Fotbalul daunează grav sănătăţii: Ce au descoperit cercetătorii Universităţii din Glasgow despre sportul-rege

0
Publicat:
Ultima actualizare:
După ce a suferit o accidentare gravă la cap, Chivu (stânga) a jucat cu o cască pentru restul carierei
După ce a suferit o accidentare gravă la cap, Chivu (stânga) a jucat cu o cască pentru restul carierei

Cel mai iubit sport din lume implică şi anumite riscuri pentru cei care îl practică, în mod frecvent. Şi nu ne referim doar la pericolul unor accidentări, care apar, inevitabil, după contactele fizice de pe teren.

Fotbalul e cel mai frumos joc, în viziunea majorităţii, însă, din păcate, uneori, furnizează şi evenimente tragice. 

În ultimii ani, au fost multe cazuri în care jucătorii unor echipe - Ekeng de la Dinamo, de pildă - au decedat chiar pe gazon din cauza unor probleme cardiace care n-au fost depistate la controale. Inclusiv danezul Christian Eriksen a fost aproape de o tragedie din acest motiv, la Euro 2020.

În alte situaţii, am avut jucători care au rămas în scaune cu rotile, după accidente teribile. Aici, din păcate, exemplul Mihăiţă Neşu e unul extrem de dureros care a lovit chiar fotbalul românesc.

Acum, cercetătorii Universităţii din Glasgow au publicat un studiu din care reiese că fotbalul creşte riscul de demenţă! Explicaţia? Lovirea mingii cu capul, în mod repetat, poate cauza probleme neurologice pe termen lung. Şi fundaşii sunt cei mai expuşi, deoarece, resping multe centrări cu capul, de-a lungul unui meci. În schimb, portarii, care foarte rar intervin cu capul, sunt feriţi de riscurile la care sunt expuşi colegii lor de echipă.

Studiul despre care a scris „The Guardian“ a prezentat o concluzie alarmantă: riscul decesului din cauza demenţei, în cazul foştilor jucători profesionişti creşte de trei ori, comparativ cu oamenii de rând!

Chivu

Aşa a arătat Cristi Chivu, după accidentarea suferită la cap, pe când juca la Inter Milano.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite