Grădina botanică cu 40.000 de bulbi de lalele. De ce trebuie să vizitaţi localitatea Jibou în mijlocul primăverii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Grădina Botanică din Jibou FOTO Facebook/Centrul de Cercetări Biologice Jibou
Grădina Botanică din Jibou FOTO Facebook/Centrul de Cercetări Biologice Jibou

Unanim recunoscută drept unul dintre cele mai frumoase locuri de acest gen din România, Gradina Botanică din Jibou impresionează mai cu seamă în a doua jumătate a lunii aprilie, când florile de primăvară explodează în zeci de tonuri şi culori.

O zi însorită de aprilie petrecută pe aleile Grădinii Botanice din Jibou ori răsfoind o carte la umbra nu prea deasă e vreunui copac exotic este, cu siguranţă, un răsfăţ.

Un răsfăţ pe care ar trebui să şi-l ofere orice iubitor de natură, de frumos şi de istorie - pentru că locul nu este doar unul dedicat minunilor botanicii, ci şi unul în care istoria este încă prezentă.

Prezenţa istoriei se simte imediat ce trece de poarta de acces, când în stânga se înalţ, semeaţă, clădirea Castelului Wessleneyi, cea mai mare clădire în stil baroc din Transilvania şi a fost construit de baronul Wesselenyi Miklos în prima jumătate a secolului al XVIII-lea.

În perioada de glorie a familiei nobiliare, castelul avea una dintre cele mai apreciate herghelii de cai de rasă din Europa, un exemplar vânzându-se la acea vreme la preţuri cu care azi se cumpără cele mai scumpe maşini de lux. Chiar dacă trecerea timpului şi-a mai pus amprenta asupra clădirii, farmecul ei este încă intact şi completează, fericit, tabloul romantic al primăverii.

lalele

40.000 de bulbi de lalele asigură spectacolul culorilor

De la clădirea barocă, privirea îţi este imediat atrasă de spectacolul lalelelor, care primăvara aceasta parcă sunt mai multe şi mai frumoase ca oricând. Această impresie se dovedeşte a fi o certitudine, pentru că directorul grădinii, Cosmin Sicora, ne spune că anul acesta s-au plantat suprafeţe mult mai mari, în grupuri (de flori) mult mai numeroase ca în alţi ani. Pentru amatorii de cifre, aflăm că au fost plantaţi nu mai puţin de 40.000 de bulbi, din aproximativ o sută de soiuri.

lalele

Regină e laleaua, în culori nenumărate şi nespus de frumoase, care formează rondouri lungi şi ordonate ori întinderi multicolorate, în acord cu inspiraţia peisagistului.

În centrul curţii interioare tronează, galeş, un liliac, care anul acesta s-a grăbit să înflorească mai devreme şi să surprindă vizitatorii cu parfumul lui delicat.

jibou


Fiind o zi caldă şi însorită de primăvară, îţi poţi permite să ocoleşti, vremelnic, serele cu plante tropicale, mediteraneene ori deşertice şi te poţi îndrepta, agale, către rozarium, acolo unde sute de trandafiri se pregătesc de propriul apogeu.

Câţiva paşi mai încolo se face trecerea într-o altă lume, în care eşti purtat dacă ajungi în Grădina Japoneză, un loc spectacolul florilor este înlocuit de farmecul siluetelor clădirilor de inspiraţie asiatică şi de senzaţia de linişte dată de apele ce le ocolesc.

jibou


Dincolo de Grădina Japoneză este locul preferat de copii - o menajerie unde pe micii vizitatori îi aşteaptă cerbi şi căprioare, mistreţi, infatuaţi păuni şi alte păsări spectaculoase. Tot pentru cei mici, la întoarcere se poate vizita un acvariu, cu specii exotice de peşti, o excelentă tranziţie către plantele iubitoare de căldură şi de soare protejate de cele două sere în formă de glob, emblema grădinii.

image

Grădina Botanică din Jibou a fost înfiinţată în 1968 de profesorul Vasile Fati, căruia îi şi poartă numele. Din 1990, grădina face parte din Centrul de Cercetări Biologice Jibou, înfiinţat acolo în acel an.

image

Vă mai recomandăm:

Cum arată, filmată din aer, una dintre cele mai frumoase grădini botanice din ţară - imagini spectaculoase

Capsula  timpului pentru fructele tradiţionale româneşti. Cum vor să salveze cercetătorii merii şi perii pe cale de dispariţie

FOTO Ideea care ar putea schimba faţadele clădirilor din România: grădini verticale în loc de ziduri cenuşii

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite