Un poliţist a accesat ilegal baza de date a Poliţiei pentru a-l urmări pe iubitul fostei soţii. Trimis în judecată, s-a pensionat la 45 de ani

0
0

Un fost poliţist al Biroului de Ordine Publică a Poliţiei Municipiului Bârlad a fost condamnat de Tribunalul Vaslui pentru accesarea ilegala a bazei de date a Poliţiei Române. Totul a ieşit la iveală după ce iubitul fostei soţii a agentului a sesizat autorităţile că este urmărit.

Incidentul care s-a soldat cu trimiterea în judecată a poliţistului a avut loc în sediul Poliţiei municipiului Bârlad, în toamna anului 2017. 

În vârstă de 45 de ani, Valerică Moisă lucra ca agent şef principal în Biroul de Ordine Publică şi, deşi era divorţat încă din 2013, vestea că fosta lui soţie a început o nouă relaţie, l-a determinat pe poliţist să afle informaţii despre bărbatul cu care fosta parteneră şi-a refăcut viaţa. 

Astfel, pe 15 noiembrie 2017, fiind programat la serviciu în tură de noapte, poliţistul a mers mai devreme la locul de muncă, în afara orelor de program fiind, şi a accesat ilagal bazele de date ale Poliţiei Române culegând datele personale ale noului iubit al fostei soţii.

„Inculpatul a efectuat verificări în aplicaţiile informatice PORTAL Evidenţa auto şi PORTAL Evidenţa persoanei, consultând datele cu caracter personal ale numitului T.D. din localitatea Pogana, judeţul Vaslui. 

Această consultare a avut loc în condiţiile în care lucrătorul de poliţie, la acea oră, nu desfăşura serviciu planificat şi nu avea lucrări repartizate pentru a căror soluţionare să fie necesară obţinerea acestor date şi nu a menţionat în raportul de activitate întocmit la finalizarea programului de lucru faptul că a consultat datele cu caracter personal ale numitului T.D., precum şi motivul verificării”, au menţionat procurorii care au instrumentat acest caz.

Poliţistul nu s-a mulţumit doar cu luarea la cunoştinţă a datelor respective, ci a ţinut să îşi anunţe fosta soţie tot ce a aflat despre noul iubit, de la câţi copii are, până la câte amenzi are primite la regimul circulaţiei rutiere. 

Ba mai mult, poliţistul a început să îl urmărească pe partenerul fostei soţii. Acest lucru l-a determinat pe bărbat să depună mai multe plângeri împotriva agentului de poliţie. 

„Din declaraţia martorului T.D. rezultă că, în anul 2017, a fost ameninţat şi urmărit de mai multe ori de către inculpat şi astfel şi-a dat seama că acesta îi aflase datele cu caracter personal, fapt pentru care a formulat mai multe plângeri către Inspectoratul de Poliţie Judeţean Vaslui şi către parchet împotriva acestuia. De asemenea, martora M.G.V. (fosta soţie a poliţistului n.r.) a declarat că a primit de la inculpat mesaje pe telefonul mobil din care rezultă că acesta cunoştea amănunte cu privire la datele personale ale lui T.D., ziua de naştere, domiciliul, numărul copiilor, numărul de înmatriculare al maşinii şi ce contravenţii săvârşise. Au fost depuse la dosar un număr de 6 fotografii reprezentând mesajele primite de martoră de la inculpat”, au mai menţionat anchetatorii în actul de sesizare al instanţei.

La finalul anchetei, procurorii au dispus trimiterea în judecată a poliţistului. Odată cu punerea sub acuzare, poliţistul a decis să părăsească sistemul, recurgând la metoda clasică a pensionării anticipate, cu drept la pensie de serviciu.

În faţa anchetatorilor şi a instanţei, agentul Valerică Moisă a recunoscut acuzaţia, „regretând în mod vizibil faptele”. Găsit vinovat de săvârşirea infracţiunii de acces ilegal la un sistem informatic, poliţistul a fost condamnat, în baza acordului de recunoaştere, la un an de închisoare cu suspendare, fiindu-i stabilit un termen de supraveghere de trei ani. Pe lângă măsurile de supraveghere impuse de instanţă, poliţistul-pensionar va trebui să efectueze 60 de zile de muncă în folosul comunităţii la primăria sau biblioteca din Bârlad.

Sentinţa pronunţată de Tribunalul Vaslui nu a fost contestată nici de inculpat, nici de procurori. 

Vă mai recomandăm să citiţi:

Accident violent de Revelion, produs de un tânăr de 19 ani beat: a doborât un stâlp în goana nebună de pe şosea

Clipe de groază pentru o mamă: şi-a găsit cei doi copii inconştienţi în baie

Vaslui


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri