FOTO VIDEO Sute de angajaţi ai Silcotub Zalău au protestat alături de familii pentru salarii mai mari. „Respectaţi-vă muncitorii!“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

După marşul-miting de la începutul săptămânii, sindicaliştii de la Silcotub Zalău au ieşit din nou în stradă duminică, 5 august, pentru a cere creşterea salariilor.

Nemulţumiţi de lipsa de reacţie a conducerii companiei Tenaris după marşul-miting de săptămâna trecută, angajaţii fabricii de ţevi fără sudură Silcotub Zalău au ieşit din nou în stradă. Deşi organizatorii au anunţat că la protest vor lua parte circa 1.000 de oameni, pe platoul din faţa Prefecturii s-au strâns cel mult 400 de sindicalişti, majoritatea însoţiţi de membrii familiilor lor.

Înarmaţi cu vuvuzele, fluiere, steaguri tricolore şi pancarte inscripţionate cu mesaje pentru angajator şi guvernanţi, protestatarii s-au plâns din nou de nivelul de salarizare. "Suntem tineri! Vrem să trăim decent în România! Nu vrem să emigrăm", "Ne-am săturat de umilinţă în propria noastră ţară", "Daţi legi să ne putem apăra" sau "Respectaţi-vă muncitorii" au fost doar câteva dintre mesajele expuse de către protestatari.

"Angajatorul dovedeşte aceeaşi atitudine de indiferenţă, prin urmare vom continua să ieşim în stradă", a declarat liderul sindicatului "Metalurgistul" Zalău, Alexandru Rus. Acesta a precizat că joi, 9 august, se va întâlni la Bucureşti cu oficiali ai Ministerului Muncii şi cu cei de la Inspectoratul Naţional de Muncă, pentru a le prezenta situaţia din fabrica de ţevi. "La această oră, multor salariaţi li se modifică contractul individual de muncă şi sunt trecuţi într-un alt program de lucru, care nu este negociat în contractul colectiv de muncă. Practic, se încearcă o forţare a lucrurilor şi nu ştiu cât de legală este această metodă", a explicat Rus.

Potrivit spuselor sale, oferta patronatului presupune majorarea salariilor cu sume între 100 şi 200 de lei, în timp ce sindicatul cere între 250 şi 350 de lei, pentru fiecare lucrător. În speranţa că vocile le vor fi auzite, muncitorii din TenarisSilcotub vor organiza noi proteste în perioada ce urmează. "Ne vom întâlni în cadrul Adunării Generale pentru a stabili acţiunile viitoare. Nu este exclus să facem manifestaţii în faţa porţilor societăţii", a mai spus liderul sindical.

La mitingul de duminică, angajaţii Silcotub i-au avut alături şi pe reprezentanţii altor sindicate, printre care cel din Romsteel Cord, dar şi "Civitas" din Primăria Zalău.

În cadrul fabricii de la Zalău lucrează circa 1.500 de persoane.

Mai puteţi citi:

FOTO VIDEO Protest cu fluiere şi vuvuzele al salariaţilor Tenaris. „Scoateţi-ne de sub asuprirea multinaţionalelor“

Angajaţii de la Tenaris ies în stradă. Revendicările protestatarilor

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite