Cum funcţionează ClusterDuck, sistemul de Wi-Fi pentru situaţii de urgenţă, dezvoltat în SUA

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Captura via YouTube
Captura via YouTube

Clusterduck este un nou concept, dezvoltat în Statele Unite, realizat pentru a crea o reţea Wi-Fi de urgenţă în zone afectate de catastrofe.

Sistemul foloseşte dispozitive din cauciuc, durabile şi rezistente la apă care, odată lansate într-o anumită zonă afectată de un dezastru, creează o reţea la care victimele se pot conecta, iar cu ajutorul software-ului denumit ”Papa Duck”, care arată locaţia acestora, pot fi ulterior găsite. Numele ”ClusterDuck” provine de la răţuştele de cauciuc, cu care dispozitivele au o asemănare vagă.

Proiectul este finanţat de compania americană IBM, care a oferit 200.000 de dolari echipei care dezvoltă ClusterDuck, denumită Project Owl .

”Nu trebuie să creem constant tehnologie militară sau foarte pretenţioasă; o parte din ceea ce face o soluţie să fie profundă este reprezentată de simplitate şi creativitate” a spus co-fondatorul Project Owl, Brian Knouse, într-un interviu acordat Bloomberg. ”Sper să fim capabili de a crea reţele de internet funcţionale într-un mod rapid şi la un cost redus” a completat el.

În martie, Project Owl a testat sistemul ClusterDuck în zonele din Puerto Rico care au fost cele mai afecatate de uraganul Maria din 2017. Dispozitivele au fost lăsate în copaci, pe maşini, pe dune de nisip sau în baloane, creând astfel o reţea de aproape 2,6 km².

Urmează un nou test în Houston, un oraş care a fost devastat de fenomene extreme  în ultimii ani. Project Owl speră ca sistemul să fie operaţional la timp pentru sezonul uraganelor de pe coasta de est a SUA, care va începe în această vară.

Tehnologie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite