Bulgaria. Cum să alegi premier cu ajutorul algoritmilor Facebook

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Slavi Trifonov, novice în politică, nu doreşte să-şi asume el însuşi conducerea guvernului
Slavi Trifonov, novice în politică, nu doreşte să-şi asume el însuşi conducerea guvernului

Showman-ul de televiziune şi lider al partidului „Există un astfel de popor“,  Slavi Trifonov îşi încearcă norocul politic făcând tot posibilul să treacă prin Parlament un guvern minoritar. Numele candidaţilor la postul de prim ministru au fost schimbate peste noapte în funcţie de algoritmii Facebook, iar liderii partidelor de la care se aşteaptă sprijin parlamentar au fost excluşi din acest proces.

Showman-ul de televiziune şi lider al ITN Slavi Trifonov îşi încearcă norocul politic refuzând, cu numai 65 din totalul de 240 de deputaţi, nu numai coalizarea cu partidele zise ale protestului anti-Borisov şi cu PSB (GERB şi partidul turc sunt exluse din plecare) dar şi semnarea unor documente de colaborare parlamentară. Trifonov a dezvăluit numele candidatului său la postul de prim ministru – omul de afaceri Plamen Nikolov, abia la ceremonia înmânării mandatului. Numele miniştrilor vor fi cunoscute de către partidele de care depinde soarta guvernului în următoarele zile în cadrul unor consultări.

 Lista guvernului însă va rămâne neschimbată chiar dacă celelalte trei partide care trebui să voteze guvernul nu sunt de acord cu unii candidaţi. În aceste condiţii o reacţie pozitivă la adresa ITN a venit numai din partea socialiştilor - cu 36 de deputaţi dar şi ei au cerut garanţii în scris pentru politica guvernului. Preşedinta partidului Kornelia Ninova a văzut o coincidenţă de 90% între priorităţile ambelor formaţiuni. Votul de investire a guvernului pe mandatul partidului ITN (Există un astfel de popor) va avea loc cel mai probabil în cursul săptămânii. Un posibil eşec va avea drept rezultat noi alegeri anticipate, cel mai probabil concomitent cu cele prezidenţiale.

Trifonov, mână de fier

Bulgaria democrată şi coaliţia INI care au împreună 47 de voturi văd însă o asemănare îngrijorătoare între concentrare de putere în mâinile showman-ului Trifonov şi cea din perioada guvernării lui Boiko Borisov. Cele mai importante decizii sunt luate de Trifonov şi de căţiva angajaţi ai săi - scenarişti din „Show-ul lui Slavi” care au devenit între timp vicepreşedinţi ai ITN. Numele candidaţilor la postul de prim ministru au fost schimbate peste noapte în funcţie de algoritmii Facebook iar liderii partidelor de la care se aşteaptă sprijin parlamentar, au fost excluşi din acest proces, informeaz[ europa libera.

Risc de noi alegeri anticipate

Co-preşedintele Bulgariei democrate, unul din partidele „de protest”, Hristo Ivanov a avertizat că partidul nu se teme de noi alegeri anticipate. Maria Capon din INI, o altă alianţă născută din protestele anti-Borisov, a mers mai departe avertizând că mult mai scumpe pentru ţara decât anticipatele vor putea fi deciziile unui guvern incompetent. Cele două partide ca şi socialiştii cer drept garanţie semnarea unor acorduri legate de programul de guvernare. Fostul premier Boris Borisov este entuziasmat de haosul din tabăra fostei opoziţii şi a promis că cei 63 de deputaţi ai partidului său GERB vor părăsi sala Parlamentului la votul de investire, reducând în acest mod numărul voturilor cu care va putea fi instalat guvernul ITN. Totodată, l-a îndemnat pe Trifonov să premia funcţia de premier şi responsabilitatea pentru viitorul guvern. 

Slavi Trifonov, novice în politică, nu doreşte să-şi asume el însuşi conducerea guvernului. Partidul său doreşte să formeze un guvern minoritar şi încearcă să obţină susţinerea unei majorităţi a deputaţilor în parlament în jurul unui program de interes general. El apurtat  negocieri cu toate formaţiunile de opoziţie, în afară de GERB a lui Borisov. Totuşi, în ultimele zile tensiunile au reapărut. Două formaţiuni anticorupţie şi-au exprimat deschis temerea că Trifonov protejează fără să spună interesele unui mic partid al minorităţii turce. Acuzată de controlul parchetului pentru a proteja oligarhia, această formaţiune, MDL, a fost foarte influentă în trecută datorită sistemului proporţional: susţinerea sa era indispensabilă celor mai multe guverne după căderea comunismului. ITP a fost deja obligată să retragă, în urma protestelor, un candidat la postul de premier care participase la guvern susţinut de MDL.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite