NASA: Linux este mai bun pentru Staţia Spaţială Internaţională decât Windows

NASA: Linux este mai bun pentru Staţia Spaţială Internaţională decât Windows

Windows a pierdut în dauna Linux. FOTO Reuters

Staţia Spaţială Internaţională îşi va trece computerele pe sistem de operare Linux, renunţând astfel la învechitul Windows XP.

Ştiri pe aceeaşi temă

United Space Alliance administrează computerele de la bordul Staţiei Spaţiale Internaţionale şi a decis, împreună cu NASA, să le treacă pe Linux, scrie Extreme Tech. „Am transferat anumite funcţii de pe Windows pe Linux pentru că aveam nevoie de un sistem de operare stabil şi de încredere“ este argumentul adus de cercetători. 

Este vorba, în primul rând, de laptopuri care vor trece la Debian 6 de la Windows XP. La bordul SSI mai sunt computere pe Linux care rulează diverse alte distribuţii, cum ar fi RedHat sau Scientific Linux. După această nouă tranziţie, Staţia Spaţială Internaţională va fi lipsită de vreun computer care să ruleze Windows. Decizia este susţinută, în parte, şi de faptul că versiunea de Windows era XP, una destul de vulnerabilă la viruşi.

Astronauţii vor avea nevoie de un antrenament pentru a face tranziţia, iar de acest lucru se vor ocupa cei de la Linux Foundation. Astfel, SSI se alătură altor centre ştiinţifice care folosesc Linux, cum ar fi Large Hadron Collider din Geneva sau staţiile de la sol ale NASA sau SpaceX. Această din urmă organizaţie se ocupă cu zborurile spaţiale private.

Principalul avantaj al Linux în aceste centre este flexibilitatea acestui ecosistem. Flexibilitatea şi caracterul open source, ceea ce înseamnă că la o problemă pot fi găsite soluţii chiar în afara organizaţiei.

Vrem să discutăm cu voi. Vizitaţi-ne şi pe pagina de Facebook Tech Adevărul.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările