Moldova e pregătită să se apere dacă Rusia o va ataca, spune Maia Sandu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a subliniat într-un interviu că Chișinăul își concentrează eforturile pe minimizarea riscului agresiunii ruse împotriva sa, dar că țara sa este pregătită să se apere în cazul unui astfel de scenariu, relatează European Pravda.

Maia Sandu FOTO FACEBOOK
Maia Sandu FOTO FACEBOOK

Întrebată dacă Moldova va opune rezistență într-un scenariu ipotetic în care Rusia ar invada Moldova, președintele a spus că țara ei va face totul pentru a preveni un conflict.

„Vom face totul pentru a preveni acest lucru, inclusiv planul nostru de integrare europeană. În primul rând, este un plan de asigurare a securității, deoarece UE este un proiect pentru pace", a declarat Sandu într-un interviu cu bloggerul rus Iuri Dud.

„Conform constituției, trebuie să facem totul pentru a păstra pacea și pentru a ne proteja cetățenii. Avem o armată. Avem un sector de apărare și facem investiții. Dar sperăm că acest război se va termina curând și vom putea investi în economie și în alte sectoare și nu vom fi într-o poziție în care să fim nevoiți să investim în apărare”, a adăugat președinta Republicii Moldova.

Rugată să răspundă la întrebarea inițială dacă Moldova va opune rezistență în cazul unei potențiale invazii ruse, Sandu a spus: „Cu siguranță ne vom apăra țara”.

Totodată, ea a negat zvonurile conform cărora Kievul s-ar fi oferit să ajute la rezolvarea prin forță a problemei regiunii separatiste Transnistria.

 Conform jurnaliștilor de la Politico, aproximativ 60% dintre moldoveni susțin acum legături mai strânse cu Occidentul. UE, formată din 27 de țări, reprezintă deja cel mai mare partener economic al țării, în timp ce sute de mii de moldoveni dețin deja cetățenia UE prin legături strânse de familie cu România, țara vecină.

Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, care speră la un nou mandat de cinci ani la Bruxelles, a făcut din Moldova – și pe Sandu, cu studii la Harvard – copiii de afiș pentru marșul blocului către est. Nu a trecut neobservat de Kremlin și aliații săi locali.  

Totodată, ei mai scriu despre soldații ruși care au o prezență vizibilă în Transnistria, o enclavă de vorbitori de limbă rusă care s-a desprins neoficial de Moldova la sfârșitul Războiului Rece. În Găgăuzia, o regiune autonomă din sudul țării, politicieni pro-Moscova l-au curtat pe președintele Vladimir Putin, care a promis că va proteja provincia rebelă a Moldovei.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite