Cazul poliţistului din Şimleu care a împuşcat mortal un hoţ, preluat de procurorii de la Cluj

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Poliţistul l-a împuşcat pe suspect din spate,  în timp ce acesta fugea FOTO Arhivă
Poliţistul l-a împuşcat pe suspect din spate,  în timp ce acesta fugea FOTO Arhivă

Cercetările în cazul poliţistului din Şimleu care a împuşcat, la sfârşitul lunii iulie 2012, un rrom din Pustă Vale, suspect într-un caz de furt, un fost preluat de preluate de procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Cluj.

Informaţia ne-a fost dată ieri, într-o conferinţă de presă, de Crin Bologa, prim-procuror al Parchetului de pe lângă Tribunalul Sălaj (instanţă care a iniţiat cercetările în acest caz) şi ne-a fost confirmată şi de procurorul Sebastian Dobrescu, purtător de cuvânt al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Cluj. Potrivit lui Dobrescu, dosarul poliţistului şimleuan a fost preluat de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Sălaj şi înregistrat la parchetul din Cluj în 28 decembrie 2012, preluarea făcându-se în baza articolului 209, aliniatul 4, din Codul de Procedură Penală. Conform prevenderii menţionate, preluarea s-a făcut pentru că "urmărirea penală este împiedicată sau îngreunată datorită complexităţii cauzei ori altor împrejurări obiective", făcându-se "cu acordul procurorului care efectuează sau supraveghează urmărirea penală".

Purtătorul de cuvând a mai precizat că poliţistul este cercetat pentru săvârşirea infracţiunii prevăzute de art. 174 din Codul Penal, raportată şi la art.176 din acelaşi Cod Penal. Precizăm că articolul 176 se precizează, la punctul g), că una dintre condiţiile în care omorul este considerat "deosebit de grav" este atunci când a fost săvârşit de către "un judecător sau procuror, poliţist, jandarm sau militar, în timpul sau în legătură cu îndeplinirea îndatoririlor de serviciu sau publice ale acestora". Pedeapsa pentru omor deosebit de grav este închisoarea pe viaţă sau cu închisoare de la 15 la 25 de ani şi interzicerea unor drepturi.

Reamintim că incidentul în urma căruia poliţistul din Şimleu a ajuns în atenţia organelor de cercetare penală a avut loc în seara zilei de 28 iulie, în comunitatea de rromi din Pustă Vale. Potrivit informaţiilor primite, imediat după incident, de la reprezentanţii IPJ Sălaj, acesta se afla în timpul serviciului şi a fost solicitat să verifice o sesizare a unui administrator din zonă, care semnala un caz de furt de fier vechi. Poliţistul a verificat sesizarea, a constatat că aceasta se confirmă, obţinând totodată indicii cu privire la suspecţi şi direcţia spre care plecaseră. A pornit în urmărirea lor şi i-a localizat în cartierul Pustă Vale din oraş. În căruţă se aflau bunurile furate, despre care suspecţii au spus că le-au cumpărat, dar au refuzat să-i spună agentului de poliţie de la cine şi au devenit agresivi, înjurându-l şi ameninţându-l.

În intenţia de a-i conduce la sediul poliţiei pentru cercetări, cei trei bărbaţi, aflaţi sub influenţa băuturilor alcoolice, au opus rezistenţă, l-au lovit pe omul legii cu pumnii, picioarele şi o piatră, şi i-au rupt cămaşa de la ţinuta de serviciu, încercând să scape prin fugă.
 

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite