Demers pentru salvarea unor specii ameninţate cu dispariţia. Lacul cu nuferi de la 1 Mai va fi reconstituit la Grădina Botanică din Jibou

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pentru a salva mai multe specii ameninţate cu dispariţie, reprezentanţii Centrului de Cercetări Biologice Jibou vor să reconstituie în sera de orhidee a Grădinii Botanice ecosistemul lacul cu nuferi termali de la 1 Mai, după cum este cunoscută rezervaţia naturală Lacul Peţea din staţiunea bihoreană.

Demersul specialiştilor jibouani vine în contextul în care lacul de la 1 Mai – singurul loc din lume une nufărul termal vegeta în sponsan - este aproape secat, în urma forajelor efectuate în zonă, astfel că specii valoroase de plante şi animale sunt pe cale de dispariţie. „Din cauza forajelor, nivelul apei din laguna termală a scăzut considerabil, aproape până la secare, situaţie în care trei specii deosebite care vieţuiesc acolo sunt pe cale de dispariţie din cauza lipsei habitatului. Este vorba despre nufărul termal - Nymphaea lotus thermalis, o specie de peşte - roşioara lui Racoviţă şi o specie de melc. Odata dispărute de acolo, ele sunt pierdute iremediabil”, a explicat Cosmin Sicora, directorul Centrului de la Jibou.

În colecţia Grădinii Botanice există nufărul, însă pentru speciile animale endemice, specialiştii au cerut sprijin din partea colegilor din ţară. Astfel, peştele va fi adus, în cursul lunii viitoare, de la Compexul Muzeal de Ştiinţele Naturii „Răsvan Angheluţă” Galaţi, acolo unde se derulează un program de conservarea a acestui exemplar protejat. Obţinerea melcului se dovedeşte a fi o misiune mai dificilă, întrucât acesta este aproape dispărut. „Nu ştim încă care acesta mai există la Muzeul Ţării Crişurilor din Oradea, dar dacă nu, sperăm să îl găsim în Ungaria. Din păcate, de la 1 Mai a dispărut”, a mai spus Sicora.

Proiectul de replicare a ecosistemului lacului de la 1 Mai, într-un bazin cu apă încălzită artificial, vizează atât restaurarea şi conservarea speciilor pe cale de dispariţie, dar şi conştientizarea publicului cu privire la importanţa unui astfel de demers: „Vrem să avertizăm asupra pericolului de dispariţie a acestor elemente unice în lume, iar publicul să înţeleagă cât de important este să protejăm biotopuri şi specii rare. Şi, de ce nu, dacă tot le salvăm, poate pe viitor se va putea repopula mediul natural”, a punctat directorul Centrului.
Potrivit specialiştilor, Lacul Peţea din rezervaţia cu acelaşi nume, este singurul loc din lume unde nufărul termal vegetează în mod spontan. Planta are flori mari, albe, care se închid ziua, la căldură, şi se deschid noaptea, şi frunze cu marginea întreagă.

Melcul Melanopsis parreyssi poate fi recunoscut datorită cochiliei sale înguste şi înalte, care prezintă câteva spire şi coaste proeminente, timp ce roşioara lui Racoviţă este un peşte de culoare verde smarald, cu o lungime de circa 9 cm.

Vă mai recomandăm:

Suvenir inedit de la Grădina Botanică din Jibou: plante carnivore in vitro

Un zălăuan, printre cei mai talentaţi "grădinari" acvatici din ţară

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite