Maia Sandu, la Conferința privind bugetul UE: Este, de fapt, un buget al păcii. Ne va ajuta să accelerăm procesul de aderare

0
Publicat:

Maia Sandu susține că planificarea bugetară discutată la Bruxelles ,,nu reprezintă un simplu document financiar. Acesta este, de fapt, un buget al păcii”, îndemnând UE să investească ,, decisiv în pregătirea atât a țărilor candidate, cât și a Uniunii însăși pentru următoarea fază a extinderii”. 

Maia Sandu a susținut un discurs în debutul Conferinței de la Bruxelles. FOTO: Facebook
Maia Sandu a susținut un discurs în debutul Conferinței de la Bruxelles. FOTO: Facebook

,,Este o onoare să fiu în fața dumneavoastră astăzi la Bruxelles, în inima Uniunii Europene. Vă asigur că inima europeană bate mai puternic ca niciodată în țara mea, Moldova, odată ce ne pregătim de aderare. Pentru noi, apartenența la UE înseamnă protejarea valorilor pe care le considerăm importante și pe care nu le luăm ca de la sine înțelese. Aceste valori sunt atacate în regiunea noastră și, pe măsură ce ne gândim la bugetul UE, este timpul să începem să ne gândim la o investiție serioasă pentru a ne asigura că pacea este restabilită, că pacea prevalează asupra conflictului.Ne-am adunat astăzi aici sub stindardul privirii înainte, a examinării viitorului bugetului Uniunii Europene. Nu este o discuție obișnuită.Ea vizează punerea temeliei unei Europe care nu doar prosperă, ci și protejează. Construirea unui buget curajos, flexibil și orientat spre viitor. Un buget care nu este doar un registru al cheltuielilor, ci un plan pentru o Europă pașnică și prosperă”, a declarat Maia Sandu în timpul discursului susținut în debutul Conferinței anuale privind bugetul UE, eveniment găzduit de Comisarul European pentru Buget și Resurse Umane, Johannes Hahn. 

Maia Sandu a mai subliniat că ,,un buget european al păcii” înseamnă pentru cetățenii Republicii Moldova, țară candidată pentru aderarea la Uniunea Europeană din data de 23 iunie 2022, să devină ,,mai puternici” în fața celor care vor să le ,,impună o altă soartă”, amintind despre războiul hibrid lansat de Kremlin. 

,,În Moldova, deși nu există o amenințare militară directă, datorită curajului soldaților și societății Ucrainei, am devenit profund conștienți de natura și substanța unui nou tip de război, războiul hibrid, în care câmpul de luptă este peste tot: în economiile noastre, în spațiul nostru informațional, în sursele noastre de energie și chiar în casele noastre. Astfel, trebuie să răspundem cu o vigoare și viziune fără precedent. Bugetul UE despre care se discută astăzi nu este doar un document financiar; acesta este și trebuie să fie un buget pentru pace. Pentru Moldova, un buget pentru pace înseamnă un buget care să ajute la protejarea valorilor la care ținem. Banii care sunt disponibili sunt la fel de importanți ca orice descurajare militară. Ei ne pot ajuta să dezvoltăm reziliența, să ne pregătim pentru aderarea la UE și să ne apere de cei care doresc să ne impună un mod de viață diferit - represiunea împotriva libertății democratice. 

,,Planul Marshall american” pentru Moldova și Ucraina

Trebuie să înțelegem că viteza este din ce în ce mai importantă. Ne aflăm într-o cursă contra cronometru, când ne confruntăm cu forțe cu o viziune întunecată pentru continentul nostru - o viziune căreia nu-i putem permite să prevaleze asupra aspirațiilor noastre pentru o Europă înfloritoare și unită. Pentru a ne transforma aspirațiile în realitate, vom avea nevoie de și mai mult sprijin din partea UE din următorul buget pe măsură ce ne pregătim pentru aderare. Așa cum Europa de Vest a primit un colac de salvare economic după cel de-al Doilea Război Mondial prin Planul Marshall american, Moldova și Ucraina au nevoie de un echivalent al acestui plan pentru secolul 21 din partea UE. Planul Marshall a fost conceput pentru a arăta unui continent epuizat că democrația și capitalismul erau o cale mai bună de a merge înainte decât orice cale oferită de comunism. Versiunea modernă de astăzi va trebui, de asemenea, să ofere speranțe similare celor dintre noi care ne muncesc pentru aderarea la UE”, a punctat președintele Republicii Moldova. 

Întrevederi cu mai mulți oficiali europeni 

Tot la Bruxelles, șeful statului vecin a avut o întrevedere cu Comisarul European pentru Buget și Resurse Umane, Johannes Hahn, care va întreprinde o vizită în data de 9 mai la Chișinău, dar și cu președintele Consiliului European, Charles Michel. 

,,Am discutat despre procesul de aderare a Moldovei la UE, despre securitatea regională și viziunea noastră comună pentru o Europă unită, stabilă și prosperă. Uniunea Europeană a fost și este o comunitate a păcii. Am evidențiat, de asemenea, importanța organizării cât mai rapide a primei Conferințe interguvernamentale între Republica Moldova și Uniunea Europeană, în vederea lansării oficiale a negocierilor de aderare”, a scris lidera de la Chișinău pe pagina sa de Facebook. 

Președintele Maia Sandu întreprinde în perioada 28-29 aprilie vizita la Bruxelles cu scopul de a participa la Conferința anuală privind bugetul UE. 

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite