Un obiect imens, descoperit sub scoarţa Lunii

Un obiect imens, descoperit sub scoarţa Lunii

FOTO Mediafax/ Hepta/ Anadolu Agency/ Ali Ihsan Ozturk

O echipă de astronomi au găsit un obiect de mari dimensiuni sub scoaraţa Lunii, care s-ar afla acolo de miliarde de ani, scrie CNN.

Ştiri pe aceeaşi temă

Luna, „prietenul cel mai bun“ al Pământului, este un loc în care se găsesc cele mai multe cratere din întregul nostru Sistem Solar. Unul dintre ele este cauzat de un obiect imens, care datează de miliarde de ani, relatează CNN, citat de digi24.ro.

Potrivit unei cercetări publicate recent în jurnalul „Geophysical Research Letter”, polul sud al Lunii, Bazinul Aitken, ascunde un obiect cu o masă estimată de 2.177.243.200.061.253.000 kilograme.

„Imaginaţi-vă că luaţi o bucată de metal de cinci ori mai mare decât insula principală a Hawaii şi că aţi îngropa-o în pământ. Cam la aceste dimensiuni se află obiectul pe care l-am detectat“, spune astronomul Peter B. James.

El şi colegii săi de la Baylor au ajuns la această concluzie după ce au folosit mai multe seturi de date colectate de la aparatele spaţiale care măsoară graviaţia din jurul Lunii şi le compară cu hărţile şi imaginile suprafeţei selenare.

În opinia lui James, este vorba de un metal sudat în mantaua Lunii după un impact al unui asteroid care a cauzat şi craterul, în urmă cu 4 miliarde de ani. Dacă e adevărat, obiectul ar putea fi „o maşină a timpului“ şi o „mină de aurׅ pentru cercetătorii care studiază istoria Universului. Metalul respectiv, suprafaţa din jurul său şi craterul pe care l-a cauzat ar putea să ne spună multe lucruri în legătură cu felul în care s-a petrecut impactul şi cum arăta Sistemul Solar atunci când acesta a avut loc, notează CNN.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: