Subiectul finanţării bisericilor din banul public îi scindează pe liberalii sălăjeni. Unii au votat cu inima, alţii, cum le-a dictat preşedintele

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Deşi Lucian Bode, preşedintele PNL Sălaj, anunţa la finele săptămânii trecute, că reprezentanţii formaţiunii politice în Consiliul Judeţean vor vota împotriva celor două proiecte din ordinea de zi a şedintei de luni, nu toţi şi-au dovedit obedienţa.

Din totalul celor şapte consilieri liberali prezenţi la şedinţa de luni, doar trei au votat după cum a dictat preşedintele organizaţiei judeţene a PNL. Este vorba despre Paul Maghiu, Ioan Iepure şi Radu Nistorescu, aceştia declarându-se împotriva iniţiativei CJ Sălaj de a acorda sprijin financiar în valoare de o jumătate de milion de lei lăcaşurilor de cult.
Ceilalţi patru, Nicolae Ardelean, Radu Căpîlnaşiu, Ioan Sabo şi Florin Asztalos, fie s-au abţinut, fie au votat pentru.

Ioan Iepure, PNL: Banii să fie daţi şcolilor

„Având în vedere că sprijinul financiar acordat cultelor religioase nimereşte chiar în timpul campaniei electorale, consider că acest ajutor ar putea crea suspiciuni în legătură cu implicarea unor biserici  în lupta politică din campania electorală, lucru care nu ar face bine nici Consiliului Judeţean, nici cultelor, deoarece prin această finanţare inoportună s-ar ajunge la neîncrederea întregii comunităţi religioase în biserici şi, implicit, în autorităţile judeţene”, a declarat consilierul liberal Ioan Iepure, după care a solicitat scoaterea de pe ordinea de zi a proiectelor care făceau referire la respectivul program. El a propus ca suma disponibilă să fie direcţionată spre reabilitarea şcolilor din judeţ.

În replică, consilierul PDL Alin Demle le-a amintit liberalilor că în campania pentru locale ei au fost cei care „mergeau la parohii şi le ofereau ajutorul. Banii aceştia nu sunt pentru preoţi, ci pentru oamenii din respectivele comunităţi, pentru reparaţia bisericilor”.

La rândul său, Tiberiu Marc, preşedintele CJ Sălaj, a subliniat că majoritatea solicitărilor făcute de către lăcaşurile de cult se referă la reparaţii acoperiş, şarpantă, învelitori, jgheaburi, instalaţii paratrăznet, drenaj ape pluviale, amenajări exterioare şi căi de acces, instalaţii electrice, de încălzire ori înlocuiri de pardoseală. Acesta a precizat că accesul la program este egal pentru toate cultele şi unităţile de cult, fără nicio discriminare. „Nu văd cine altcineva în afară de candidaţii la parlamentare ar putea face referire la acest proiect ca fiind unul electoral. Atâta vreme cât ei nu sunt consilieri judeţeni, cel puţin din câte ştiu eu, nu văd legătura”, a mai spus Marc, cu declaraţiile făcute în acest sens de către deputatul Lucian Bode.

Bisericile se pot pregăti pentru iarnă

Oficialul administraţiei judeţene a mai spus că volumul solicitărilor este unul imens în raport cu posibilităţile financiare ale bugetului, menţionând că în 2015, CJ Sălaj a asigurat mai puţin de trei la sută din valoarea solicitată pentru reparaţii şi sub 9 la sută din suma cerută pentru reparaţii capitale. În opinia sa, proiectul trebuie să continue pentru ca enoriaşii să poată beneficia pe timpul iernii de condiţii decente în biserici. „Ar fi greşit să amânăm un asemenea proiect şi să creăm, prin asta, în unele locuri, imposibilitatea ca bisericile să funcţioneze. O biserică neîncălzită, una care are probleme la învelitori, care nu are bănci suficiente cred că este o instituţie de cult care suferă şi nu văd de ce ar trebui să politizăm un asemenea proiect”, a punctat Tiberiu Marc.

Cei 500.000 de lei puşi la bătaie sunt destinaţi pentru completarea fondurilor proprii necesare întreţinerii şi funcţionării unităţilor de cult cu venituri insuficiente, dar şi pentru construirea şi executarea de reparaţii capitale la lăcaşurile de cult care aparţin cultelor religioase din României.

Vă mai recomandăm:

PNL Sălaj a făcut publică lista candidaţilor la alegerile generale. Cine sunt liberalii care se visează parlamentari

Se încing spiritele în CJ Sălaj. Consilier UDMR: "Mie să nu îmi zică nimeni la vot secret cum să votez şi pe cine. Că mă enervez"

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite