Cum se întinde caracatiţa corupţiei. Un judecător, doi poliţişti, un fost inspector şcolar general, mână-n mână cu influenţi oameni de afaceri

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Judecătorul Patriţiu Dărăban FOTO Adevărul
Judecătorul Patriţiu Dărăban FOTO Adevărul

Doi oameni de afaceri, fiica unuia dintre ei, doi poliţişti, un inspector vamal şi un fost inspector şcolar se află de vineri în arestul IPJ Sălaj, într-un dosar instrumentat de DIICOT Sălaj şi care vizează infracţiuni din sfera corupţiei. În centrul dosarului se află oamenii de afaceri Ioan Galiş şi Ioan Huluban.

Un dosar instrumentat de DIICOT Sălaj a zguduit la acest sfârşit de săptămâna liniştea judeţului. Nume importante din spaţiul public sunt vehiculate cu suspecţi într-un dosar complicat, în care procurorii cercetează mai multe tipuri de infracţiuni din sfera corupţiei. Dosarul îi are în prim-plan pe cumnaţii şi partenerii de afaceri Ioan Galiş şi Ioan Huluban, mai vechi ”cunoştinţe” ale procurorilor, alături de care sunt cercetate persoane care au deţinut sau încă deţin funcţii publice importante: judecătorul Patriţiu Dărăban, vicepreşedintele Tribunalului Sălaj, profesorul Ioan Abrudan, fost inspector şcolar general, actual director al Şcolii ”Mihai Eminescu”, doi poliţişti, un inspector vamal, trei lichidatori.


CSM a încuviinţat formularea propunerii de arestare preventivă a judecătorului

Potrivit informaţiilor primite de la procurorul şef al DIICOT Sălaj, Dan Bubuiug, dosarul a pornit de la un alt dosar instrumentat de DIICOT Sălaj, cel în care Galiş şi Huluban au fost trimişi în judecată, alături de alţi oameni de afaceri din judeţ şi de un fost poliţist din Satu Mare, pentru evaziune fiscală, spălare de bani şi constituire de grup infracţional organizat, cu un prejudiciu de 5 milioane de euro. ”Acest nou dosar este, de fapt, partea de corupţie a celuilalt dosar, unde era vorba despre infracţiuni economice”, a precizat Bubuiug.
Astfel, noul dosar se referă la ilegalităţi legate de procesul de lichidare a firmelor celor doi oameni de afaceri, Euro Card 2007 şi Euro Card 2000. Pe această componentă, sunt cercetaţi în stare de libertate trei lichidatori din Cluj Napoca, cei doi oameni de afaceri (reţinuţi şi duşi sâmbătă în faţa magistraţilor Curţii de Apel Cluj) cu propunere de arestare preventivă), precum şi judecătorul care a judecat procesul de insolvenţă. În cazul judecătorului, pentru reţinere era necesar avizul Consiliului Superior al Magistraturii, care a decis să încuviinţeze doar formularea cerererii de arestare preventivă a magistratului.


O altă latură a dosarului vizează infracţiuni de întocmire în fals a unor documente oficiale, după ce Ioan Galiş ar fi condus pe bulevardul Mihai Viteazu cu o viteză ameţitoare (114 kilometri pe oră), la puţin timp după ce a ucis un om într-un accident rutier produs tot din cauza vitezei (lângă RAR), iar în momentul în care a fost depistat şi prins de poliţişti, a convenit cu aceştia ca, pentru a nu rămâne fără permis, să fie încheiat procesul verbal pe numele fiicei omului de afaceri. Acesta este unul dintre motivele pentru care tânăra a fost reţinută, vineri, de procurori. În arestul IPJ au ajuns, de asemenea, şi cei doi poliţişti care l-au scăpat pe Galiş de luarea permisului.


Nu în ultimul rând, procurorii spun că sunt suspiciuni cu privire la fraudarea bacalaureatului, în legătură cu fiica lui Galiş. Ioan Abrudan, fost inspector şcolar general, l-ar fi asigurat pe omul de afaceri că absolventa va avea nota pe care şi-a doreşte, stabilind şi semnele pe care să le facă pe lucrare. În schimb, afaceristul ar fi oferit comisiei de examen o masă pe proprietatea pe care acesta o deţine la Bănişor. Ioan Abrudan se numără printre cei şapte reţinuţi în acest dosar.


Cererea de arestare preventivă a celor reţinuţi, precum şi a judecătorului Patriţiu Dărăban, se judecă sâmbătă, 27 februarie, la Curtea de Apel Cluj.


Reamintim că, în această cauză, în cursul zilei de vineri, 26 februarie, procurorii DIICOT Sălaj, împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Sălaj, au desfăşurat opt percheziţii în Sălaj (în Zalău şi alte localităţi) şi în judeţul Cluj, la sediile unor societăţi comerciale  şi la domiciliile  unor lichidatori judiciari, poliţişti şi a unui magistrat.

Vă mai recomandăm:

Percheziţii DIICOT într-un dosar ce vizează lichidări dubioase şi fraudarea bacalaureatului. Vizaţi - afacerişti, lichidatori judiciari, poliţişti şi chiar un magistrat


 

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite