Stâna Preasfinţitului Ioachim Băcăuanul de la Iteşti, verificată pentru nereguli de Secretariatul de Stat pentru Culte

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Secretariatul de Stat pentru Culte verifică stâna Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului FOTO Mircea Merticariu
Secretariatul de Stat pentru Culte verifică stâna Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului FOTO Mircea Merticariu

Ca prim efect al anchetei „Ioachim Băcăuanul şi-a făcut stână în secret pe un teren donat de stat cu destinaţia de centru social“, publicată de ziarul Adevărul, Secretariatul de Stat pentru Culte va efectua mâine verificări la fosta bază militară de la Iteşti. În 2004, 60 de hectare de teren şi 124 de clădiri care au aparţinut Armatei au trecut în folosinţa gratuită a unei parohii din Buhuşi, care a promis că va face un aşezământ social.

Specialiştii Secretariatului de Stat pentru Culte vor face mâine o deplasare la Iteşti pentru a vedea dacă terenul şi imobilele statului, date în folosinţă gratuită Parohiei „Schimbarea la Faţă“ din Buhuşi în 2004, au fost folosite în scopuri sociale şi filantropice, aşa cum era specificat în protocolul şi anexele  Hotărârii 495 din 2004, a Guvernului Năstase, semnate între reprezentanţii Ministerului Apărării Naţionale şi ai Bisericii.

„Mâine vom verifica situaţia de la Iteşti, vom vedea ce s-a întâmplat, dacă s-a respectat destinaţia acelor imobile. Oricum, trebuie văzut exact temeiul Hotărârii Guvernului, prin care parohia a primit acea suprafaţă şi clădirile în folosinţă gratuită. Fireşte, la momentul de faţă beneficiază de prezumţia de nevinovăţie, dar dacă nu s-a respectat acel protocol, va trebui să luăm măsuri“, a precizat Cezar Păvălaşcu, consilier în cadrul Secretariatului de Stat pentru Culte.

La anchetă vor lua parte şi reprezentanţii Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului.


Centrul de studiu şi implementare a programelor social creştine“ este folosit pentru exploatarea lemnului şi creşterea oilor, caprelor, porcilor şi vitelor


În urmă cu 10 ani, reprezentanţii Parohiei „Schimbarea la Faţă“ din Buhuşi s-au angajat să folosească  60 de hectare de teren forestier şi  124 de clădiri, în suprafaţă construită de peste 18 mii de metri pătraţi, foste cazărmi şi imobile auxiliare ale Armatei, pentru realizarea unui „Centru de studiu şi implementare a programelor social creştine“. În 2012, toate au trecut în subordinea Centrului Eparhial al Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului.

ioachim

Între timp, preoţii au tăiat şi valorificat peste 15 hectare de pădure iar în locul unui aşezământ social a apărut o adevărată stână, la indicaţia PS Ioachim Băcăuanul. În afara oilor şi caprelor, reprezentanţii Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului mai cresc aici albine, porci şi vite.

Mai mult, administratorii acestor imobile au uitat să plătească aproape 500 de mii de lei taxe locale pentru clădiri, motiv pentru care au fost daţi în judecată de Primăria Iteşti.

Revolta spontană a sătenilor care şi-au susţinut parohul de la Cernu se lasă cu urmări: preotul riscă să ajungă în faţa Tribunalului Preoţesc

Huiduieli, îmbrânceli şi poliţie la capul unui mort. Preasfinţitul Ioachim Băcăuanul a sfidat un sat de creştini dintr-un bolid cu geamuri fumurii

 

Bacău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite