Cum arată ”Staţia Carte”, locul primitor de la Biblioteca Judeţeană unde sunt aşteptaţi pasionaţii de lectură

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Secţia este organizată pe două niveluri
Secţia este organizată pe două niveluri

După mai bine de nouă ani de peregrinări, Secţia de împrumut pentru adulţi a Bibliotecii Judeţene ”Ioniţă Scipione Bădescu” Sălaj - Zalău s-a întors acasă. Spaţiul în care îi aşteaptă acum pe cititori este unul modern şi primitor.

Biblioteca Judeţeană ”Ioniţă Scipione Bădescu” Sălaj este în sărbătoare. După ani de mutări şi luni de aşteptare cu cărţile adunate în saci, cea mai mare secţie a bibliotecii - Secţia pentru tineri şi adulţi sau ”Staţia Carte”, cum o numesc bibliotecarii - a fost redeschisă în spaţiul său tradiţional, din Clădirea Transilvania. Evenimentul care a marcat întoarcerea ”acasă” a celei mai importante secţii a bibliotecii a avut loc luni, 23 noiembrie, şi i-a adus împreună pe bibliotecari, cititori şi autorităţi.


Secţia este organizată pe două niveluri, unde stau pe rafturi în aşteptarea cititorilor 100.000 de volume de carte. Peste 70 la sută dintre acestea sunt cu acces liber la raft. Spaţiul a fost reabilitat, odată cu întreaga clădire, printr-un proiect derulat cu fonduri europene de Primăria Zalău şi a fost dotat cu fonduri - în valoare de aproximativ 300.000 de lei - provenite de la Consiliul Judeţean (în subordinea căruia se află biblioteca) şi de la sponsori.


Este singura bibliotecă judeţeană fără sediu propriu


Reamintim că Biblioteca Judeţeană ”Ioniţă Scipione Bădescu” Sălaj - Zalău este singura, probabil, bibliotecă judeţeană din ţară care nu are un sediu propriu. În această situaţie, secţiile bibliotecii funcţionează în diverse spaţii puse la dispoziţie de diverse instituţii publice (Direcţia Judeţeană pentru Cultură, Primăria Zalău, Consiliul Judeţean). Problemele s-au acutizat în 2006 când Biblioteca a fost nevoită să-şi scoată Secţia de împrumut pentru adulţi şi cea de Împrumut pentru copii din Clădirea Transilvania, imobilul intrând într-un amplu proces de reabilitare cu fonduri europene, derulat de Primăria Zalău. Soluţia de compromis găsită a fost mutarea, provizorie, într-un spaţiu din cadrul Casei de Modă, unde a funcţionat Secţia de Împrumut pentru adulţi până către sfârşitul anului trecut, când bibliotecarii au crezut că se pot întoarce în spaţiul din Clădirea Transilvania. Firma care ar fi trebuit să facă finisajele interioare şi-a depăşit succesiv termenele, astfel că bibliotecarii au fost nevoiţi să stea, de atunci, cu cărţile în saci până în urmă cu câteva săptămâni.


Sărbătoarea bibliotecii ţine o săptămână


Momentul inaugural va fi sărbătorit la Biblioteca Judeţeană toată săptămâna, fiind organizate acţiuni sub genericul ”Biblioteca Judeţeană Ioniţă Scipione Bădescu - Porţi Deschise. Staţia Carte - Zalău Centru!”. Marţi, 23 noiembrie, spre exemplu, este organizată o şezătoare culturală, la care participă şi îndrăgita solistă de muzică populară Florica Bradu.

program

Vă mai recomandăm:

Cum era Iuliu Maniu ca licean: fostul premier al României era elev eminent şi era pasionat de literatură, deşi învăţa în limba maghiară

Cum a fost transformat un conac boieresc ruinat în dispensar medical. „Minunea“ s-a petrecut într-un sătuc din Ardeal

Probleme cu reabilitarea Casei Memoriale Iuliu Maniu. Surpriza neplăcută de care au avut parte constructorii


 

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite