Cât costă încălzirea la Zalău: 426 de lei: cea mai mare factură plătită de o familie care primeşte căldură de la Uzina Electrică

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Viorel Marian este directorul Uzinii Electrice FOTO Olimpia Man
Viorel Marian este directorul Uzinii Electrice FOTO Olimpia Man

Municipiul Zalău are unul dintre cele mai mici preţuri la gigacaloria facturată populaţiei, şi asta pentru că Primăria Zalău subvenţionează, de la bugetul local, peste două treimi din preţul de cost al producerii şi transportului energiei termice în sistem centralizat.

 Mai exact, din aproximativ 551 de lei pe gigacalorie, la cât a fost aprobat preţul final pentru energie termică furnizată populaţiei de către Uzina Electrică, 381 de lei sunt asiguraţi, sub formă de subvenţie, de la bugetul local, astfel că preţul facturat către populaţie poate fi menţinut destul de scăzut, mai exact la 170 de lei pe gigacalorie.

Chiar şi aşa,  facturile la încălzire au fost, în luna decembrie, destul de costisitoare pentru puţinele familii de zălăuani rămaşi ca abonaţi la Uzina Electrică. Potrivit directorului uzinii, Viorel Marian, valoarea medie a facturilor emise pentru luna decembrie pentru un apartament cu o cameră a fost de 140 de lei, preţ ce include energia termică pentru încălzirea locuinţei, energia termică pentru încălzirea apei, apa rece din care se obţine apa caldă şi canalizarea. Pentru un apartament cu două camere, valoarea medie a facturii a fost de 250 de lei, iar pentru unul cu trei camere, 340 de lei.

Cea mai mare factură emisă în decembrie a fost de 426 de lei şi a fost emisă, potrivit lui Marian, unei familii formate din patru persoane, ce locuieşte într-un apartament cu trei camere. "În acest moment mai avem doar 197 de abonaţi casnici, care sunt, în principal, locatarii blocurilor de locuinţe sociale", explică directorul Uzinii Electrice. Societatea, aflată în subordinea Consiliului Local Municipal Zalău, furnizează căldură şi pentru 45 de instituţii publice (şcoli, grădiniţe şi alte instituţii) şi şapte agenţi economici.

Uzina Electrică cere majorarea subvenţiei

Societatea care se ocupă, în Zalău, de producerea, transportul şi furnizarea agentului termic cere, acum, majorarea preţului la gigacalorie, dar vrea ca acest lucru să nu îl resimtă clienţii casnici. Printr-un proiect de hotărâre pus începând de ieri în dezbatere publică, Uzina Electrică solicită majorarea subvenţiei acordate de la bugetul local la 427,44 de lei pe gigacalorie (faţă de 381,827 de lei, cât era până acum), astfel încât preţul facturat către populaţie să poată fi păstrat la acelaşi nivel, de 170 de lei pe gigacalorie. Societatea intenţionează să crească, însă, preţul facturat către agenţii economici, însă numai cu aporximativ 37 de lei pe gigacalorie. Viorel Marian estimează că noile preţuri ar urmă să intre în vigoare abia din martie, după ce se vor parcurge toţi paşii legali necesari.

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite