Klaus Iohannis: Parcursul european reprezintă singura cale viabilă pentru viitorul Republicii Moldova | klaus iohannis

Klaus Iohannis: Parcursul european reprezintă singura cale viabilă pentru viitorul Republicii Moldova

Preşedintele României, Klaus Iohannis, a avut o întrevedere miercuri, 21 februarie, cu viceprim-ministrul pentru Integrare Europeană al Republicii Moldova, Iurie Leancă. Agenda de convorbiri a inclus un schimb de vederi asupra aspectelor de actualitate ale agendei de cooperare a Parteneriatului Strategic pentru integrarea europeană a Republicii Moldova.

Socialistul Grigore Novac acuză un diplomat român de „acţiuni criminale”: Acest individ oferă bani în schimbul semnăturilor sub declaraţia de unire

Socialistul Grigore Novac acuză un diplomat român de „acţiuni criminale”: Acest individ oferă bani în schimbul semnăturilor sub declaraţia de unire

Deputatul socialist Grigore Novac îl acuză pe consulul general al României la Bălţi de „acţiuni criminale”. Mai exact, parlamentarul susţine că diplomatul român ar fi propus bani mai multor aleşi locali, pentru ca aceştia să semneze declaraţii de unire cu România (după exemplul celorlalte 39 de primării din Republica Moldova).

Moldova adaugă un punct la scorul Indicelui Percepţiei Corupţiei

Moldova adaugă un punct la scorul Indicelui Percepţiei Corupţiei

Republica Moldova a înregistrat în anul 2017 un scor al Indicelui Percepţiei Corupţiei de 31 puncte, plasându-se pe locul 122 din 180 de ţări incluse în clasament. Indicele reflectă nivelul percepţiei corupţiei din sectorul public, fiind evaluat la o scară de la 0 până la 100, unde „0” semnifică corupţie totală, iar „100” – lipsă totală de corupţie. În 2016, Moldova ocupa locul 123 din 176 de ţări, cu un scor de 30 puncte, transmite IPN.

Renato Usatîi: Plecarea lui Pârlog de la SIS înseamnă că problemele lui Vlad Plahotniuc cu justiţia sunt foarte grave

Renato Usatîi: Plecarea lui Pârlog de la SIS înseamnă că problemele lui Vlad Plahotniuc cu justiţia sunt foarte grave

Plecarea lui Vitalie Pârlog din funcţia de director al Serviciului de Informaţii şi Securitate ar însemna că problemele liderului Partidului Democrat, Vladimir Plahotniuc, cu justiţia sunt foarte grave. Declaraţia a fost făcută de către preşedintele „Partidului Nostru”, Renato Usatîi, în cadrul emisiunii „Ora expertizei” de la postul de televiziune Jurnal TV, transmite IPN.

VIDEO Primarii din Republica Moldova care au votat declaraţiile de unire, aplaudaţi în picioare în Parlamentul de la Bucureşti

VIDEO Primarii din Republica Moldova care au votat declaraţiile de unire, aplaudaţi în picioare în Parlamentul de la Bucureşti

Un grup de primari din Republica Moldova, din cele 38 de localităţi care au votat o declaraţie simbolică de unire cu România, a venit la Bucureşti la invitaţia deputatului PMP Constantin Codreanu. În cadrul şedinţei anuale a Asociaţei Comunelor din România de marţi, 20 februarie, aleşii locali moldoveni au fost salutaţi în picioare de către cei prezenţi în sala Parlamentului de la Bucureşti.

Candu consideră că Rusia oferă cetăţenie celor din Transnistria pentru ca să-i poată folosi într-un eventual referendum după modelul celui din Crimeea

Candu consideră că Rusia oferă cetăţenie celor din Transnistria pentru ca să-i poată folosi într-un eventual referendum după modelul celui din Crimeea

Şeful Legislativului, Andrian Candu, e de părere că unul dintre motivele de ce Federaţia Rusă acordă tot mai multe cetăţenii locuitorilor Transnistriei este că Moscova şi-ar putea dori ca aceştia să fie folosiţi într-un posibil referendum, după modelul celui din Crimeea din 2014, atunci când populaţia din peninsulă a votat pentru aderarea la Rusia.

Andrian Candu: Conflictul transnistrean era să fie demult soluţionat, dacă Rusia chiar îşi dorea acest lucru

Andrian Candu: Conflictul transnistrean era să fie demult soluţionat, dacă Rusia chiar îşi dorea acest lucru

Preşedintele Parlamentului de la Chişinău, Andrian Candu, a declarat că problema transnistreană ar fi fost demult rezolvată, dacă Rusia într-adevăr şi-ar dori asta. Tot în contextul conflictelor regionale, speakerul a menţionat că „ceea ce se întâmplă acum în Ucraina (referindu-se la problema din Donbas) este responsabilitatea Federaţiei Ruse”.

Revenit din Basarabia, să vă povestesc, aşa, o situaţie tipic Basa şi specifică Estului postcomunist. Între mine –  simplu cetăţean – şi foştii bandiţi ajunşi oligarhi şi deveniţi mari oameni de afacere şi/sau politicieni există o mulţime de legături. Avem aceeaşi şcoală, istorii şi cunoştinţe comune, pături sociale destul de apropiate sau care se intersectau, rădăcini comune etc.

acum 2 ani · comentarii (19)

Contextul internaţional şi dezvoltările contemporane ale conflictului în direcţia războiul hibrid aduc noi provocări statelor, cu atât mai mult statelor slabe. În spaţiul post-sovietic, dar nu numai, în întreaga zonă de interes rusă, războiul informaţional permite dezvoltări ce ameninţă societăţile şi comunităţile statelor din spaţiul post-sovietic.

acum 6 zile · comentarii (24)

Între 29 ianuarie şi 2 februarie, un grup de experţi din cadrul Organizaţiei Tratatului Atlanticului de Nord (NATO) a vizitat Republica Moldova pentru a ajuta la redactarea şi punerea în aplicare a documentelor strategice ale ţării, inclusiv strategia naţională de apărare şi strategia militară, precum şi planurile de acţiune aferente.

acum 10 zile · comentarii (11)

Unul dintre reperele în jurul căruia ar trebui să pivoteze disputa politică, economică şi socială din R. Moldova, în perspectiva alegerilor parlamentare din noiembrie 2018 este aşa numitul „furt al miliardului” (în realitate, vom vedea, sumele sunt mult mai mari). De la dispariţia banilor au trecut circa patru ani, timp în care autorităţile nu au oferit dovezi credibile că identificarea vinovaţilor este o preocupare majoră. Dimpotrivă.

acum 17 zile · comentarii (5)

Partida pro-rusă din Republica Moldova are multe componente. Cea mai cunoscută, vizibilă şi vocală e reprezentată de Preşedintele Igor Dodon, asumat pro-rus şi cu gesturi ostentative în favoarea Rusiei, ca şi cum şi-ar fi asumat rolul de reprezentant al fostei metropole imperial sovietice în Republica Moldova. Apărarea intereselor Rusiei la Chişinău, nu reprezentarea propriului popor.

luna trecuta · comentarii (21)

Igor Dodon a fost suspendat pentru a treia oară din funcţia sa de preşedinte al Republicii Moldova. În ultima săptămână s-a întâmplat de două ori, din cauza refuzului acestuia de a-şi îndeplini obligaţiile ce îi revin constituţional din rolul de preşedinte.

acum 2 luni · comentarii (12)

Am traversat o perioadă fastă pentru conflictul nistrean. Pe formatul existent, 5+2, pe abordarea curentă, Berlin plus, pe temele în discuţie – deschiderea podului Gura Bâcului-Bâcioc, telefonia, şcolile în limba română, accesul la terenuri şi apostilarea diplomelor – s-au făcut progrese şi aşteptăm să le vedem şi implementate.

acum 2 luni · comentarii (11)

Orice acţiune - inclusiv una politică, comunicaţională, informaţională – se judecă după finalitate. Are un obiectiv, o planificare, nişte mijloace de exprimare, instrumente, oameni, resurse şi, în final, o concluzie, o realizare. Abia ceea ce se obţine după derularea acţiunii este definitoriu pentru a marca faptul că am avut la bază o politică bună sau mai puţin bună.

acum 3 luni · comentarii (4)

Şi ceea ce trebuia să se întâmple, s-a întâmplat! La un an de mandat, timp în care a urlat, s-a zbenguit, a tunat şi a fulgerat, a ameninţat şi s-a dat de ceasul morţii să întoarcă Republica Moldova spre Est, în stepele Asiei şi străfundurile Siberiei, după nenumărate vizite la Moscova în diferite calităţi, de s-au săturat oamenii ăia să-l tot vadă pe musafirul nepoftit, Igor Dodon a luat o bătaie serioasă de la locuitorii Chişinăului.

acum 3 luni · comentarii (46)
Postari Recente