Aparat de ultimă generaţie pentru sterilizarea cărţilor. Cât a costat şi cum funcţionează echipamentul

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Alte două aparate vor fi cumpătate până în toamnă FOTO Facebook.com/Biblioteca Judeţeană Sălaj
Alte două aparate vor fi cumpătate până în toamnă FOTO Facebook.com/Biblioteca Judeţeană Sălaj

O operaţiune de dezinfectare durează un minut, timp în care pot fi sterilizate între trei şi nouă cărţi. Reprezentanţii bibliotecii vor să achiziţioneze încă două echipamente similare.

Peste 200.000 de volume ala Bibliotecii Judeţean Sălaj vor fi sterilizate cu au aparat modern, achiziţionat în urmă cu o săptămână, din Coreea de Sud. Sterilizatorul care a costat 35.000 de lei, elimină în mod eficient virusurile, bacteriile, dar şi microorganismele - paraziţi, acarieni, ciuperci, mucegaiuri - care se pot aşeza pe cărţi şi documente - atât pe coperţi, cât şi în interiorul acestora, înlăturând totodată şi particulele fine de praf.

"Cărţile sunt dintotdeauna purtătoare de virusuri şi bacterii, având în vedere că sunt împrumutate de diferite persoane. Deodacamdată am achiziţionat doar un astfel de sterilizator de cărţi şi documente, pentru Secţia Tineri şi adulţi, cea mai mare şi mai solicitată secţie a bibliotecii noastre. Sunt aici aproximativ 200.000 de volume", a declarat Florica Pop, managerul instituţiei.

Acţiunea dezinfectantă rezultă din iradierea cu raze ultraviolete, dublată de suflarea, aspirarea, respectiv filtrarea unui jet de aer care, pe lângă eliminarea particulelor fine, realizează şi răsfoirea cărţilor şi a documentelor legate ori îndosariate, pentru a permite acţiunea razelor ultraviolete în interiorul acestora. O operaţiune de dezinfectare durează un minut, timp în care pot fi sterilizate între trei şi nouă cărţi.

"Utilizatorii pot veni cu mai mare încredere la bibliotecă. Dacă până acum, toate cărţile predate erau păstrate o săptămână în carantină şi abia apoi se întorceau la raft pentru a putea fi împrumutate de alţi utilizatori, acum această procedură nu mai este necesară, volumele sunt introduse imediat în sterilizator şi pot fi împrumutate din nou. Încercăm, pe cât posibil, să eliminăm riscurile îmbolnăvirii nu doar cu acest virus, dar şi cu altele care pot circula de la un utilizator la altul", a mai spus oficialul BJS.

sterilizator de carti la biblioteca salaj foto facebook.com/Biblioteca Judeţeană Sălaj

Potrivit spuselor sale, în cel mult o lună şi jumătate, şi Secţia de copii, respectiv Sala de lectură, vor fi dotate cu echipamente similare. "Ne dorim ca în viitor să putem steriliza întreg fondul de carte", punctează Florica Pop.

Vă mai recomandăm:

Donaţie de carte din partea ambasadorului SUA. "Sunt foarte impresionat de investiţiile pe care comunităţile din România le fac în bibliotecile publice"

Cum arată ”Staţia Carte”, locul primitor de la Biblioteca Judeţeană unde sunt aşteptaţi pasionaţii de lectură

ZalăuPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite