După controlul Curţii de Conturi, 400 de sălăjeni sunt obligaţi să dea înapoi banii primiţi de la stat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
187 de sălăjeni au primit ilegal alocaţie de susţinere a familiei FOTO Olimpia Man
187 de sălăjeni au primit ilegal alocaţie de susţinere a familiei FOTO Olimpia Man

Au încasat ajutor social ori alocaţie pentru susţinerea familiei pentru că nu şi-au declarat toate veniturile ori au primit indemnizaţii pentru creşterea copilului deşi primeau, în acelaşi timp, şi salariu. Aproape 400 de sălăjeni au fost depistaţi în astfel de situaţii de un control al Camerei de Conturi a judeţului Sălaj făcut anul trecut la Agenţia Judeţeană pentru Plăţi şi Inspecţie Socială Sălaj.

Potrivit informaţiilor primite de purtătorul de cuvânt al agenţiei, Marinela Cipleu, controlul Curţii de Conturi a avut loc anul trecut şi s-a făcut prin suprapunerea bazelor de date ale AJPIS Sălaj cu bazele de date ale Casei Judeţene de Pensii Sălaj, Inspectoratului Teritorial de Muncă Sălaj, Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă Sălaj, Agenţiei pentru Plăţi şi Intervenţie în Agricultură Sălaj, Direcţiei Generale a Finanţelor Publice Sălaj şi a Direcţiei pentru Evidenţa Persoanelor. Aşa au aflat reprezentanţii Camerei de Conturi că, spre exemplu, dintr-un  număr mediu lunar de 2.245 beneficiari, în anul 2011, a indemninaţiei pentru creşterea copilului, trei nu au declarat că în perioada în care au beneficiat de acest drept  au obţinut şi venituri  de salarii. Tot prin această suprapunere, s-a stabilit că şase familii au primit alocaţie de stat pentru copii, deşi micuţii lor decedaseră. „Plata efectuată necuvenit s-a datorat neinformării AJPIS Sălaj de către serviciul de stare civilă din cadrul autorităţilor publice locale cu privire la decesul copiilor”, explică reprezentanţii agenţiei.

Ceva mai mulţi sunt cei găsiţi că au încasat ilegal alocaţie pentru susţinerea familiei şi ajutor social. Astfel, potrivit datelor agenţiei, Camera de Conturi a identificat 187 de sălăjeni care au beneficiat de alocaţie pentru susţinerea familiei pentru că nu şi-au declarat veniturile realizate din salarii. Alte 169 de persoane au primit ajutor social, după ce nu au declarat că au obţinut venituri nete din alocaţii pentru susţinerea familiei, subvenţii primite de la APIA, bugete complementare pentru persoanele cu handicap sau că au deţinut bunuri care nu sunt de strict necesitate şi conduc la excluderea acordării dreptului (animale, suprafeţe de teren).

Purtătorul de cuvânt al agenţiei ne-a declarat că toate aceste constatări ale auditorilor publici externi din cadrul Camerei de Conturi Sălaj au fost recunoscute de instituţie, motiv pentru care măsurile dispuse nu au fost contestate. „Neregulile constatate sunt rezultatul imposibilităţii consultării operative de către AJPIS Sălaj a bazelor de date deţinute de alte instituţii publice pentru a verifica realitatea datelor declarate de către solicitanţii drepturilor de beneficii sociale”, completează Marinela Cipleu, precizând că măsurile dispuse de Camera de Conturi s-au concretizat, deja, în demararea procedurilor de constatare şi recuperare a sumelor încasate în mod necuvenit.

Neregulile constatate la agenţia din Sălaj sunt cuprinse în raportul anual al Curţii de Conturi a României, dat publicităţii zilele trecute, raport care face referire şi la alte nereguli găsite în mai mulle instituţii publice din judeţ. Printre acestea se numără Spitalul Orăşenesc „Prof. Dr.Ioan Puşcaş Şimleu Silvaniei, Spitalul Judeţean de Urgenţă Zalău şi altele.
 

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite