FOTO CAPACITATE 2013: Subiecte "mai uşoare" la Limba şi literatura română

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Absolvenţii de gimnaziu au ieşit în urmă cu puţin timp de la proba de Limba şi literatura română a Evaluării Naţionale. Subiectele au fost, spun ei, destul de accesibile.

La subiectul I, candidaţii au primit un text la prima vedere - un fragment din nuvela "Din durerile lumii", de Alexandru Vlahuţă. Chiar dacă majoritatea candidaţilor au spus, la ieşirea de la examen, că a fost mult mai uşor de cât la simulare, ei au recunoscut că cerinţa B de la acest subiect a pus destul de multe probleme. Este vorba despre caracterizarea unui personaj din textul citat.

La subiectul al II-lea, candidaţii au primit textul unui anunţ privind organizarea unui concurs, pe baza căruia au avut de răspuns la întrebări vizând înţelegerea textului respectiv, dar şi de realizat o compunere în care să prezinte o întâmplare, reală sau imaginară, petrecută la un concurs.

Potrivit inspectorului şcolar de specialitate, Marcel Lucaciu, subiectele au fost "de nivel mediu. Important este că au fost şi clar formulate, fără ambiguităţi, fără probleme ca şi cele de anul trecut (cu subordonata care era după unii subiectivă, după alţii predicativă). Avantajul candidaţilor din acest an este şi faptul că tot subiectul a fost structurat pe genul epic şi că au scăpat de genul liric (poezie)" - completează inspectorul.

Potrivit inspectorului şcolar general adjunct Maria Pop, în această primă zi de examen nu s-au înregistrat incidente. Au fost, însă, 64 de candidaţi absenţi, cei mai mulţi provenind din mediul rural.

Evaluarea Naţională continuă mâine cu proba la Limba şi literatura maternă, susţinută în Sălaj de 473 de elevi - în limba maghiară, 20 - în limba germană şi patru - în limba slovacă.

Citeşte şi Începe Evaluarea Naţională. 2.148 de candidaţi, înscrişi la examen

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite