Suvenir inedit de la Grădina Botanică din Jibou: plante carnivore in vitro

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cei care vizitează în această perioadă Grădina Botanică din Jibou, de altfel unul dintre cele mai frumoase locuri din România, îşi pot achiziţiona un suvenir inedit.

Pentru doar 20 de lei, vizitatorii Grădinii Botanice "Vasile Fati" Jibou pot duce acasă o amintire interesantă din acest paradis verde. Începând din această lună, Centrul de Cercetări Biologice (CCB) Jibou, instituţie de care aparţine grădina, a pus în vânzare un produs nou: o mini-grădină cu plante insectivore in vitro.

Într-un recipient din sticlă, specialiştii Centrului au creat un mediu de cultură pe care se dezvoltă plante insectivore din speciile Drosera rotundifolia (Roua cerului) şi Pinguicula. "Este un demers nou al nostru. Produsul pe care l-am pus în vânzare în urmă cu câteva zile poate reprezenta un cadou deosebit şi inedit, indiferent de ocazie. El asigură un colţ verde atât în casă, cât şi la birou", ne-a declarat Cosmin Sicora, directorul CCB Jibou.

image

Pentru a asigura o viaţă cât mai îndelungată a plantelor, biologii recomandă ca în primele şase luni să nu fie îndepărtat capacul recipientului, pentru a nu fi alterat mediul de cultură care asigură toate subtanţele nutritive necesare dezvoltării. "Dacă sunt respectate câteva condiţii elementare, planta poate să trăiască luni bune. Pentru asta, are nevoie de lumină, cu precizarea că recipientul nu trebuie aşezat în bătaia directă a soarelui, şi de temperaturi de 18-20 de grade", explică directorul.

image

Produsul lansat la Jibou poate fi folosit şi ca material didactic, micuţii pasionaţi de biologie putând pune în aplicare un experiment prin care planta capturează o insectă de dimensiuni mici - spre exemplu, o musculiţă de oţet.

Drosera rotundifolia are nişte perişori lipicioşi, de care se foloseşte pentru a-şi captura prada, pe care o digeră mai apoi cu ajutorul unor substanţe secretate de perişorii de pe frunze. Pinguicula are nişte frunze lipicioase cu care atrage, capturează şi imobilizează insectele. Odată ce gângania a fost imobilizată, frunzele se rulează şi o digeră, după care se redeschid.

Vă mai recomandăm:

Un zălăuan, printre cei mai talentaţi "grădinari" acvatici din ţară

Blestemul nepăsării. Cum s-au transformat nişte monumente cu mare valoare istorică, în mormane de ruine

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite