Dărnicie în precampanie electorală. Bisericile din Sălaj primesc peste 800.000 de lei de la bugetul judeţului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mănăstirea Voivodeni primeşte 8.000 de lei pentru reparaţii FOTO www.manastirea_voivodeni.crestinortodox.ro/
Mănăstirea Voivodeni primeşte 8.000 de lei pentru reparaţii FOTO www.manastirea_voivodeni.crestinortodox.ro/

Cu câteva zile înainte de debutul campaniei electorale, Consiliul Judeţean Sălaj îşi întoarce faţa către lăcaşurile de cult şi le oferă bani pentru lucrări de întreţinere şi reparaţii.

Peste 200 de mănăstiri, biserici şi parohii din judeţul Sălaj primesc de la bugetul judeţului sprijin financiar pentru a-şi putea desfăşura activitatea fără probleme şi pe timp de iarnă. Dacă iniţial, CJ Sălaj îşi propunea să le ajute cu 500.000 de lei, ulterior, suma a crescut la 820.000 de lei, datorită numărului neaşteptat de mare al cererilor - 280.

Din acest total, 269 au fost declarate eligibile, către 222 dintre ele administraţia judeţului direcţionând câte 2.000 de lei, pentru întreţinere şi funcţionare, iar către 47, câte 8.000 de lei, pentru construirea şi executarea de reparaţii capitale.

Aşa cum s-a întâmplat şi la şedinţa anterioară, când a fost supus discuţiei proiectul privind alocarea de fonduri pentru cultele religioase, şi în şedinţa de vineri, 28 octombrie, liberalii şi-au exprimat dezacordul cu privire la un astfel de demers. Consilierii penelişti au opinat că iniţiativa este inoportună acum, în prag de campanie electorală. "În data de 18, reprezentanţii Bisericii s-au întâlnit într-un congres, cu 200 de preoţi, unde s-a vorbit exact, cu subiect şi predicat: PNL şi Bode nu vor să dea bani la biserici, PSD vrea. Este politizare, nu? Au făcut-o ei! Tocmai ca să evităm această interpretare, cerem amânarea proiectului", a precizat liberalul Adrian Margin.
Acesta consideră că fondurile ar fi trebuit direcţionate către unităţile de învăţământ şi dispensarele care au mare nevoie de bani pentru reabilitare: "La biserică se merge o dată pe săptămână, duminica. La şcoală, la grădiniţă şi la dispensar, copiii noştri merg în fiecare zi. Poate era mai bine ca banii aceştia să-i direcţionăm către aceleaşi localităţi, dar către alţi beneficiari, acolo unde toaleta este în spatele grădinii şcolii".

De cealaltă parte, preşedintele CJ Sălaj, social-democratul Tiberiu Marc, a explicat că proiectul este unul de ajutor financiar, dedicat în special lăcaşurilor de cult din comunităţile mici, cu populaţie scăzută, cu parohiile sărace, acolo unde până şi asigurarea încălzirii în sezonul rece reprezintă o problemă. "Proiectul nu poate primi conotaţii politice, pentru că nu este primul demers de acest fel al CJ şi nu are legătură cu campania electorală. Este o continuare a unor ajutoare pe care de-a lungul timpului CJ le-a acordat tuturor cultelor religioase", a ţinut să precizeze şeful administraţiei judeţene.

Dacă în urmă cu o lună, o parte dintre consilierii liberali s-au declarat în favoarea acestui proiect, în şedinţa de vineri, peneliştii au votat la unison împotriva repartizării banilor către solicitanţii eligibili.

Proiectul a fost aprobat, în ciuda opoziţiei liberalilor. Astfel, 222 de parohii, biserici şi mănăstiri din mediul rural au primit câte 2.000 de lei, pentru completarea fondurilor proprii necesare întreţinerii şi funcţionării unităţilor de cult cu venituri insuficiente, iar 47 de lăcaşuri de cult s-au ales cu câte 8.000 de lei pentru construirea şi executarea de reparaţii capitale.

Vă mai recomandăm:

Sălajul se pregăteşte de iarnă. Consiliul Judeţean oferă primăriilor 1,1 milioane de lei pentru deszăpezirea drumurilor

Se încing spiritele în CJ Sălaj. Consilier UDMR: "Mie să nu îmi zică nimeni la vot secret cum să votez şi pe cine. Că mă enervez"

Sălajul, exemplu de bune practici în administraţia publică. Un proiect implementat de Consiliul Judeţean, în topul celor mai bune opt aplicaţii din ţară

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite