guvernului să se facă adunarea şi să se stea acolo, fără plimbări inutile! Tot sistemul este CORUPT !! Să plece toţi!”, spune un alt utilizator pe o pagină de Facebook a protestului care va avea loc miercuri.

O altă persoană spune că singura revendicare este să avem un Guvern tehnocrat.

image

Foto

image
image

Foto

image

„Nu vă lăsaţi păcăliţi că marioneta de Ponta a plecat. Corupţia ne ucide, ea este încă acolo între cei care vin în locul lui Ponta. Biserica este şi ea cea mai coruptă de când a venit Patriarhul Daniel .. Ieşiţi în stradă nu vă lăsaţi manipulaţi”, a scris o altă persoană pe Facebook.

„Cei peste 30.000 oameni care aseară au fost în stradă nu au ieşit doar să vadă că ei îşi sacrifică un om şi îşi dă demisia! Aseară au fost în stradă pentru schimbarea întregului sistem! Nu ne mai lăsăm păcăliţi de ei! În locul lui Ponta ei vor pune unul şi mai rău! Aşa a fost după '89! Trebuie să insistăm acum dacă ne dorim o Românie fără corupţi şi mizerabili!”, mai scris un utilizator.

Proteste anunţate şi în ţară

Proteste vor avea loc în mai multe oraşe din ţară. În Galaţi a fost anunţat un marş care va începe la ora 19.00 din faţa discotecii VIP din Ţiglina I. Cei prezenţi intenţionează să se deplaseze pe traseul VIP - Păpădie - Centru - Primărie - Prefectură.

După modelul mitingului de aseară de la Bucureşti, timişorenii îşi strâng rândurile pentru a ieşi în stradă. Protestul va începe la ora 18.00, în Piaţa Victoriei. 

„Indiferent că suntem omorâţi subit într-o nenorocire sau câte puţin în fiecare zi, ne-am lăsat acaparaţi de-o amorţeală a civismului şi ne culcăm în fiecare seară cu “Merge şi-aşa”. În mod #colectiv a venit timpul să spunem: #AJUNGE!”, se arată în îndemnul de pe reţeaua de soclializare.

De asemenea, şi în Satu Mare a fost anunţat un protest care va începe la oras 19.00 în Centrul Nou au municipiului.

Tăcerea ucide! Hai în stradă!”: „Nu plecăm până nu plecaţi! E timpul ca noi, tineretul, să ieşim în stradă pentru a schimba ceva. E timpul să ne trezim la realitate! Nu trebuie să mai îndurăm abuzurile de putere, trebuie să le arătăm că nu suntem de acord cu ce se întamplă! Am stat prea mult timp cu mâinile în sân şi am aşteptat ca altcineva să acţioneze în locul nostru. Haideţi în număr cât mai mare miercuri, 4 noiembrie 2015, la protest. |elul nostru este evitarea altor evenimente în genul acelora din Colectiv, Apuseni şi aşa mai departe. Împreună vom încerca să înlăturăm corupţia pentru o Românie mai bună! Peste 20 de mii de oameni au ieşit deja marţi, 3 noiembrie, haideţi să ne alaturam lor! Invitaţi cât mai multa lume!!”. Acesta este mesajul transmis pe Facebook de cei care au creat evenimentul pe pagina de socializare.Până acum peste 800 de persoane au confirmat participarea.

Şi în Baia Mare va avea loc un miting la care au anunţat că vor venicâteva sute de maramureşeni. Locul de întâlnire este în faţa Prefecturii, la ora 19.00.

De asemenea, şi locuitorii municipiului Piatra Neamţ sunt invitaţi pe reţelele de socializare să participe miercuri seară la un miting pe modelul celor desfăşurate cu o seară înainte în Bucureşti şi în marile oraşe din ţară. Acţiunea este programată de la ora 19,00, iar locul de întâlnire este fie Teatrul Tineretului, fie platoul Curţii Domneşti, la Turnul lui Ştefan cel Mare. 

„Astăzi nu voi mai fi jurnalist ci un simplu om, un om căruia îi pasă, un om care, în aceste zile, a suferit şi suferă ca toţi românii la drama care s-a produs în Colectiv! Probabil vor spune că sunt ”golan”, ”derbedeu”, ”satanist”. Îmi asum, s-a mai întâmplat în anii 90! Rockeri din toate colţurile, u(r)niţi-vă!!!“ este îndemnul jurnalistului Gabriel Apetrii postat pe site-ul newsallert.ro şi distribuit pe facebook.

Mobilizare totală a activiştilor din Bacău, pe site-urile de socializare, pentru schimbarea clasei politice. În această seară, de la ora 19, potrivit evenimentului „Bacăul iese în stradă. Corupţia ucide“, creat pe Facebook,  vor fi prezente în Piaţa Tricolorului din Bacău peste două mii de persoane. Membrii câtorva ONG-uri şi grupuri de iniţiativă au invitat deja peste 38 de mii de oameni, care s-ar putea alătura manifestanţilor.

O acţiune comună de protest este anunţată pentru seara de miercuri, 4 noiembrie, în faţa Prefecturii Constanţa. Constănţenii sunt aşteptaţi la ora 18.00, la Prefectură, pentru a îşi exprima opinia în legătură cu starea în care a ajuns societatea românească.

„A pornit ca o simpla intalnire si a ajuns sa fie un proces continuu. Pe 3 noiembrie s-a facut ceva nou in oras. Se va iesi in fiecare seara de la 18, la Harta. #Constanta e #Colectiv“, scriu organizatorii. 

În faţa Primăriei municipiului Brăila sunt aşteptaţi astă seara peste 1000 de protestatari. Acţiunea de protest a fost iniţiată pe Facebook iar oamenii spun că indiferent de decizia lui Victor Ponta de a depune mandatul, ei vor continua să protesteze pentru a nu mai fi minţiţi de putere.

Mai multe mesaje postate pe reţeaua de socializare Facebook anunţă organizarea de proteste în Slobozia, în această seară, începând cu ora 18.00. Locul evenimentului este Piaţa Unirii din zona hotelului Select.

De asemenea, mai multe organizaţii studenţeşti şi de elevi au făcut un apel public prin care îi îndeamnă pe tineri să iasă în stradă joi, 5 noiembrie, pentru a participa la un nou protest. Astfel, organizaţiile de tineret anunţă că susţin revendicările cu privire la înăsprirea legislaţiei pentru protecţia împotriva incendiilor. Ei mai susţin un accent mai mare pe educaţie civică, finanţarea sănătăţii şi înăsprirea pedepselor pentru corupţie.

Oamenii din Ploieşti, în majoritate tineri, se pregătesc să continue marşurile de solidaritate, cel puţin până în cursul zilei de duminică. Trei tineri din Ploieşti sunt încă în stare gravă la spital, după ce au suferit arsuri grave în timpul incendiului din clubul Colectiv.

Victor Ponta a demisionat. Mii de protestatari au ieşit marţi în stradă

Zeci de mii de oameni au ieşit, marţi, seară pe străzile din Bucureşti şi mai multe oraşe din ţară pentru a cere demisia premierului Victor Ponta şi a vicepremierului Gabriel Oprea. De asemenea, cei din Capitală au cerut şi demisia lui Cristian Piedone, în timp ce locuitorii din celelalte oraşe au ţinut un momente de reculegere pentru cele 32 de persoane care au murit în urma incendiului de vineri seară care a avut loc în clubul Colectiv.

Manifestanţii de ieri s-au strâns în Piaţa Universităţii şi au mers la Guvern, la Ministerul de Interne şi la Primăria Sectorului 4.

Manifestanţii au strigat ”Demisia!” ”Ruşine, ruşine să vă fie!”, ”Asasinii!”, ”Ieşi afară, javră ordinară!”. În acelaşi timp, ei au scandat şi ”Colectiv”.

De asemenea, o parte din protesttari au fost şi la clubul Colectiv unde au rostit o rugăciune şi au şinut un momente de reculegere.

Evenimente


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri