Un reputat imunolog francez îşi caută rădăcinile în România

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Alain Sobel, în vizită în cimitirul evreiesc FOTO Daniel Stejeran
Alain Sobel, în vizită în cimitirul evreiesc FOTO Daniel Stejeran

A aflat despre România de la tatăl său, un medic parizian care a emigrat în Franţa în 1921. Acum a venit să vadă cu propriii ochi aceste locuri, dar, mai ales, să afle, din registrele de stare civilă, cine i-au fost strămoşii.

Este povestea profesorului Alain Sobel, preşedintele Clinicii de Imunologie din Paris, aflat, zilele acestea, pentru a treia oară în Sălaj, în încercarea de a-şi găsi rădăcinile româneşti. Îl ajută Daniel Stejeran, directorului Muzeului Holocaustului din Transilvania de Nord, care ne spune că prima oară imunologul a venit aici în 2007. S-a întors în mai, anul acesta, iar acum a revenit, şi mai hotărât să afle cât mai multe despre strămoşii lui din România.


Stejeran spune că demersul lui Alain Sobel are la bază faptul că el provine dintr-o familie de evrei. "În iudaism, există un comandament: rădăcinile să nu fie uitate niciodată", explică el. Iar cum rădăcinile sale se aflau la mii de kilometri distanţă, el s-a decis, acum, să vină să le caute. "Este incredibil cât de multe date am reuşit să găsim - certificate de naştere, de căsătorie, de deces ale bunicilor, ale străbunicilor. Domnul Sobel a reuşit să îşi completeze arborele genealogic din partea tatălui. Urmează, acum, să facă acelaşi lucru în Ungaria, de unde provine mama sa", completează directorul Muzeului Holocaustului.

sobel
sobel

Sobel a fost primit de primarul Şimleului, Septimiu Ţurcaş


Tatăl său, jibouan la origine


Potrivit lui Daniel Stejeran, tatăl lui Alain Sobel provenea dintr-o familie numeroasă de evrei maghiari, Szobel, din Jibou. În 1921, acesta a emigrat în Franţa, unde a avut inspiraţia ca, înaintea izbucnirii celui de-al doilea război mondial, să-şi schimbe numele în Sobel, ceea ce l-a salvat de la moarte în timpul Holocaustului.


Nu aceeaşi şansă au avut-o părinţii săi, bunicii lui Alain, care au fost deportaţi din Jibou în ghetoul de la Cehei, iar de acolo în lagărul de la Auschwitz, unde au pierit amândoi.


Alain Sobel nu este singurul evreu cu rădăcini sălăjene care a cunoscut faima peste hotare. Este de notorietate exemplul lui Joe Pasternak, legenda de la Hollywood, care a emigrat din Şimleu Silvaniei tot în 1921, însă acesta a ales ca şi destinaţie SUA.

Citeşte şi FOTO Românul care a marcat istoria Hollywood-ului: a salvat de la faliment Universal Picture, a făcut filme cu Elvis Presley şi a resuscitat cariera actriţei Marlene Dietrich

FOTO Cum erau umiliţi evreii în ghetoul de la Cehei: poze cu ei făcându-şi nevoile, lipite în vitrinele magazinelor

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite