Lada de zestre plină cu bunătăţi. Cum arată "ambasadorul" turismului din Sălaj
023 de reţete ale unor preparate culinare tradiţionale, culese de elevi de la Colegiul Naţional Silvania Zalău, sunt cuprinse într-o broşură cu un design special, creată pentru a fi o carte de vizită dar, mai ales, un ambasador al turismului culinar şi rural din Sălaj.
O ladă de zestre plină cu ştergare. Aşa şi-au imaginat tinerii din Clubului IMPACT LEGO al Colegiului Naţional ”Silvania” că ar vrea să arate culegerea lor de reţete adunate de la bunici în cadrul proiectului ”Gusturi vechi cu IMPACT azi”. "Broşura reprezintă lada, iar pliantele reprezintă ştergarele", explică Andreea Chiş, una dintre voluntarele din club, "vinovată", în mare măsură, de acest design. Fiecare reţetă este scrisă pe un pliant, alături de povestea ei, de povestea satului, dar şi de o hartă a Sălajului pe care este subliniat traseul dintre Zalău şi satul de unde provine reţeta. Broşurile, care au fost create cu un scop precis - de a folosi la promovarea judeţului Sălaj, astfel că ele vor ajunge la Centrul Naţional de Promovare Turistică din Zalău - au fost lansate joi, 31 martie, în cadrul unei eveniment la care tinerii şi-au invitat nu doar părinţii, ci şi pe liderii comunităţii din care provin. Nu putea lipsi de acolo nici gastronomul Mircea Groza, cel care, alături de etnologul Corina Bejinariu, managerul Muzeului Judeţean de Istorie şi Artă Zalău, i-a îndrumat pe voluntari pe tot parcursul demersului lor. Mircea Groza i-a lăudat pe tineri - chiar dacă printre laude a strecurat şi un reproş, şi anume că nu toţi au adus reţete - şi le-a spus că bucătăria tradiţională nu este numai un bun ambasador, ci şi un "bun" pur şi simplu, care dacă va fi adoptat de ei în viaţa de zi cu zi îi va face mai fericiţi şi mai sănătoşi.
După cum îi este obiceiul, Mircea Groza n-a venit cu mâna goală la eveniment. A gătit pentru cei prezenţi două dintre reţetele culese de elevi - mălai dulce şi palaneţ, plusând cu o fasole zolită şi platouri cu aperitive rustice. Bucatele au trecut repede de "controlul de calitate" al invitaţilor, care au confirmat că reţetele tradiţionale sunt, pe bună dreptate, cele mai bune.
Reamintim că, pentru a aduna banii necesari tipăririi reţelor, tinerii din club au organizat două evenimente în centrul Zalăului. La primul au făcut bani lustruind pantofii trecătorilor, iar la cel de-al doilea au gătit şi au vândut la licitaţie o parte dintre produse.
Mişcarea de tineri IMPACT (acronim pentru: Implicare, Motivaţie, Participare, Acţiune Comunitate, Tineri) promovează cetăţenia activă şi constă într-o reţea de Cluburi de Iniţiativă Comunitară care momentan numără peste 3000 de elevi şi 400 de profesori care dezvoltă anual sute de proiecte în folosul comunităţii. Clubul IMPACT LEGO funcţionează în Colegiul Naţional ”Silvania” de la sfârşitul anului 2014, având în jur de 50 de voluntari dedicaţi şi implicaţi în iniţiativele civice.
Vă mai recomandăm: