Vasluienii riscă să rămână pe uscat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Pentru modernizarea lacului Pușcași a fost alocată suma de 6,5 milioane euro
Pentru modernizarea lacului Pușcași a fost alocată suma de 6,5 milioane euro

Alimentarea cu apă a Vasluiului ar putea avea de suferit în condiții de secetă prelungită. Asta deoarece sursa secundară de alimentarea cu apă potabilă a orașului a fost secată.

„Acumularea de la Pușcași este prinsă într-un proiect de modernizare, ce vizează înlocuirea dalelor de beton, refacerea terasamentelor și reabilitarea elementelor de beton la golirile de fund, disipatoarele de energie și risberme,  dar și reabilitarea echipamentului hidromecanic. Astfel, până la finalizarea lucrărilor de la acumularea Pușcași, Vasluiul  rămâne doar într-o sursă de apă, respectiv acumularea Solești", a spus Neculai barbu, directorul Aquavas Vaslui.

În primăvara acestui an, când barajul Pușcași a fost golit pentru lucrări, acumularea principală de la Soleşti avea un coeficient de umplere de sută la sută. Între timp, din cauza precipitațiilor tot mai scăzute din această vară, coeficientul de umplere al barajului a ajuns la circa 70%. „Noi am cerut urgentarea lucrărilor la sursa secundară de la Pușcași. Momentan nu sunt problem cu alimentarea cu apă, însă dacă seceta se prelungește acestea pot apărea, mai ales în situația în priza Rediu de pe râul Bârlad nu are capacitate de alimentare cu apă potabilă a orașului", a explicat Neculai Barbu. El a adăugat că există și un plan de urgență, care se aplică doar în condiții excepționale și care prevede ca pentru creşterea debitului de pe râul Bârlad să fie făcute captări din acumululările Căzăneşti, Tungujel (judeţul Iaşi) și Crăieşti (judeţul Neamţ).

Potrivit specialiștilor din cadrul Sistemului de Gospodărire a Apelor (SGA) Vaslui, până la sfârşitul acestui an lucrarea de reabilitare de la acumularea Pușcași va fi finalizată, iar barajul va fi închis. Aceștia au estimat că, în funcție de regimul precipitaţiilor, coeficientul de umplere al barajului poate să atingă nivelul normal în cursul lunii martie 2012. Până atunci însă, Vasluiul depinde doar de acumularea Solești

Vaslui



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite