Farmaciile din Sălaj dau medicamente compensate pe propriul risc

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Bolnavii din Zalău pot lua medicamente pe reţete gratuite şi compensate, deşi banii pentru ele s-au terminat de o lună. Farmaciile mizează pe o rectificare bugetară şi eliberează în continuare reţete gratuite şi compensate.

Cu toate că farmaciile din judeţ au fost înştiinţate de către Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate (CAS) Sălaj încă din 11 iunie că fondurile pentru medicamente gratuite şi compensate s-au epuizat, farmaciştii eliberează astfel de reţete. Ei mizează pe faptul că, la un moment dat, va fi o rectificare de buget prin care îşi vor putea recupera banii.

„Ştim, ne-am asumat un risc foarte mare, dar dacă nu eliberăm reţete nu ştiu ce va ieşi. Sunt parcă tot mai mulţi bolnavi, de la o zi la alta, iar unora de abia le ajunge pensia pentru a plăti partea necompensată a reţetei“, explică Lucia Câlb, preşedintele Colegiului Farmaciştilor Sălaj şi proprietara unei farmacii din Zalău.


Lucia Câlb recunoaşte, totuşi, că există riscul ca farmaciile să nu-şi mai vadă banii, dat fiind faptul că au eliberat reţete gratuite sau compensate, deşi li se comunicase să nu o facă, dar spune că este un risc asumat, acceptat în primul rând pentru a-i ajuta pe bolnavi. În medie, într-o lună se eliberează medicamente compensate şi gratuite de 5,5 milioane de lei.

 
Nu sunt bani!


 De cealaltă parte, Claudiu Bârsan, preşedintele CAS Sălaj, spune ceea ce ştim cu toţii: nu sunt bani. El apreciază, totuşi, că riscul farmaciilor este „unul calculat, pentru că întotdeauna, mai devreme sau mai târziu, au venit banii“. O parte din bani ar putea veni chiar luna aceasta, când este aşteptată o rectificare bugetară care să acopere măcar chelstuielile cu medicamentele până în acest moment.

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite