Cercetătorii bulgari au identificat o bacterie care îmbolnăveşte peştii din Marea Neagră

Cercetătorii bulgari au identificat o bacterie care îmbolnăveşte peştii din Marea Neagră

Bacteria Pseudomonas aeruginosa în mediu de cultură FOTO SHUTTERSTOCK

Un studiu realizat de cercetătorii bulgari a identificat o bacterie patogenă care poate provoca diverse boli la peşti, dar şi la oameni, putând duce la tumori şi hemoragii interne, potrivit Hotnews care citează ziarul Monitor.

Ştiri pe aceeaşi temă

Violin Raikov de la Institutul de Oceanologie al Academiei Bulgare de Ştiinţe, a explicat că este vorba de Pseudomonas dar că rezultatele studiului sunt preliminare şi urmează a fi analizate în perioada următoare.
 
„Acestea sunt stări de boală. Este prea devreme pentru a trage concluzii mai serioase, probabil că bacteria este în simbioză cu unele specii, dar acest lucru înseamnă că este nevoie de un tratament termic mai serios la peşti înainte de consum, pentru a preveni pătrunderea acestor microorganisme în corpul uman”, a spus cercetătorul bulgar.
 
Potrivit oamenilor de ştiinţă, aspectul interesant al noului studiu este că s-au găsit diferite bacterii la midii şi peşti, dar sunt de acelaşi gen. Acest lucru indică faptul că există o preferinţă a diferitelor specii faţă de microorganisme specifice.
 
Bacteria Pseudomonas este de mai multe tipuri - cel puţin 7-8.
 
Studiul face parte dintr-un program de colectare a datelor şi scopul său este să identifice mai multe tipuri de factori de stres pentru organisme. În cadrul proiectului au fost studiate 7 specii industriale.
 
„Avem doar date preliminare, încă nu le-am analizat, dar e nevoie de timp. Stresul oxidativ afectează cu siguranţă dezvoltarea organismelor. Există diferite niveluri de enzime în diferite părţi ale straturilor de suprafaţă din mare. Dar toate aceste tipuri de stres acţionează asupra proceselor împreună, nu separat”, a explicat conf. univ. Raikov.
 
Oamenii de ştiinţă nu au constatat o scădere a populaţiei de peşti. S-a făcut un studiu legat de dimensiunea ochiurilor uneltelor de pescuit la pescuitul de barbun, iar în prezent se discută creşterea acestora, pentru a nu reduce resursa. "Doar în Bulgaria este de 8 cm, iar în Turcia este de 13 cm.
 
Potrivit acestuia, în acest moment există o exploatare raţională doar la şprot, toate celelalte specii se află într-o stare de supraexploatare.
 
Unele dintre speciile pe cale de dispariţie în Bulgaria sunt delfinii şi rechinii.
 
 „Nu aş spune că sunt ucişi în Marea Neagră. Ei migrează departe, stagnează acolo unde sunt peşti. Cu toate acestea, problema cu rechinii este destul de gravă, deoarece nu numai în Marea Neagră, ci peste tot au un comportament special. Sunt singuratici, vânează necoordonat. Se adună numai în timpul reproducerii. Atunci sunt vulnerabili, deoarece pescarii îi pot prinde pe toţi dintr-o dată".
 
Anul trecut, oamenii de ştiinţă au studiat întreaga coastă bulgară - de la Durankulak la Ţarevo, la diferite adâncimi - de la 15 la 100 de metri, unde sunt concentrate resursele, fiind descoperite 17 specii de peşti în Marea Neagră, la o adâncime cuprinsă între 15-30 de metri, potrivit Hotnews.
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările