Articol publicitar

Uleiul care dă un plus de savoare meselor românilor: uleiul extravirgin de floarea-soarelui, filieră Auchan

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Povestea uleiului ecologic de floarea-soarelui, filieră Auchan, și a unui business exclusiv ecologic, explicată de Dacian Badea, Președintele Consiliului de Administrație Fermele Ecologice Silvania Cooperativă Agricolă, producător și procesator de ulei ecologic de floarea-soarelui extravirgin.

Filiera Auchan Header jpg

Filieră Auchan din anul 2023, uleiul ecologic de floarea-soarelui a obținut, în același an, premiul ,,Gustul Ales” în cadrul concursului ,,Ora de Bun Gust”, organizat de Ro.aliment, competiția celor mai gustoase produse alimentare realizate în România*. Principalele calități care fac remarcabil acest ulei sunt gustul natural, intens și proprietățile nutritive; uleiul bio este produs din semințe românești obținute exclusiv din agricultura ecologică, în lanț agroalimentar integrat, prin presare la rece (nerafinat). Datorită acestor calități a devenit filieră Auchan.

În ultimii ani, Auchan a construit alături de producătorii și fermierii români parteneriate durabile și de încredere,  proiecte pe termen lung, prin care retailerul obține produse cu trasabilitate controlată, de la sămânță până la raft. Sub eticheta ,,Cultivăm ce e mai bun!”, Auchan a dezvoltat până în prezent 86 de filiere de produse românești, în diverse categorii alimentare: legume și fructe, carmangerie, băcănie, ouă, pește, lactate, unele dintre acestea bio, vizând 100 până la finalul anului.

Aceste filiere sunt dezvoltate alături de fermieri și agricultori care cultivă fructe și legume sau care cresc animale, cu respect față de mediu, oameni și animale, în conformitate cu etica și viziunea companiei: ,,Mâncăm mai sănătos & trăim mai bine, protejând planeta”. Unul dintre partenerii de filieră Auchan este grupul de Ferme Ecologice Silvania Cooperativă Agricolă - Silvania Bio, din județul Sălaj, din care face parte ferma Tera Moiad care produce uleiul ecologic de filieră Auchan.

,,Filierele Auchan arată respectul Auchan pentru producătorul român, pentru fiecare român care muncește în țara lui și pentru România”, Dacian Badea

Larisa Dragne, Șef  Produs Stagiar Băcănie & Băuturi Marcă Proprie Auchan, vorbește despre alegerea acestui ulei ca produs de filieră care îndeplinește standardele de calitate Auchan:  

,,Am dorit să le aducem clienților un ulei de înaltă calitate, autentic, cu gust pur de semințe de floarea-soarelui. Acest ulei obținut din presarea la rece a semințelor cultivate în România, obținute exclusiv din agricultura ecologică, într-un lanț agroalimentar integrat, cu trasabilitate controlată, de la furcă la furculiță, așadar, îndeplinește standardele noastre de calitate.

Cu pasiune și multă muncă, începând din anul 2007 cu câteva hectare de teren, furnizorul a reușit, crescând an de an, să înființeze o formă asociativă - Fermele Ecologice Silvania Cooperativă Agricolă (FES). Îl felicităm pentru rezultate și pentru munca depusă”, precizează Larisa Dragne.

La rândul său, reprezentantul FES, Dacian Badea, apreciază preocuparea Auchan pentru alimentația sănătoasă, sprijinul oferit producătorilor români și, per ansamblu, respectul pentru toți românii prin programul de filiere și produsele pe care le pune la raft.

,,Prin filierele Auchan, acest lanț de supermarketuri reușește să-și arate latura delicată, atentă și sensibilă. Aduce și în piața românească produse alese cu grijă, pentru care se străduiește în mod autentic să cunoască producătorul și ce îl mână pe acesta în lupta de a le obține; reușește să arate onest proveniența și trasabilitatea produsului. Mai mult, filierele Auchan arată respectul Auchan pentru producătorul român și pentru fiecare român care muncește în țara lui, precum și pentru România deoarece toate aceste produse de filieră sunt produse de afaceri românești, multe dintre ele profitând de o șansă unică de a accede la raft și a avea o vizibilitate națională.

Un alt produs de filieră este uleiul de rapiță, de la aceleași Ferme Ecologice Silvania. De altfel, Grupul din țara Silvaniei este un partener de încredere Auchan România, retailerul dezvoltând împreună cu acesta încă o filieră de carne de vită bio și o filieră de lactate bio - brânză proaspătă, smântână și unt.

Auchan jpg

Eco, de la fermă la furculiță, pentru o lume mai bună și mai sănătoasă. Perspectiva ecologică și sustenabilitatea 

Dacian Badea ne povestește cum a apărut și cum a evoluat compania, ce presupune agricultura ecologică, cum se obține uleiul de floarea-soarelui și care sunt calitățile lui. Ne întoarcem în urmă cu 17 ani, când acesta începea o mică afacere în domeniul agricol împreună cu asociatul său, Sorin Terheș. Dacian Badea a urmat anterior studii economice la Universitatea Babeș Bolyai din Cluj, un MBA la University of Southampton și s-a implicat în afacerile familiei sale.

Dorința de a contribui la o alimentație sănătoasă și pasiunea pentru agricultura ecologică - lucruri care se simt și din felul în care ne vorbește interlocutorul nostru - și, implicit, spiritul antreprenorial, au făcut ca această afacere să ia avânt și să crească frumos.

,,Compania Silvania Bio s-a înființat în anul 2007 din dorința de a crea o lume mai bună si mai sănătoasă prin alimente bio, obținute într-un lanț agroalimentar integrat exclusiv ecologic, de la fermă la furculiță. Ne dorim să luptăm pentru o astfel de lume, oferind doar produse bio obținute în cea jmai mare parte de la pământurile pe care noi le lucram și de la animalele pe care noi le îngrijim. Valorile noastre sunt: onestitate, transparență și atenție pentru sănătatea clienților și a mediului înconjurător”, precizează  interlocutorul nostru.

Între timp, a fost fondată și cooperativa împreună cu alți fermieri. De la ,,câteva petece de pământ” și câteva văcuțe cu care a început inițial, grupul a ajuns la cifre de ordinul miilor: peste 2.200 de hectare cultivate ecologic, peste 2.000 de vaci și o cifră de afaceri totală de 59 milioane de lei (cooperativa și membrii fondatori). 

Azi, Fermele Ecologice Silvania reprezintă o afacere amplă, fiind cel mai mare producător de lactate ecologice din România, procesator de lactate, producător și procesator de carne de vită ecologică, producător și procesator de ulei ecologic. Vorbim, iată, despre un business cu domenii de activitate strâns legate între ele, cu o evoluție impresionantă. Întreaga producție se desfașoară și azi, în satele copilăriei asociaților, pe o rază de 30 km.

Dacian Badea subliniază că, încă de la început, asociații și-au dorit să se îndrepte spre agricultura ecologică, conversia producându-se din primii ani, cu prima companie Farm Ecolac, ferma de lapte ecologic. Grupul este pionier al producției de lapte ecologic în România și primul lanț agroalimentar integrat exclusiv ecologic.

 ,,Perspectiva ecologică înseamnă să cultivăm, să creștem animale și să procesăm produsele noastre în mod sustenabil, evitând substanțe chimice și adoptând practici respectuoase cu mediul. Produsele eco sunt caracterizate de certificări ce atestă originea și procesarea conform standardelor ecologice”, explică antreprenorul.

Ulei eco Bio jpeg

Uleiul bio: procesul de producție și motive pentru care să îl alegem

Procesarea uleiului bio a derivat dintr-o necesitate: pentru a obține lapte bio, era nevoie de hrană de calitate tot bio pentru văcuțe, așa că asociații au cumpărat o presă pentru ulei bio presat la rece. Astfel, obțineau, șroturi bio pentru hrana animalelor, și iată, acest ulei  ecologic deosebit. După stoarcerea semințelor făcută la prima și singura trecere a acestora prin presă, uleiul este filtrat simplu doar printr-un filtru de hârtie și lăsat la decantat. Rezultă un ulei high oleic cu un conținut de 85% acizi grași Omega 9 (grăsimi bune pentru sănătate), mai ridicat față de alte uleiuri.

Prin presarea la rece, uleiul păstrează calitățile nutritive ale semințelor și are un gust natural, mai intens; această modalitate de presare nu implică substanțe chimice.       

  ,,Practic, este un FRESH de floarea- soarelui. Gustul este unul puternic de semințe  de floarea-soarelui și, de cele mai multe ori, îl iubești de la prima degustare. Gustul uleiurilor noastre este gustul normal al uleiurilor BIO adevărate”, se mândrește Dacian Badea.

Fermele Ecologice Silvania și Auchan România recomandă folosirea uleiului de floarea-soarelui crud în salate și în mâncăruri proaspete.

,,Gustul autentic și beneficiile nutriționale fac din acest ulei o alegere excelentă pentru cei care caută să îmbunătățească calitatea alimentației lor și să contribuie la un mediu mai curat”, scrie site-ul Silvania Bio.

Ulei Eco Auchan jpeg

Prezent la Gala Premiilor  ,,Gustul Ales”, Dacian Badea a vorbit despre uleiul produs la Silvania Bio și a subliniat importanța filerelor Auchan și colaborarea cu retailerul.

,,Gustul ales este ca și bunul simț, mai rezervat, mai discret. Așa sunt și produsele noastre: fără conservanți, fără coloranți, fără potențiatori de arome. Așa încercăm să facem produsele, nu compunând rețetele cu multe ingrediente, ci lăsându-le cât mai simple, cât mai naturale și, în acest fel, gustul să se dezvăluie  ca un firesc și ca o revelație a normalității (…) Meritele noastre le împărțim cu Auchan România care a crezut mai întâi în noi, în misiunea și viziunea noastră de a crea alimente sănătoase de la sămânța din brazdă până la produsul de pe raft și mai apoi în acest produs minunat dintr-o floare de soare care este un simbol. Este mijlocul tricolorului nostru, este mereu cu fruntea sus îndreptată spre soare”, a spus Dacian Badea.

,,Am avut onoarea de a acorda premii speciale pentru două dintre produsele pe care Auchan Retail România le-a înscris la Gustul Ales organizat de Ro.aliment! Felicitări pentru selecție, pentru grija față de producătorii mici și față de cumpărători!”, ne-a declarat Gabriela Berechet, Jurat ,,Gustul Ales”, doctor-inginer, specialist gastrotehnică și tehnologii alimentare.

Gustul Ales jpg

Dacian Badea, Gabriela Berechet, Ana-Maria Deaconescu, Coordonator Marcă Proprie & Filiere Auchan, Mihaela Barbuș, Sef produs Ultrafresh - Meat & Fish Auchan, la Gala de Premiere ,,Gustul Ales”.  

Acest articol face parte dintr-un demers editorial prin care Auchan România prezintă publicului larg poveștile din spatele filierelor Auchan.

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite