VIDEO Codul Rutier va fi adoptat miercuri în şedinţa de Guvern. Premierul şi ministrul de Interne vor să-i lase pe şoferi să se urce băuţi la volan

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Premierul Victor Ponta şi ministrul de Interne, Radu Stroe, sunt de acord ca persoanele aflate la volan, care au o alcoolemie de 0,2 miligrame alcool pur în aerul expirat, să nu fie sancţionate FOTO Mediafax
Premierul Victor Ponta şi ministrul de Interne, Radu Stroe, sunt de acord ca persoanele aflate la volan, care au o alcoolemie de 0,2 miligrame alcool pur în aerul expirat, să nu fie sancţionate FOTO Mediafax

Guvernul va adopta miercuri noul Cod Rutier. Aşa a anunţat premierul Victor Ponta care a menţionat că şoferii se vor putea urca la volan cu o alcoolemie de până la 0,2 miligrame alcool pur în aerul expirat. La şedinţa de săptămâna trecută, miniştrii PSD nu s-au înţeles cu cei de la PNL în ceea ce priveşte noul Cod Rutier, chiar dacă atât premierul Victor Ponta, cât şi ministrul Radu Stroe anunţaseră că vor fi adoptate noile reglementări.

Premierul Victor Ponta a anunţat luni, înaintea şedinţei USL, că a convenit cu ministrul de Interne, Radu Stroe, o serie de modificări la Codul rutier astfel încât cei care vor merge la nunţi vor putea să bea un pahar de vin sau un pahar de bere fără să fie sancţionaţi.

Ponta a susţinut că a aplicat regulile europene în ceea ce priveşte consumul de alcool.

"Până la 0,2 (miligrame alcool pur în aerul expirat - n.r.) nu e nici măcar contravenţie. 0,2 înseamnă un pahar de bere sau... Dar de la 0,5 în sus - nu 0,8 - să fie infracţiune, exact cum se întâmplă în toată Europa - până la 0,2 vorbesc de omul obişnuit care se duce la o nuntă şi gustă la un pahar de vin, nu e nici măcar contravenţie. Dar de la 0,2 la 0,5 e contravenţie, se suspendă permisul, iar de la 0,5 e infracţiune", a anunţat Ponta.

El a precizat că a lucrat cu echipa ministrului de Interne astfel încât noul Cod rutier să-şi atingă scopul, respectiv acela al siguranţei mai mari pe şosele.

Ponta a fost întrebat de un jurnalist dacă prevederea de 0,2% alcoolemie se referă la concentraţia din sânge sau cea din aerul expirat.

"Am vrut să anunţ o schimbare de principiu pe care o înţeleg şi eu fără să ştiu să vă răspund cu sângele sau cu aerul. Ştiu să vă spun următorul lucru, că 90% din cetăţenii acestei ţări au spus un lucru: dacă mă duc la o terasă şi după ce am jucat fotbal şi beau o bere îmi iei permisul? Dacă mă duc la nuntă şi ciocnesc cu nuntaşul îmi iei permisul? Am întrebat cum e în UE, mi s-a spus că până la 0,2, care înseamnă nu ştiu, o bere, două... Nu poţi să spui chestia asta, pentru că depinde de persoană. Dumneavoastră de exemplu vă îmbătaţi mai repede decât mine, pentru că e vorba de greutate şi de cantitatea de sânge a fiecăruia (...) Am lucrat cu medicii legişti, contează foarte mult greutatea, starea de sănătate", a susţinut Ponta.

Premierul a afirmat că modificările propuse presupun o înăsprire a legislaţiei pe de o parte, dar şi o relaxare a acesteia în cazul celor care consumă o cantitate minimă de alcool.

"E mai dur pentru cei care beau mai mult, e infracţiune mai repede, dar pentru cei care ciocnesc un pahar la ziua cuiva nu-i mai luăm permisul pentru asta", a explicat Ponta.

Nu ai plătit amenda în 30 de zile, rămâi fără permis!

Totodată, premierul Victor Ponta a declarat luni că a convenit cu ministrul de Interne, Radu Stroe şi faptul ca permisul să fie suspendat pentru neplata amenzilor în termen de 30 de zile, măsură aplicabilă şi în cazul infracţiunilor.

Premierul  a precizat că în cazul celor cu amenzi neplătite în termen de 30 de zile li se va suspenda permisul de conducere până la plata amenzii.

Sursa video: Digi24

„Era o problemă de aplicare în sensul în care omul îşi plătea amenda şi noi nu ştiam că şi-a plătit-o şi-i suspendam permisul. Am găsit o soluţie pe care o discutăm şi cu domnul Chiţoiu, cu un cont unic, şi cu faptul că poliţia nu poate suspenda permisul cuiva decât după ce verifică la 30 de zile după că în acel cont unic nu s-a plătit amenda“,  a explicat premierul.

Ponta a menţionat că se încearcă găsirea unei „proceduri rapide“ în cazul şoferilor cu contravenţii, astfel încât în 15 zile judecătorul să se pronunţe dacă dovada pentru conducerea autovehiculelor se prelungeşte sau nu. „Ideal ar fi să nu mai conduci după ce ţi s-a suspendat permisul“, a afirmat Ponta.

Fără permis până la terminarea procesului

Premierul a precizat că una dintre principalele prevederi modificate vizează prevederea din lege care îi obligă pe judecători şi procurori să îl lase pe şoferul care a comis o infracţiune să conducă în continuare.

„Am modificat acest lucru şi numai şi numai în situaţiile în care procurorul şi judecătorul constată că nu se prezintă pericol pentru circulaţia pe drumurile publice să mai prelungeşte permisul. Mai pe româneşte, cel care a comis un accident, a omorât pe cineva, să nu poate să mai conducă până nu se termină procesul, să nu mai conducă din momentul în care s-a produs accidentul", a explicat Ponta.

Ce mai prevede noul Cod Rutier: amenzi de până la 9600 de lei pentru şoferi

Ministrul Radu Stroe a anunţat miercurea trecută că noul Cod rutier prevede o amendă maximă de 16.000 de lei pentru administratorii de drumuri care nu îşi îndeplinesc atribuţiile, o amendă maximă pentru şoferi de 9.600 lei şi o perioadă maximă de doi ani în cazul suspendării permisului de conducere.

 Vânzarea unui autovehicul trebuie declarată în cinci zile lucrătoare

Noile reglementări rutiere  stabilesc că fostul proprietar are obligaţia de a notifica autorităţii competente, în scris, înstrăinarea vehiculului, în termen de 5 zile lucrătoare de la data transmiterii dreptului de proprietate, urmând ca aceasta să facă menţiunea corespunzatoare în evidenţe şi să înscrie noul proprietar ca utilizator al vehiculului.

„Notificarea înstrăinării se face prin declaraţie pe proprie răspundere din care să rezulte datele de identificare ale noului proprietar, însoţită de copia actului translativ de proprietate şi de copia documentului eliberat de organul fiscal al administraţiei publice locale care confirmă radierea de pe rolul fiscal al fostului proprietar“, se precizează în proiect.

Mai mult, în situaţia în care noul proprietar nu solicită transcrierea transmiterii dreptului de proprietate în termen de 30 de zile de la data dobândirii dreptului de proprietate asupra vehiculului, se suspendă dreptul de  înmatriculare a vehiculului.

Proba practică a examenului auto va fi filmată

Ca şi în propunerea iniţială, MAI a inclus şi în forma revizuita a proiectului de OUG dispoziţiile potrivit cărora proba practică a examenului pentru permisul de conducere va fi filmată, pentru asigurarea şi verificarea legalităţii examenului.

„Pentru proba practică, sistemele tehnice de monitorizare se instalează pe  autovehiculele folosite la susţinerea probei practice.Vehiculele utilizate la proba practică pentru categoriile AM, A1, A2 si A sunt exceptate de la aceste dotări“, se precizează în propunerea de act normativ.

Conform documentului citat, înregistrarea se stochează de către serviciul public al Direcţiei Înmatriculări Permise  care organizează examenul de obţinere a permisului de conducere pe o perioada de cel mult 6 luni de la data desfăşurării acestuia. Accesul la aceste materiale va fi permis numai serviciului public comunitar regim permise de conducere si inmatriculare a vehiculelor care a organizat examenul de obtinere a permisului de  conducere, precum si Directiei Regim Permise de Conducere si Inmatriculare a Vehiculelor (DRPCIV).


Citeşte şi:

Noul Cod Rutier, blocat de râca dintre PNL şi PSD pe amenzile usturătoare

Adoptarea noului Cod Rutier a fost amânată miercuri pentru săptămâna viitoare, în ciuda faptului că atât premierul Victor Ponta, cât şi ministrul de Interne Radu Stroe susţineau că miercuri Executivul va promova printr-o ordonanţă de urgenţă modificările din legislaţia rutieră care ar fi trebuit să înăsprească sancţiunile pentru abaterile rutiere.

Noul Codul Rutier. Ponta: „Aţi încercat să împăcaţi şi capra şi varza. Să fie dezbătut şi adoptat cât mai repede Codul Rutier!”

Premierul Victor Ponta a cerut, în Guvern, ca proiectul Codului Rutier să fie dezbătut şi adoptat cât mai curând, fără a se mai încerca "să se împace capra cu varza", după ce ministrul de Interne, Radu Stroe, afirmase că tocmai acest lucru îl doriseră unele persoane în procesul de dezbatere publică.

PNL schimbă iar modificările la Codul Rutier. Alba-neagra cu noile propuneri de modificare a legislaţiei pe şosele

Sancţiunile din noua legislaţie rutieră au fost modificate substanţial faţă de proiectul de act normativ iniţial, cea mai mare amendă fiind stabilită la 9.600 lei, faţă de 16.000 lei, iar suspendarea permisului, după un accident grav, urmând să vizeze o perioadă de cel mult doi ani, faţă de cinci.

DOCUMENT Scuteriştii pot, după patru luni de ilegalitate, să-şi ia permis. Statul a publicat metodologia obţinerii carnetului

La patru luni fără câteva zile de la intrarea în vigoare a noului Cod Rutier, care îi obligă pe cei care deţin scutere să aibă şi permis pentru a le conduce, Ministerul Transporturilor a reuşit, în sfârşit, să realizeze normele în baza cărora şcolile de şoferi vor fi autorizate să-i pregătească pe candidaţii la categoria AM.

INTERVIU Lucian Diniţă, şeful Direcţiei Rutiere despre noua legislaţie rutieră:  „Vom face analize medicale ori de câte ori ne vom pierde permisul”

Comisarul şef Lucian Diniţă, şeful Direcţiei Poliţiei Rutiere, face o radiografie a peisajului rutier din România. Într-un interviu pentru „Adevărul”, el vorbeşte despre noua legislaţie rutieră care va intra în vigoare din 19 ianuarie, dar şi despre aglomeraţia de sărbători de pe DN1. Diniţă abordează şi tema cozilor de la Direcţia Permise şi Înmatriculări arătând că „statul la cozi a devenit sport naţional”.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite