VIDEO Ultima invenţie a Bisericii: Arhiepiscopia cu tiroliană

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Preasfinţitul Ioachim Băcăuanul, şeful Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului
Preasfinţitul Ioachim Băcăuanul, şeful Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului

Fosta bază militară de la Iteşti aflată în folosinţa gratuită a Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului a fost ţinta unor controale, în urma articolelor publicate de „Adevărul“. Ca să dea bine în faţa inspectorilor, capii locali ai Bisericii au promis să construiască acolo, printre altele, un parc de distracţii.

Sală de fitness, poligon pentru tir cu arcul, tiroliană, pistă şi trambulină pentru skateboard, terenuri de volei, badminton, tenis de câmp, baschet, handbal, minifotbal, pistă de golf dar şi alei pentru plimbări cu role şi ciclism vor fi amenajate în fosta bază militară de la Iteşti, dată în administrarea Parohiei „Schimbarea la Faţă“ din Buhuşi.

Pe lângă toate acestea, preoţii de la sectorul Social Filantropic îşi asumă înfiinţarea unui centru „dedicat amatorilor şi celor pasionaţi de cal şi echitaţie“, unde turiştii se vor iniţia în călărie şi vor putea vizita un muzeu pe teme ecvestre.

Parcul de distracţie poartă în acte denumirea de Complex Ecologic Terapia Naturii şi se vrea a fi ”o alternativă verde în faţa aglomeraţiei urbane”.

Înaltele feţe bisericeşti afirmă că întregul complex de la Iteşti nu va avea doar o componentă distractivă, ci şi una „de formare a minţii”. Ar urma să fie predate copiilor tehnici MintLab (n.r. laboratorul minţii), adică metode de dezvoltare personală, care se bazează pe mişcare dar şi pe sporturi ale minţii, precum şahul sau go.

Dezvăluirile „Adevărul“ referitoare la stâna secretă a Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului au determinat un control al inspectorilor Secretariatului de Stat pentru Culte (SSC). Crescătoria de oi şi capre este amenajată pe teritoriul unei baze militare dezafectate, cu suprafaţa de 64 de hectare, donată Bisericii în 2004, printr-o ordonanţă de urgenţă a Guvernului Năstase.

Şefii arhiepiscopiei, condusă de Ioachim Băcăuanul, s-au angajat la vremea respectivă să facă acolo un „centru social creştin pentru formarea, supravegherea şi educarea copiilor fără părinţi“, care, însă, nu fiinţează nici după zece ani de la preluarea fostei cazarme.

Activităţi filantropice, desfăşurate prin ONG-ul soţiei preotului paroh

Inspectorii de la Bucureşti au ajuns la Iteşti, judeţul Bacău, pe data de 11 iunie, iar oficiali din cadrul arhiepiscopiei au redactat un document stufos, prin care încearcă să explice că, pe lângă exploatarea lucrativă a fostei baze militare, au avut loc acolo şi activităţi sociale şi filantropice.

Preoţii au enumerat în darea de seamă zeci de activităţi filantropice, care s-ar fi desfăşurat prin intermediul Asociaţiei „Repere“, un ONG condus de Nadia Isăilă, soţia preotului paroh al Bisericii „Schimbarea la faţă“ din Buhuşi, în a cărei administrare directă se află fosta bază militară.

Activităţile asociaţiei ar fi avut ca beneficiari copii cu sindrom Down, orfani, persoane vârstnice. Proiecte enumerate, precum „Be Multilingual“ sau „Bacău Eco City“, au fost finanţate din fonduri europene sau de la Ministerul Mediului. Problema este că, potrivit autorităţilor locale din Iteşti, proiectele s-au derulat în municipiul Bacău. „În niciun caz la Iteşti n-au avut loc asemenea activităţi“, spune Norocel Ciubotaru, primarul comunei Iteşti.

Pe de altă parte, toate activităţile filantropice ale ONG-ului au fost asumate, prin document, de către Arhiepiscopia Romanului şi Bacăului. „Mai toate acţiunile se fac împreună cu fundaţiile, pe baza unor protocoale. Există un protocol semnat şi cu Asociaţia «Repere»“, a explicat Daniel Zamfir, consilier al arhiepiscopiei.

După controlul consilierilor de la Culte, înaltele feţe bisericeşti şi-au luat angajamente. Primul este acela că pâna data de 1 aprilie 2015 la Iteşti va funcţiona  un cămin de bătrâni cu 10 membri, iar în următorii cinci ani, numărul lor va ajunge la 50 de vârstnici.

"Nu au cerut autorizaţie de construcţie"

Conform aceluiaşi angajament scris, parafat de preotul Eugen Ciuche, responsabil al sectorului social-filantropic şi misionar din arhiepiscopie, la Iteşti, în fosta bază militară, se va organiza şi o tabără pentru copii, dar şi un complex ecologic numit „Terapia Naturii“.  

Referitor la sursa de finanţare sau eventuale termene-limită, oficialii Bisericii sunt lapidari. „Trebuie să discutaţi asta la Roman, la Arhiepiscopie, nu aşa prin telefon. Aveţi adresa în faţă, asta e“, a spus preotul Eugen Ciuche, responsabil al sectorului social-filantropic şi misionar, semnatarul documentului înaintat SSC.

Primarul comunei Iteşti, Norocel Ciubotaru, afirmă că nu a fost informat despre construirea centrului de distracţie în comuna lui. „Nu au cerut autorizaţie de construcţie, de renovare. Nimic! Dacă se lucrează acolo şi vreun muncitor păţeşte ceva, eu voi fi tras la răspundere. Eu nu am cum să controlez, porţile sunt încuiate“, a spus edilul comunei.

În replică, preotul Daniel Zamfir, consilier administrativ bisericesc în cadrul Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului, afirmă că documentele sunt bine puse la punct şi că există „o logică în toate“. Mai mult, preotul afirmă că recent, la arhiepiscopie s-au făcut demersuri pentru înfiinţarea unui paraclis, într-unul din pavilioanele care au aparţinut Armatei, şi s-a pus piatra de temelie pentru un schit de maici. „S-a luat decizia înfiinţării schitului de maici. Totodată, va fi desemnat un responsabil care se ocupă de construirea viitorului schit, pentru care s-a pus piatra de temelie. În momentul de faţă, într-una din clădirile existente, care se află la stadiul de rigips şi finisaje, va fi amenajat un paraclis“, a spus preotul Daniel Zamfir.

Oficialii SCC se declară satisfăcuţi, temporar, de măsurile angajate de arhiepiscopie în urma controlului. „Nu am luat deocamdată nicio măsură coercitivă deoarece acei oameni şi-au asumat pentru prima dată nişte termene. Să-i lăsăm să şi le ducă la bun sfârşit. În cazul în care nu se vor ţine de cuvânt riscă să se rezilieze contractul cu MapN-ul“, a declarat Cezar Păvălaşcu, inspector în cadrul Secretariatului de Stat pentru Culte şi şeful comisiei de control.  

Inspecţie cu repetiţie

Inspectorii Secretariatului de Stat pentru Culte se află la a doua descindere la Iteşti. În 2010, în urma unui alt articol publicat în cotidianul „Adevărul“, cei de la SSC au dispus ca, din cauza inconvenienţelor constatate, terenul să fie scos de pe lista celor care pot fi înstrăinate definitiv Bisericii. Anterior primului control, preoţii începuseră exploatarea intensivă a pădurii din interiorul bazei armate. Ulterior anului 2010, au înfiinţat acolo stâna, condusă de călugărul Nicodim, şoferul Preasfinţitului Ioachim Băcăuanul. Tuturor preoţilor de pe raza arhiepiscopiei li s-a solicitat să doneze oi, capre şi vite pentru punerea pe picioare a crescătoriei de animale.

Mai puteţi citi:

FOTO VIDEO Ioachim Băcăuanul şi-a făcut stână în secret pe un teren donat de stat cu destinaţia de centru social

FOTO Afaceri cu credinţă într-o fostă cazarmă

Stâna Preasfinţitului Ioachim Băcăuanul de la Iteşti, verificată pentru nereguli de Secretariatul de Stat pentru Culte

Revolta spontană a sătenilor care şi-au susţinut parohul de la Cernu se lasă cu urmări: preotul riscă să ajungă în faţa Tribunalului Preoţesc

Huiduieli, îmbrânceli şi poliţie la capul unui mort. Preasfinţitul Ioachim Băcăuanul a sfidat un sat de creştini dintr-un bolid cu geamuri fumurii

Episcop bogat, cu pomană de la stat. Cum întregeşte Băcăuanul imperiul financiar al Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei

Preasfânta afacere cu lumânări şi birurile episcopului vicar Ioachim Băcăuanul

Bacău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite