VIDEO Spovedania unui preot în postul Crăciunului: „Dă-i 20.000 de euro Episcopului şi te lasă acolo până mori“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
sorin chirvase preot biserica sfantul spiridon

Sorin Chirvase, preotul paroh al Bisericii „Sântul Spiridon“ din Bârlad, a rupt tăcerea după ce Episcopia Huşi i-ar fi impus biruri care îl obligă să ia şi pielea de pe enoriaşi, apoi l-a mutat disciplinar la ţară.

Mai mulţi preoţi bârlădeni susţin că afacerile cu lumânări, cărţi religioase, Sfintele Vase şi alte lucruri bisericeşti impuse de Episcopia Huşi i-au făcut să cadă în dizgraţia Preasfinţitului Părinte Corneliu, Episcopul Huşilor.

Pentru că nu şi-ar fi plătit birurile impuse, mai mulţi preoţi bârlădeni au fost trimişi să slujească în parohii izolate, la ţară, decizie luată de Episcopia Huşi şi  Protopopiatul Bârlad chiar în Postul Crăciunului. Enoriaşii bisericilor “Sfântul Spiridon” şi “Domneasca” s-au revoltat şi au huiduit în Casa Domnului, nemulţumiţi că le sunt schimbaţi preoţii. De la aflarea veştii, credincioşii cer îndurare în faţa celor care decis soarta preoţilor lor.

“Vreau să vă spun adevărul”

Sorin Chirvase, preotul paroh al bisericii “Sfântul Spiridon” din Bârlad, a făcut dezvăluiri halucinante în faţa enoriaşilor. După liturghia de duminică, 16 noiembrie, a ţinut o predică în faţa credincioşilor şi vorbit despre lucrurile din culise: “Aşa cum a spus Mântuitorul, adevărul te va elibera şi eu vreau să vă spun adevărul. Am fost mutat la parohia din Călimăneşti pentru că am datorii de 240 de milioane de lei (n.r. - lei vechi). Aceste datorii provin de la  cărţile religioase care ne sunt băgate pe gât să le vindem, de la calendarele nevândute, de la Sfintele Vase şi Evanghelia care ne-au fost date de Episcopie, peste cele pe care le aveam deja, şi ni s-au cerut 150 de milioane de lei pe ele. Eu nu am spus că nu-mi plătesc datoriile, dar să fiu aşteptat să le plătesc, că parohia mea este săracă şi nu pot obliga pe nimeni să cumpere ce mi se dă şi să cer bani acolo unde nu-s. Vreau să vă spun de unde provine datoria mea. Fiecare parohie trebuie să plătească 1.000 de calendare, cu 15 lei calendarul. Vă daţi seama că sunt 150 de milioane până pe 10 ianuarie. Anul trecut abia am vândut 600. Nu mai spun de lumânări”.

”Dă-i 20.000 de euro Episcopului”

Potrivit părintelului Chirvase, orice parohie poate fi păstrată cu şpaga potrivită. În aceeaşi spovedanie făcută enoriaşilor, preotul a dezvăluit preţul pe care ar fi trebuit să-l plătească pentru ca tatăl său, preot ca şi el, să fie lăsat să slujească în continuare: “Ştiţi situaţia tatălui meu, Ioan Chirvase, care a fost preot în această biserică. Am fost scos din biserica parohială ridicată de el, stau cu chirie. Am pus capul în pământ. Tatăl meu a fost scos la pensie şi i-a spus plângând protopopului Lăiu (n.r. - Vasile Lăiu, protopop de Bârlad) că trebuia să fie lăsat măcar jumătate de an, ca să termine biserica de reconstruit, să sfinţească şi să plece liniştit la pensie. Vă spun ceva ce n-am spus la nimeni - părintele protopop i-a spus: <Du-te şi dă-i 20.000 de euro Episcopului şi te lasă acolo până mori>. N-a avut acei bani şi a fost trimis urgent la pensie. S-a îmbolnăvit de inimă, mama a ajuns la Psihiatrie, eu m-am îmbolnăvit de diabet, fac insulină”.

Preotul Marin Tudorică, secretarul eparhial al Episcopiei Huşilor, a negat toate acuzaţiile. Contactat telefonic, acesta a spus: “Cred că nişte lucruri mincinoase şi calomnioase nu pot fi comentate. Vrem să facem curăţenie în biserică şi să înlăturăm elementele care pătează imaginea Bisericii. Domnul să vă binecuvânteze!”. Apoi a închis telefonul.

Preotul s-a mai plâns de lipsa sprijinului din partea Protopopiatului Bârlad, care n-a aprobat ca nunţile şi botezurile să fie ţinute în parohia unde sunt arondaţi enoriaşii, nu la mânăstiri sau alte biserici din oraş.

Spovedania preotului Sorin Chirvase“Mafia cu fustă o să-l dărâme pe preotul Chirvase. Noi treceam prin piaţă şi l-am văzut pe protopop. Am încercat să discutăm cu el, să-l lase pe părintele Chirvase în pace. N-am avut cu cine, era foarte nervos, ne-a certat, ne-a filmat şi a plecat”, a spus unul dintre enoriaşii nemulţumiţi.

Răscoală în biserică

Enoriaşii celor două biserici bârlădene sunt în fierbere de la sfârşitul săptămânii trecute. Preotul Teofil Ştefănică, de la Biserica Domneasca, a fost mutat în localitatea Orgoieşti, iar celălalt preot paroh al bisericii, Ciprian Tacu, ce slujeşte la Domneasca de doi ani, a fost mutat la biserica localităţii Pogana. Preotul paroh al bisericii “Sfântul Spiridon”, Sorin Chirvase, a fost mutat la Călimăneşti, parohie din comuna Voineşti.

La biserica “Domneasca”, protopopul Vasile Lăiu a fost huiduit de mulţimea adunată la slujba de duminică. După liturghie, preotul Lăiu a venit să le spună oamenilor de ce au fost schimbaţi preoţii parohi peste noapte: “Este cea mai deteriorată biserică, din toate punctele de vedere”, a apucat să spună protopopul, lăsând să se înţeleagă că biserica, monument istoric, nu a fost renovată şi că cei doi preoţi nu se înţelegeau. Mulţimea adunată nu i-a dat voie să se exprime şi, timp de aproapximativ o oră şi jumătate, l-a huiduit şi a cerut să le fie aduşi preoţii înapoi.

“A greşit că nu ne-a luat şi ultimul ban din buzunar?”

Ieri, enoriaşii bisericii “Domneasca” au închiriat două autocare şi s-au dus să depună un memoriu la Episcopia Huşi. Au fost întâmpinaţi cu lacătul pe uşă şi nu au fost primiţi la discuţii. Într-un final, au reuşit să depună memoriul prin care solicitau să le fie lăsaţi preoţii în pace, măcar atât cât ţine postul Crăciunului. “Ne iubim preotul, ne-am obişnuit cu el de atâţia ani. La el ne spovedim, el ne ştie toate necazurile. El ne ajută la nevoie. Cu ce a greşit? Că nu ne-a luat şi ultimul ban din buzunar?”, a spus Maria Dumitraşc, enoriaş al bisericii “Domneasca".

Citeşte şi:

Huiduieli, îmbrânceli şi poliţie la capul unui mort. Preasfinţitul Ioachim Băcăuanul a sfidat un sat de creştini dintr-un bolid cu geamuri fumurii

EXCLUSIV Răscoala sutanelor negre. Preasfinţitul Ioachim Băcăuanul, acuzat de preoţi că îi filmează, şantajează şi amendează

Revolta spontană a sătenilor care şi-au susţinut parohul de la Cernu se lasă cu urmări: preotul riscă să ajungă în faţa Tribunalului Preoţesc

FOTO VIDEO Ioachim Băcăuanul şi-a făcut stână în secret pe un teren donat de stat cu destinaţia de centru social

Stâna Preasfinţitului Ioachim Băcăuanul de la Iteşti, verificată pentru nereguli de Secretariatul de Stat pentru Culte

Episcop bogat, cu pomană de la stat. Cum întregeşte Băcăuanul imperiul financiar al Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei

VIDEO Ultima invenţie a Bisericii: Arhiepiscopia cu tiroliană

VasluiPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite