Provocări rusești în Transnistria

0
Publicat:

Forțele ruse de menținere a păcii au desfășurat un alt exercițiu de antrenament neanunțat în republica separatistă moldovenească, susținută de Rusia, Transnistria.

Militari ruși în Transnistria. Foto: Arhiva Adevărul
Militari ruși în Transnistria. Foto: Arhiva Adevărul

Exercițiul militar al forțelor ruse din Transnistria este menit probabil să creeze neliniște în societatea moldovenească și să crească tensiunea în relația deja tensionată dintre Chișinău și Tiraspol.

Biroul de Reintegrare al Republicii Moldova a relatat la 23 aprilie că forțele ruse de menținere a păcii au încălcat protocoalele Comisiei mixte de control (JCC) ale Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE) prin desfășurarea de exerciții de antrenament pentru „respingerea atacurilor asupra pozițiilor forțelor de menținere a păcii” în apropierea a patru așezări, în Transnistria la 23 aprilie, fără a încerca în vreun fel coordonarea cu autoritățile moldovenești.

Autoritățile moldovenești au numit incidentul o „provocare” și o încălcare a actelor fondatoare ale misiunii de menținere a păcii și au declarat că incidentul va fi discutat la următoarea ședință a CCC.

Ministrul de Externe transnistrean” Vitali Ignatiev a susținut la 25 aprilie că exercițiile de menținere a păcii sunt „justificate” și „necesare” pentru a asigura pregătirea de luptă a unităților ruse de menținere a păcii.

Autoritățile moldovenești au îndemnat anterior JCC să efectueze o investigație cu privire la utilizarea de către forțele de menținere a păcii rusești a dronelor și armelor nedezvăluite în timpul unui exercițiu de antrenament din decembrie 2023, o altă încălcare a protocoalelor JCC.

ISW continuă să evaluezecă este foarte probabil ca Kremlinul să fie angajat în operațiuni hibride în Moldova și că intenționează să folosească actori pro-ruși din Găgăuzia și Transnistria pentru a destabiliza și degrada democrația moldovenească și, în cele din urmă, pentru a împiedica aderarea Moldovei la UE.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite