Cum s-a mobilizat o întreagă comunitate pentru a ajuta o familie să se mute din pustietate

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Casa familiei este la câţiva kilometri distanţă de sat FOTO Andreea Vilcovschi
Casa familiei este la câţiva kilometri distanţă de sat FOTO Andreea Vilcovschi

Cunoscută în judeţ pentru implicarea ei în diverse acţiuni caritabile, o zălăuancă a demarat, în urmă cu aproape o lună, pe grupul de Facebook pe care îl administrează, o campanie umanitară prin care îşi propunea să ajute o familie greu încercată de soartă să îşi găsească o locuinţă.

O întreagă comunitate a răspuns la apelul pe care Corina Ţurcaş l-a făcut pe reţeaua de socializare, sensibilizată de greutăţile prin care trec un tată şi fiicele lui. Vinţe Duloveţ şi cele două copile ale lui, Florentina, de 14 ani, şi Andreea, de nouă ani, trăiesc de când se ştiu într-o casă situată într-o zonă pustie, la kilometri distanţă de satul Sîrbi, din judeţul Sălaj. Bărbatul are 46 de ani, iar în urmă cu şapte ani a fost părăsit de mama fetiţelor. De atunci şi până în această primăvară, Florentina şi Andreea au fost crescute de bunica parternă, însă după ce bătrâna a trecut la cele veşnice, Vinţe Duloveţ a devenit şi tată, şi mamă.

În toţi aceşti ani, mama copilelor nu a dat niciun semn de viaţă, nu şi-a căutat odraslele, precizează Corin Ţurcaş: „A plecat de acasă acum şapte ani, minţindu-şi copila mai mare, care atunci avea 7 ani si care si acum îşi aminteşte acel moment. În şapte ani nu i-a pasat ca fetele ei sunt crescute de bunică”.

familia dulovet

Vinţe Duloveţ fost nevoit să renunţe la slujba pe care o avea în judeţul Cluj, la o firmă de construcţii, şi să revină acasă pentru a-şi creşte copilele. Singurul lor venit este alocaţia celor două, 168 de lei, însă tatăl, om gospodar, nu se plânge. El găteşte, el spală, el are grijă de casă şi de animalele din gospodărie. Pentru a ajunge la şcoală, fetele merg pe jos mai bine de 40 de minute, până la microbuzul şcolar, de cele mai multe ori însoţite de tată, care vrea să fie sigur că ajung în siguranţă.

Nu au nici energie electrică, aşa că fetele îşi fac temele la lumina lămpii. Recent, şi-au montat un panou solar, graţie căruia un bec luminează uneori locuinţa.
Despre cazul lor, Corina a aflat de la o prietenă, care, ştiind de implicarea zălăuancei în mai multe cazuri sociale, a rugat-o să ajute familia Duloveţ cu alimente ori haine. „Am fost impresionată de poveste, aşa că am decis să le fac o vizită. Cu acest prilej, fetele mi-au mărturisit că nu îşi doresc nimic altceva decât să stea mai aproape de oameni, să se mute în sat. Nu aveau nevoie de haine, alimente sau bunuri. Doar să se mute în sat. Mi-au mai spus că aşteaptă cu groază iarna, când vor fi nevoite să meargă prin ger şi zăpadă pentru a ajunge la autobuzul şcolar”, ne povesteşte Corina. În lipsa resurselor finananciare, dorinţa copilelor era imposibil să se materializeze, deşi case de vânzare se găseau.

familia dulovet

A fost momentul în care Corina a ştiut ce are de făcut. A pus povestea Duloveţ pe grupul de Facebook, iar intervenţiile oamenilor cu suflet nu au întârziat să apară. „O familie s-a oferit să le pună la dispoziţie, gratuit, casa bunicilor, însă tatăl, om simplu de la ţară, a gândit că cel mai bine ar fi să cumpere imobilul, pentru că harnic fiind, va investi în ea şi vrea să aibă siguranţa că nu va trebui să o părăsească”, mai spune zălăuanca. În aceste condiţii, proprietarii au fost de acord să vândă casa la un preţ modic – 15.000 de lei.

Pentru a-i ajuta să facă rost de această sumă, în „ecuaţie” au intervenit şi alţi oameni mărinimoşi. Unii au făcut donaţii în bani, alţii au oferit obiecte de mobilier, electrocasnice şi materiale de construcţii. Printre cei care s-au implicat, se numără şi Oana Rândunică, aceasta reuşind să mobilizeze sătenii la muncă voluntară pentru a renova viitorul cămin al familiei din Sîrbi. Totul pentru ca Florentina şi Andreea să poată duce un trai decent şi să nu mai fie nevoite să facă naveta la şcoală.

familia dulovet

„Preotul din sat, Cosmin Borz, împreună cu comunitatea sa, au pus mâna la treabă. Practic, fiecare se ocupă de ceva. Cine a putut a ajutat cu bani, cine nu, cu munca. Un ajutor deosebit am avut în multe firme din Sălaj care ne-au ajutat cu materialele de construcţii prin donatii mari. Sunt extrem de bucuroasă pentru implicarea oamenilor şi mă simt binecuvântată să cunosc asemenea persoane”, a precizat Oana Rândunică.

Şi zălăuanii au pus umărul. O echipă de fotografi a organizat o şedinţă foto cu strângere de fonduri. Au denumit-o “Casa din fotografii”, un demers la finalul căreia cei care şi-au făcut poze au donat 2.300 de lei pentru familia Duloveţ. Săptămâna viitoare este programat un târg caritabil, la “Cerdacul cu lavandă” din Brebi, acolo unde vor fi puse în vânzare haine, încălţăminte, cosmetice, electronice, produse pentru copii, tablouri, banii strânşi urmând să completeze cei aproape 6.000 de lei  colectaţi, până acum, de la oamenii cu suflet mare.

Vă mai recomandăm:

Bunul samaritean din Sălaj. Cine este femeia care atinge cu fapte bune vieţile celor năpăstuiţi

Soarta Raisei, tânăra care a salvat sute de câini abandonaţi: „Lumea nu se implică şi nici nu se complică“

Povestea Cristinei Balaban, femeia care  s-a transformat în mamă adoptivă pentru 126 de copii singuri pe lume

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite