Cauzele apariţiei hipertensiunii arteriale. Cum ne putem proteja de boala numită „ucigaşul tăcut“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Hipertensiunea arterială este una dintre cele mai comune probleme de sănătate, Organizaţia Mondială a Sănătăţii susţinând că un adult din trei se confruntă cu această afecţiune.

Hipertensiunea arterială este o boală cronică în care pacientul înregistreză valori crescute ale presiunii arteriale. Întrucât afecţiunea nu are simptome specifice, însă produce cele mai multe decese la nivel mondial, ea mai este numită "ucigaşul tăcut". Există însă, situaţii, în care pot apărea manifestări precum durerile de cap, respiraţie greoaie, durere toracică, palpitaţii ori sângerări nazale, precizează dr. Ligia Marincaş, directorul Direcţiei de Sănătate Publică Sălaj.

Conform recomandărilor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, tensiunea arterială normală la adult este de 120 mmHG, când inima se contractă (presiunea sistolică), respectiv 80 mmHg, când inima se relaxează (presiunea diastolică). Când tensiunea arterială sistolică este superioară sau egală cu 140 mmHg şi/sau tensiunea arterială diastolică este superioară sau egală cu 90 mmHg, se consideră că pacientul are tensiunea ridicată.
Boala poate fi prevenită printr-un control al factorilor de risc. Diabetul zaharat, comportamentele nesănătoase, fumatul, consumul excesiv de alcool, dieta dezechilibrată, hiperlipidemiile, lipsa activităţilor fizice ori stresul cresc şansa dezvoltării hipertensiunii arteriale.

După cum susţine reprezentantul DSP Sălaj, obiectivul principal de tratament îl reprezintă reducerea maximă a riscului cardiovascular total de morbiditate şi mortalitate pe termen lung. Pentru aceasta este necesar tratamentul tuturor factorilor de risc reversibili identificaţi. "Corectarea stilului de viaţă ar trebui instituită de câte ori este posibil la toţi pacienţii, pentru a reduce tensiunea arterială şi a controla alţi factori de risc şi condiţiile clinice asociate.

Modificările condiţiilor de viaţă larg acceptate ca fiind eficiente în reducerea tensiunii arteriale sau a riscului cardiovascular sunt: încetarea fumatului; scăderea în greutate; scăderea aportului excesiv de alcool; exerciţii fizice; reducerea aportului de sare; şi creşterea consumului de fructe şi legume, precum şi evitarea ingestiei de grăsimi saturate", precizează dr. Marincaş, care subliniază că hipertensiunea poate fi depistată în urma unui control la cabinetul medicului de familie, pentru a-şi măsura corect tensiunea arterială.

Mai puteţi citi:

Cât de periculoasă este rubeola pentru fătul nenăscut: „Poate provoca moartea sau defecte congenitale“

Tuberculoza, o boală care poate ucide. Simptomele care trebuie să te trimită la medic

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite