Reciclare cu premii. Cum pot să scapi de deşeurile electrice şi electronice care îţi pun în pericol sănătatea

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cetăţenii care vor să se debaraseze de deşeurile electrice şi electrocasnice o pot face gratuit, în 29 şi 30 septembrie, în cadrul unei acţiuni organizate de către Primăria Zalău şi Serviciul Local de Colectare Sălaj.

"Tu ştii ce face televizorul tău vechi? Adună praf şi elimină plumb! Dacă praful nu te sperie, expunerea la plumb este un pericol real! Protejează-ţi sănătatea şi mediul în care trăieşti! Participă la acţiunea de colectare a deşeurilor electrice şi electronice din Zalău", este invitaţia lansată cetăţenilor de către reprezentanţii municipalităţii.
Acţiunea, care are şi un caracter educativ cu privire la importanţa colectării aparatelor electrice vechi sau stricare, se va desfăşura în 29 şi 30 septembrie şi este susţinută de Asociaţia Română pentru Reciclare – RoRec.

Cum colectăm DEEE?

În zilele de 29 şi 30 septembrie 2017, cetăţenii din Zalău au ocazia să scape corect de deşeurile de echipamente electrice şi electronice, trimiţându-le la reciclare. Iată cum va decurge programul acţiunii de colectare: vineri, 29 septembrie, între orele 14-19, şi sâmbătă, 30 septembrie, între orele 10-15, trei puncte de colectare provizorii îi aşteaptă pe cetăţeni să aducă aparate electrice şi electronice, becuri sau baterii, spre a fi colectate selectiv şi trimise la reciclare. Aceste puncte de colectare vor fi amenajate în următoarele locuri din oraş:

• cartier Porolissum - lângă Peco
• cartier Brădet - lângă Codiflor
• cartier Dumbrava - lângă Piaţă

De asemenea, cetăţenii pot să aducă aparate electrice şi electronice, becuri sau baterii, la Centrul de Colectare permanent de pe strada Fabricii, nr.30. În plus, se vor prelua gratuit deşeurile de echipamente electrice şi electronice direct de la domiciliu, sediu de firmă sau instituţie, în urma comenzilor de preluare plasate de cetăţeni la TelVerde 0800 444 800, număr apelabil gratuit, din orice reţea de telefonie fixă sau mobilă, disponibil zilnic între orele 9-17.

Fiecare cetăţean care se va debarasa de aparatele electrice vechi sau stricate în cadrul acestei acţiuni de colectare va participa la o Tombolă cu Premii, constând în aparate electrice şi electrocasnice noi: un cuptor cu microunde, un aspirator, un fier de călcat, o cafetieră şi un mixer. Tragerea la sorţi a câştigătorilor va avea loc sâmbătă, 30 septembrie, ora 15.30, la Centrul de Colectare permanent de pe strada Fabricii nr.30.
Colectarea deşeurilor electrice nu este un proces complicat pentru nimeni, nici pentru cetăţeni, nici pentru persoanele juridice! Serviciul Local de Colectare Sălaj, prin numărul apelabil gratuit TelVerde 0800 444 800, asigură permanent preluarea gratuită a deşeurilor electrice grele sau voluminoase, direct de la domiciliu, sediu de firmă sau instituţie, prin simpla programare telefonică. Persoanelor juridice li se oferă documentele necesare de casare.

De ce trebuie să colectăm DEEE?

Obişnuinţa colectării deşeurilor electrice, pe cât ar părea de nouă şi greu de adaptat specificului ţării noastre, este de fapt un proces cu o lungă istorie în timp, la nivel internaţional. În 1976, în Statele Unite ale Americii, a fost adoptată prima lege federală care reglementa eliminarea deşeurilor electrice. În Europa, prima ţară care a dezvoltat şi implementat un sistem de colectare şi reciclare a deşeurilor electrice a fost Elveţia, în 1991. În România, obligativitatea colectării deşeurilor electrice a venit o dată cu aderarea la Uniunea Europeană, respectiv în 2007.

Colectarea deşeurilor electrice şi legislaţia incidentă au ca obiective protecţia mediului şi a sănătăţii cetăţenilor. Deşeurile electrice au în structura lor componente non-biodegradabile, ce conţin substanţe toxice. Ajunse la groapa de gunoi sau în natură, aceste substanţe poluează solul, aerul şi apa, ne afectează tuturor sănătatea.
Alege să respecţi nu doar legislaţia, ci întreaga comunitate din care faci parte şi, mai ales, mediul înconjurător – colectează deşeurile electrice! Fii mereu informat – intră pe www.rorec.ro, www.colecteaza.ro şi pe www.facebook.com/asociatiarorec.ro.

Vă mai recomandăm:

Primăria Zalău vrea mai multe locuri de muncă în oraş. Strategia cu care îşi propune să îi atragă pe investitori

Imobil de patrimoniu ajuns în stare deplorabilă. Autorităţile vor să îl reabiliteze cu aproape 2 milioane de lei

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite