Republica Moldova a semnat memorandumul privind finanțarea celei de-a treia linie electrică de interconectare cu România

0
Publicat:

Sistemul electroenergetic al Rep. Moldova va fi conectat la rețeaua românească și cea europeană prin intermediul celei de-a treia linii electrice aeriene care va uni stațiile electroenergetice Strășeni și Gutinaș, construcția sa fiind prevăzută de memorandumul semnat de Guvernul moldovean și cel american. 

Memorandumul a fost semnat de Guvernul moldovean și cel american. FOTO: Gov.md
Memorandumul a fost semnat de Guvernul moldovean și cel american. FOTO: Gov.md

Noua linie electrică aeriană de 400 kV are o lungime de circa 190 de kilometri, între care 70 pe teritoriul țării vecine, aceasta aducând numeroase avantaje, precum acces la multiple surse de energie regenerabilă, facilitarea integrării acestora în sistemul național, asigurarea a unui aport energetic constant și noi locuri de muncă.

Memorandumul a fost semnat marți de ministrul moldovean al Energiei, Victor Parlicov, și administratoarea adjunctă a Agenției SUA pentru Dezvoltare Internațională (USAID), Isobel Coleman, totul având loc la stația electrică din raionul Strășeni a țării vecine unde va începe aceasta. 

,,Această linie înseamnă securitate energetică și o condiție pentru a asigura creșterea economică a țării. Întreprinderile își pot planifica activitatea pentru că au suficientă energie, iar cetățenii pot miza că au lumină acasă și tot confortul care depinde de aceasta”, a declarat ministrul Energiei, Victor Parlicov. 

Iar administratoarea adjunctă a USAID, Isobel Coleman, care se află într-o vizită în Republica Moldova, a menționat că: „Astăzi, sunt aici pentru a transmite angajamentul Statelor Unite de a sprijini Republica Moldova în implementarea unui proiect extrem de important. Împreună, eforturile noastre vor contribui la construcția unei linii de înaltă tensiune care va conecta Moldova la rețeaua electroenergetică europeană, reprezentând o conexiune pozitivă, atât la mod direct, cât și simbolic. ”

La eveniment a participat și ambasadorul SUA la Chișinău, Kent Longsdon.

„De la abordarea necesităților energetice imediate ale Republicii Moldova, până la accelerarea tranziției spre energia verde, parteneriatul dintre Statele Unite și Guvernul Republicii Moldova devine tot mai puternic. Prezența Administratoarei adjunct a USAID Isobel Coleman astăzi aici pentru a semna acest Memorandum de Înțelegere reprezintă un simbol al angajamentului Statelor Unite de a consolida securitatea energetică a Republicii Moldova”, a afirmat diplomatul de peste Ocean.

Lucrări cu durata de patru ani 

Potrivit memorandumul de înțelegere dintre Guvernul SUA și Guvernul Republicii Moldova, construcția liniei de tensiune înaltă Strășeni-Gutinaș va avea loc etapizat, startul fiind dat la sfârșitul anului 2025, iar lucrările vor fi încheiate în 2029. 

Construcția sa ,,este parte a programului #MoldovaConectată care constituie un efort mai amplu al USAID în ce privește consolidarea securității și autonomiei energetice moldovenești, legând infrastructură energetică locală de cea europeană. Inițiativa MoldovaConectată își propune să sporească securitatea energetică a țării, să contribuie la creșterea economică, bunăstarea socială și independența Republicii Moldova față de influențele străine”, potrivit responsabililor Ministerului Energiei. 

Totodată, reprezenții structurii de la Chișinău informează că ,,în anii următori sunt planificate investiții de 220 de milioane de dolari pentru a îmbunătăți stabilitatea rețelei electrice și pentru a crește oportunitățile de generare internă, folosind resursele de energie regenerabilă competitive din punct de vedere al costurilor. Integrarea mai eficientă în piețele regionale de electricitate va facilita accesul Moldovei la electricitate la prețuri avantajoase și, pe viitor, posibilitatea de a exporta energie pe piața europeană. Acest demers va propulsa Republica Moldova într-o poziție favorabilă în relațiile comerciale cu entitățile regionale de energie, va contribui la sustenabilitatea economică a țării, va îmbunătăți standardele sociale de viață și va crea condițiile necesare pentru dezvoltarea economiei Moldovei”. 

Construcția liniei Isaccea-Vulcănești-Chișinău, în desfășurare 

Alte două linii electrice de interconectare a Republicii Moldova cu România sunt Isaccea-Vulcănești-Chișinău și Bălți-Suceava. Lucrările de construcție în cazul primei linii au început la sfârșitul lunii martie, iar în cazul celei de-a doua încă nu au demarat, fiind planificate mai multe acțiuni, între care studii de fezabilitate. 

Republica Moldova



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite