Un liberal uitat în lumea social-democraţilor. Primarul care nu-şi schimba convingerile odată cu şosetele

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Victor Popa, primarul comunei vasluiene Dodeşti, este unul din puţinii edili din judeţ care a intrat în politică alături de liberali şi a rămas fidel convingerilor de dreapta

Doar şapte comune în tot judeţul Vaslui mai au primari de la PNL, faţă de 22 câţi erau înainte de ordonanţa lui Dragnea. Toţi au fost curtaţi de liderii PSD.

Din rândul celor care au rămas liberali cu state, Victor Popa, primarul de la Dodeşti, e singurul care se mândreşte să spună că e “liberal până la moarte”. Ceilalţi par să fi refuzat propunerea social-democraţilor de a trece de partea lor sătui să se tot plimbe pe la diferite partide sau neîncrezători că ar mai putea schimba ceva pentru comunitate.

Comuna Dodeşti are în componenţă doar două sate (Dodeşti şi Urdeşti) şi are 1890 de locuitori. Dodeştiul este satul copilăriei dramaturgului Victor Ion Popa, cel care la 1936 a făcut pentru satul bunicilor mai multe decât au făcut toţi primarii comunei din ultimii 25 de ani (o fermă agricolă modernă,  cămin cultural, baia publică, halta Dodeşti). Întâmplător, autorul piesei de teatru “Take, Ianke şi Cadîr” are acelaşi nume cu al primarului din zilele noastre.

Primarul Victor Popa (58 ani), este de profesie învăţător-institutor II şi a format zeci de generaţii. Din 1996 este liberal şi a ajuns la cel de-al treilea mandat de primar. La alegerile din 2004 a fost ales primar din primul tur cu aproape 80% din voturile constătenilor. Cu majoritatea zdrobitoare de voturi a fost ales şi la următoarele algeri, chiar dacă electoratul din Dodeşti are convingeri de stânga: “Au încercat să mă atragă în PSD de nenumărate ori dar s-au lăsat păgubaşi până la urmă. Eu ţin la anumite principii. Sunt primar PNL de 10 ani şi am zis că ar fi o trădare să plec. Consătenii mei votează cu PSD la alegerile prezidenţiale şi parlamentare. La alegerile locale votează PNL”.

Chiar în toamna acestui an, liderii PSD din judeţ au declarat presei locale că Victor Popa a fost înregimentat la ei. După ce a apărut ştirea, edilul din Dodeşti a făcut dezminţiri şi a cerut drept la replică: “Sunt liberal până la moarte. Tatăl meu a fost ţărănist convins şi am prin educaţie convingeri de dreapta”.

Printre realizările primarului se enumeră construire podeţe, aducţiuni apă, pietruire străzi şi asfaltarea unei porţiuni de drum. “Infrastructura e marea problemă. Nu trece niciun drum judeţean pe aici şi suntem dezavantajaţi”.

Primarul vrea să candideze şi în 2016 şi să iasă la pensie din Primărie: “Să-mi duc proiectele până la capăt. Asfaltarea drumurilor comunale, construirea unei grădiniţe şi a unei şcoli - sunt proiecte începute dar care înaintează greu din lipsa fondurilor. Am o comunicare bună cu consătenii mei, mă respectă pentru că îi respect”.

“Nu mă vând pe 2 lei”

Marius Ciocan, primarul comunei Pochidia, se enumeră printre cei şapte primari PNL  din judeţul Vaslui. Este membru al acestui partid din 2008, de când a prins primul mandat de primar. În 2009 a simpatizat cu PDL dar nu a plect cu acte. “Am prins numai opoziţie la putere, m-am obişnuit aşa. Nu-s liberal aşa convins, ci aşa m-au prins vremurile”.

Ionel Munteanu, primarul de Ciocani, a candidat prima dată ca membru PSD (2004) şi doi ani mai târziu s-a înscris în PNL. “După ce am văzut care sunt realităţile m-am înscris în PNL. M-au curtat să revin la PSD dar nu mă vând pe doi  lei”.

Vaslui



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite