Primăria Zalău vrea mai multe locuri de muncă în oraş. Strategia cu care îşi propune să îi atragă pe investitori

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Michelin va investi la Zalău, în următorii ani, aproape 100 de milioane de euro
Michelin va investi la Zalău, în următorii ani, aproape 100 de milioane de euro

Pentru a-i convinge pe investitori să îşi deschidă puncte de lucru în reşedinţa de judeţ, municipalitatea intenţionează să le ofere acestora diferite facilităţi fiscale.

În condiţiile în care Schema de ajutor de minimis a fostei conduceri a Primăriei Zalău nu s-a dovedit a fi atractivă pentru investitori, noul executiv a decis să-şi reducă din pretenţii, în speranţa că astfel în oraş vor apărea noi societăţi şi, implicit, noi locuri de muncă.

Potrivit unei hotărâri din 2015, pot beneficia de facilităţi fiscale, constând în reducerea de la plata impozitului pe clădiri pentru realizarea investiţiilor, acele întreprinderi care fac o investiţie de minim 250.000 de euro. Nicio companie nu s-a arătat interesată de această ofertă, motiv pentru care municipalitatea a dorit revizuirea criteriilor, în sensul reducerii pragului minim la 100.000 de euro.

În acest sens, municipalitatea a iniţiat un proiect de hotărâre privind aprobarea schemei de ajutor de minimis pentru “Stimularea investiţiilor şi crearea de noi locuri de muncă pe raza administrativă a municipiului Zalău”, care poate fi consultat pe site-ul Primăriei. Eventualele propuneri, sugestii sau opinii cu privire la proiectul de act normativ propus pot fi formulate până în 28 iulie.

După cum se arată în referatul privind aprobarea Schemei, valoarea totală estimată a ajutorului de minimis ce va fi acordat în perioada 2018-2020 este de 1,08 milioane de euro, bani de care ar putea beneficia 20 de întreprinderi. Acordarea sprijinului va fi condiţionată de menţinerea proprietăţii şi a destinaţiei acesteia pentru minim trei ani de la data finalizării investiţiei.

Cota de reducere din impozitul pe clădiri se va acorda în funcţie de valoarea investiţiei şi de numărul de locuri de muncă nou create. Pentru primul criteriu, reducerea începe de la 10% pentru investiţii cuprinse între 100.000 şi 500.000 de euro şi ajunge la 50% pentru cele ce depăşesc 7,5 milioane de euro. Pentru al doilea, firmele pot primi de la 10% reducere dacă angajează între 5 şi 10 persoane, la 50% dacă încadrează peste 200 de oameni. Cele două reduceri se cumulează.

Printre companiile care au anunţat investiţii consistente în Zalău se numără Michelin, care şi-a propus ca până în 2021 să investească 93 milioane de euro în cele două fabrici pe care le deţine în oraş, creând, astfel, 240 de noi locuri de muncă.

Vă mai recomandăm:

Primăria continuă demolarea garajelor. Construcţiile stau în calea unei investiţii de aproape 3 milioane de lei

Plăcuţe trilingve la intrările şi ieşirile din Zalău. Propunerea consilierilor UDMR a fost aprobată în unanimitate

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite