Semnal de alarmă în urma campaniei „Nu am făcut destul“. Peste 16% dintre femeile examinate prezintă suspiciuni de cancer de sân

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Peste 16 la sută dintre femeile care au fost testate în cadrul campaniei "Nu am făcut destul" au fost depistate cu problema la sân şi sfătuite să facă investigaţii amănunţite.

Campania "Nu am făcut destul" derulată în două comune din judeţul Sălaj de către Federaţia Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer, în parteneriat cu Asociaţia Pacienţilor Cronici din România, a evidenţiat încă o dată importanţa screeningului pentru cancerul la sân. În total, 179 de femei din Nuşfalău şi Crişeni au beneficiat de controale gratuite pentru depistarea cancerului la sân, în peste 16% din cazuri fiind depistate diferite probleme.
Potrivit organizatorilor, la Nuşfalău au fost testate 95 de persoane, dintre care 17 femei au prezentat suspiciuni în urma ecografiei mamare şi au primit recomandare către mamografie. La Crişeni au fost 84 de persoane la analize, iar 12 femei au primit recomandare către mamografie.

Ediţia din acest an a campaniei "Nu am făcut destul" s-a desfăşurat în cinci judeţe din Ardeal şi a presupus testarea gratuită pentru depistarea cancerului la sân în rândul femeilor din mediul rural.

Anul trecut, în cadrul campaniei care s-a desfăşurat în cinci judeţe din Moldova, medicii au descoperit că 1 femeie din 7 se confruntă cu o problemă la nivelul sânilor, însă refuză să meargă la medic de frică sau ruşine. De asemenea, 4 din 5 femei nu făcuseră niciodată un control medical la sâni.

“Cancerul descoperit în fază incipientă, este tratabil. Costurile tratamentelor scad, iar şansele de supravieţuire cresc. Peste 15 la sută dintre femeile care au fost testate anul trecut au prezentat anormalităţi la sâni şi au necesitat un control de specialitate. Mai grav, aproape 50% dintre acestea aveau formaţiuni de natură canceroasă şi au fost trimise la medicul specialist”, spune Cezar Irimia, preşedintele Federaţiei Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer.

Citiţi şi:

Cauzele apariţiei hipertensiunii arteriale. Cum ne putem proteja de boala numită „ucigaşul tăcut“

Testări gratuite pentru depistarea cancerului de sân. „Descoperit în fază incipientă este tratabil“

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite